• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    VODOMERKA: Já jsem asi ještě o pár km severnějš, než ty. :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOOTCHA: chladno i nás na severu. na jírovcích skoro nic. a to je můj nejoblíbenější :(.

KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    tak jsem misto vytaceni zacal krmit :) co vy?
    MAJA
    MAJA --- ---
    ETERNITE: nastavky.cz
    MTO
    MTO --- ---
    pri patku :-)

Nizozemské včely umí čichem odhalit covid-19. Výsledek je znám okamžitě - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/amsterdam-nizozemsti-vyzkumnici-vedci-vcely-nakaza-covid-19.A210507_060014_zahranicni_ajez

Vědci z univerzity ve městě Wageningen vycvičili včely tak, že jim za odměnu dávali cukrovou vodu pokaždé, když před sebou měly vzorek s covidem-19. Když byl před ně postaven neinfikovaný vzorek, nedostaly odměnu žádnou, informovala agentura Reuters.

Poté, co si na tento systém zvykly, včely začaly před pozitivními vzorky spontánně natahovat sosáky v očekávání odměny, řekl profesor virologie a jeden z autorů studie Wim van der Poel.
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    BELIEVER: Dělal sem hulvátství minulej rok, na den přesně. A chytil se v klidu. To byl ale mnohem víc bee friendly rok, co se počasí týkalo...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BELIEVER: Chci vyzkoušet tento týden. Taky už mám trubce :-)
    BELIEVER
    BELIEVER --- ---
    Děláte už někdo oddělky? Dneska jsem už měl ve včelstvu trubce, takže jsem zkusmo založil první oddělek "na hulváta", jsem zvědav, jestli se chytne.
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ahoj, zjistuji pro starsi neonline osobu. Existuji nejake dotace pro zahajeni provozu vcelarstvi? Nakup prvotniho materialu, vcel atd.? Diky.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    TSOH: Mně takhle "pšoukne" nakvašenej med. Nakvašená bejvá předevšim horní vrstvička, která je lehce kyselejší. Může to být jednak tim vyššim obsahem vody při stáčení ale také skladovánim v teple. Třeba v paneláku v létě. Nemá to ale žádnej vliv na kvalitu medu (možná dokonce naopak), spíš to někomu vadí chuťově. Ale když to neni zkvašený moc, skoro se to ani nedá poznat...
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Vliv muze mit i rozdil nadmorsky vysky. Kazdopadne jestli je chut v pohode a po opetovnym otevreni se to nedeje, tak se asi neni ceho obavat.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TSOH: podle mě to byl podtlak. enzymy nebo co spotřebovaly zbytek kyslíku.. případně stočili teplejší med.
    TSOH
    TSOH --- ---
    MRTS: Jen při prvním otevření.
    Každopádně díky za informace.
    MRTS
    MRTS --- ---
    TSOH: Pšoukne si to jen při prvním otevření, nebo pokaždé?
    Med při vytáčení může mít klidně k 30°C, pokud se hned uzavře, může pak podchlazený trochu syknout.

Pokazit med se dá různými způsoby. Vysoké teploty škodí určitě. (Více pod "med HMF".)

Těžko říct, jestli se něco stalo, nebo ne.
    TSOH
    TSOH --- ---
    MRTS: díky...
    Bublinky nejsou, chuť ok a skladován při pokojové teplotě (v bytě ve tmě).
    Spíše jsem si říkal, zda třeba nemíchají nějak při vyšší teplotě med se starším medem, ale to je asi blbost...
    MRTS
    MRTS --- ---
    TSOH: Přetlak?
    Jsou v medu bublinky? Je cítit "kvašeně"? Jak je skladován?

Může jít o kvašení, kvůli nevhodnému skladování, nebo kvůli vyššímu obsahu vody.
    - Skladovat se musí v suchu, chladu, temnu.
    - Pokud ho včelař vytočil nezralý (s velkým obsahem vody), je to jeho chyba. Jednoduše se to dá poznat refraktometrem na med.
    TSOH
    TSOH --- ---
    Dotaz: odebírám med od včelaře a občas sklenice po otevření zasyčí jako zavařenina (víčko je rovné/není vyboulené). To by asi nemělo být ne? Připadá mi, že je to nějak navíc tepelně zpracovaný..
    díky
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Přednášky jsou zdarma, v angličtině, se slovenskými titulky.

HEJSEK23
    HEJSEK23 --- ---
    od 33min.30sec. jen pro silné povahy
    https://m.youtube.com/watch?v=OPMPg9b5m0k
    fakt hnus! :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam