• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    MTO
    MTO --- ---
    Honey Bee Colonies Are Increasing Across the States
    https://mymodernmet.com/bee-colony-increase/
    MAJA
    MAJA --- ---
    já sleduju spad kleštíka co týden a v červenci se to začalo (u mě) skoro z nuly rychle zvedat, podle toho řeším, co dál
    FAKEQUAKE
    FAKEQUAKE --- ---
    Hmm tak poslední várka zimních včel se líhně na Michala. Tudíž by zřejmě bylo dobré v tomto období tam nějak dostat to léčivo.
    FAKEQUAKE
    FAKEQUAKE --- ---
    TWORBO: tak to abych si ty včely konečně pořídil :D
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    FAKEQUAKE: vyzkoušej příteli, a poreferuj. v případě úspěšně zvolené lithiové metodiky léčby bych to třeba také experimentálně na jedny včelnici dal
    FAKEQUAKE
    FAKEQUAKE --- ---
    FAKEQUAKE: jinak v návaznosti na můj příspěvek - mohl by mi někdo říct do jakého měsíce mají včely nezavickovany plod? Pokud toho po posledním vytočení už moc není, tak se léčba lithiem doslova nabízí a asi to bude řešení budoucnosti
    FAKEQUAKE
    FAKEQUAKE --- ---
    A co léčba varroázy za pomoci chloridu lithneho?

Koukam že o tom už jsi něco v češtině

Jinak zde v angličtině důkladnější výzkum: https://www.nature.com/articles/s41598-017-19137-5.pdf

Koukal jsem že to nabízí už jeden český včelařský shop, ale kua draho .... Kdyby jste někdo chtěl tak muzu zadaco sehnat potřebné množství
    MAJA
    MAJA --- ---
    ENDREW: nenašel jsem ani zavíčkovaný plod .... když jsem jim bral rámky na vytáčení, bylo ho tam docela dost ...
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    MAJA: Ja to loni udelal u vsech z casovych duvodu a taky mi uletel jen jeden ul. Kdyby se jednalo o loupez mela bys mrtvolky na dne ulu. Pokud by se otravili diky chemii na poli byli by opet mrtvolky. Takhle mi to vazne sedi na dobrovolnej odlet a z toho co popisujes mi to nejvic sedi na krmeni zaroven s KM. Ono staci aby se v ulu zvysila teplota, cimz se zvysi i odpar KM a uz se to vcelkam nelibi. Teplota muze byt jina i v ulech co jsou hned vedle sebe a maji stejny pocet nastavku. Nikdy tam neni stejny počet vcel, na jeden muze svitit poledni slunko zatímco druhý je ve stinu listu atd...
    MAJA
    MAJA --- ---
    ENDREW: Druhý úl o kus dál stejným způsobem v pohodě - i jsem si hledal nějaké info a nejsem zdaleka jediný, kdo to takhle praktikuje.

Kdybych je tím opravdu naštval a zdrhly někam vedle, tak by po sobě něco nechaly - nějaký plod, zásoby - bral jsem na vytáčení jen pár rámků a bez plodu. Mě právě zaráží, že krmení bylo pryč, nikde žádný plod ani zásoby - prostě jen prázdné souše a včely nikde :-o

Úplně čistě možná vyloupené, ale chodím kolem toho úlu několikrát denně a x kg zásob odnosit "letecky" ven, toho bych si (doufám) všimnul.

Kdybych je tím otrávil, tak bych čekal nějaké včely na dně nebo obecně uvnitř. Úl mám namířený do výběhu se slepicema, takže to co popadá před úlem je promptně uklizeno - to bohužel netuším.
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    MAJA: Tuhle chybu jsem udelal loni. Jde o podani krmeni zaroven s KM. naštěstí se mi přestěhovali o kousek dal a hned jsem je vratil, ale do jinyho ulu. Nejdriv lecit a pak krmit, nebo po dokrmeni léčit.
    MAJA
    MAJA --- ---
    Tak jsem vytočil med, další den dostaly včely krmení a do odpařovače trochu KM. Za cca týden obsah kýble s krmením zmizel a za další týden jsem nenašel v úle ani včeličku ... ani na dně nic. A nevím proč.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    POMYJAN: Ne, naopak. Pokoušeli se hned v úvodu na mě delegovat nějakou z funkcí, protože to tam nikdo nechce dělat, ani převzít :) Schůze jak za totáče, co řekl Tonda o Honzovi a že Zdenek je blbec, o včelách ses nedozvěděl nic a teď koukám, že ani ty včelstva nenahlásili. Ještě, že jsem si koupil za pár korun léčivo z eshopu a nemusim už na ty schůze chodit. Celej tenhle svaz je ztráta času a peněz.
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    Ahoj, nechce někdo 3ramkovy ruční medomet?
    Zrepasoval jsem ho, je celý natreny barvou, koš lakem.... Potravinový atest.
    Mám teď nerezový. Nechám ho za dvě lahve dobrého vína.
    Kolem Plzně ho i přivezu.
    Kdyztak PM
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Čistě náhodou, je tu někdo, kdo se dostal na dálkové studium do Blatné?
    Včelař - SOU Blatná
    https://soublatna.cz/vcelar-info/vcelar/
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Detaily svého objevu vědci z pochopitelného důvodu zatím tají, ve stručnosti lze ale říct, že se opírají o proteiny: každý med jich má jiné celkové množství, některé včelí produkty navíc mohou obsahovat i takové proteiny, díky nimž jsou mezi jinými unikátní.

Výzkumníci už ale v předstihu zveřejnili článek, který se týká kvality včelího produktu. Jde zatím o nejdetailnější analýzu proteinového složení medu, která poukazuje na to, jaké léčivé účinky má.

Nelegální byznys s medem má mít utrum. Pančování oblíbené potraviny odhalí nové testy | Domov | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...sty-odhali-nastavovani-diky-analyze-proteinu.A200819_113148_ln_domov_hetom
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Tak jsem se odhlásil ze svazu a poprvý si chtěl nahlásit počty včelstev sám, načež jsem zjistil, že jsem za poslední tři roky nehlásil nic, tak mě vyřadili :) (na schůzi jsme to psali do tabulek, že to za nás nahlásí)
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZOIDBERG: supr, díky :o)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    KUATO: Do kompostu jsou zbytky z tavení vosku bez problémů.
    MAJA
    MAJA --- ---
    KUATO: já to házím slepicím ... nevím, jak moc je to výživné, ale zmizí to :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam