• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    HLIDKA
    HLIDKA --- ---
    XBAHNO: ty rámky s plastem se prodávají už natřené voskem, takže na začátek není potřeba nic dalšího.

KUATO: Netuším, všechno je pokaždé úplně jinak, těžko průměrovat.
    KUATO
    KUATO --- ---
    HLIDKA: mas srovnani jak si vedou vcelstva s klasickyma ramkama oproti plastovym? (kolik Ti treba prumerne vcelstvo vystavi sousi za rok..)
    MAJA
    MAJA --- ---
    Já o tom chvíli uvažoval a hrozně mě zklamalo, že ten plast nevydrží vyšší teplotu ... jsem si říkal, že by se to rovnou takhle dalo desinfikovat.
    HLIDKA
    HLIDKA --- ---
    WAKO:
    Nepotřebuju drátky, nemusím kupovat voskové mezistěny, nemusím pouštět do drátů elektřinu, aby se mi zapustily, plast vydrží fakt dlouho.
    Natírat se to taky nemusí, nějak se s tím poperou.
    Zkrátka je to pro lenochy.
    WAKO
    WAKO --- ---
    Ahoj. Muzu se zeptat na zkusenosti s plastovejma ramkama, hlavne plastovejma mezistenama? Nejak si nedovedu predstavit tu vyhodu. Clovek prijide o vosk a navic se to stejne musi jeste voskem natirat. Krom toho to nevoni :- )
    MAJA
    MAJA --- ---
    KUATO: byly to dvě silná včelstva, jedno z nich docela ostré ... uvnitř týden předtím černo/plno včel ... spad na podložce minimální ... babo raď, během jednoho týdne vybrakovaly komplet úl - zbyly potrhané plásty a pár mrtvých včel na dně :-(

Tu slídivost jsem si blbec podpořil - nechal jsem vyčistit věci od medu po druhém vytáčení (to bylo symbolické, pár rámků z každého úlu) a pravděpodobně už v té době zbyla nějaká nezaopatřená včelstva po zemřelém včelaři v doletové vzdálenosti, tak asi ...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KUATO: jojo. kamarádi měli s přelarvováním a přijetím úspěšnost sotva 10% :/
    KUATO
    KUATO --- ---
    MAJA: mam vic stiznosti, ze kvetnove matky se letos nepovedly, protoze jak furt prselo (aspon u nas), tak nebyly zadne svatebni prolety s oplodnenim..

co se tyce vyloupeni vcelstev - hele, silne vcelstvo ti zadne jine jen tak nevyloupi, protoze se dokaze ubranit. pokud ne, tak s nim bylo neco spatne - vetsinou silne zamoreni varoazou, kdy mas najednou velky propad, kdyz odejde generace letnich vcel a zimnich zdravych se rodi malo. nebo se muze stat, ze se ti na stanovisti objevi loupeni, kdy se vcely zblazni a zacnou se vylupovat navzajem a v podstate se zmasakrujou. az boje utichnou, vyberou je vcelstva v doletu. tomuhle se da ale vicero zpusoby predchazet.. minimalne bys mel zuzit cesna a nepodnecovat slidivost (jako ze das volne dostupne na stanoviste vcelam obrat konve a naradi od medu po poslednim staceni.. prej i leciva na bazi thymolu vedou k vyrazne castejsimu slideni..
    MAJA
    MAJA --- ---
    Dělal jsem oddělek před měsícem, nechal jsem je narazit si vlastní matku (nikdo kolem neměl) a nezdaj se mi ...

Navíc bych potřeboval ještě jeden, loni mi vyloupily a zlikvidovaly nějaké cizí hladové včely 2 úly už zakrmené na zimu. Doteď mě fascinuje, že jeden úl s 20+kg zásob v podstatě do sucha zvládly za cca 2 dny.
    KUATO
    KUATO --- ---
    ETERNITE: zalezi proste kolik jim tam pridas vcel/mnozstvi plodu pred vylihnutim, tez zda ten oddelek prikrmujes..
    KUATO
    KUATO --- ---
    MAJA: jasne, ale dobre zacit cim driv tim lip.
    MAJA
    MAJA --- ---
    Je nějaká šance letos udělat ještě životaschopný oddělek ?
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    Já mám vcelky vysoko 720mnm takže me do rani vidím tak o dva týdny ne li později.
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    KOOTCHA: Letos fakt dobrý, 23 kilo o víkendu ze dvou včelstev. Třetí je opožděné ale silné dohání, tak jsem jim tam vše nechal.
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    no vcelarim 3 roky ale az dneska sem konecne chytnul roj.
    No chytnul, volal soused..
    a kim sem prisel tak vcelky uz se zabydleli v opustenem ule opodal.
    no nebyl to opusteny ul, ale nastavky s ramkama se sousema..
    tak sem je jen zhromazdil do nastavku jednoho a vratil zpatky na vcelnici.
    A mam teda 3 oddelky uz, ze 4 produkcnych vcelstev.
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Jak se stát včelařem - Městská knihovna v Praze
    https://www.mlp.cz/cz/akce/e18035-jak-se-stat-vcelarem/
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ZATAMOKO: máme tři sady od Forsage.net
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    VODOMERKA: jakou pouzivas vahu?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOOTCHA: jo. ale je to i trochu depresivní, když ta váha zase padá.

KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Je na tom perfektně vidět jak rychle stačej nosit, když je trochu podmínka.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    jo, a zelená je váha a modrá teplota. nevšiml jsem si, že jsem oříznul legendu)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam