• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    UNCLE_JIMBO: já ty lesenarsky trubky jenom zatlouk a pomocí žabek udělal dvě vodorovný. abych se vyhnul těm žabkami, tak mám pod dnama prkna napříč těm lesenarsky trubkám
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Koukal jsem na těch našich pár úlů termokamerou... líbilo se mi, jak je dobře rozeznat odlétající od přilétajících včel (odlétající je prohřátá celá, přilétající má teplý jen letový svaly) :-)

Thermal imaging of honeybee hive entrance 2
    https://www.youtube.com/watch?v=D2v2ehG6s18

Thermal imaging of honeybee hive entrance 1
    https://www.youtube.com/watch?v=MCAk85nPBBU
    UNCLE_JIMBO
    UNCLE_JIMBO --- ---
    jak mate udelany podstavce pro uly? chtel jsem to dat na palety, ale pry tam pak lezou mysi a je to pruser, tak asi svarim stary trubky z leseni, natru to a pichnu to do trochy betonu?
    UNCLE_JIMBO
    UNCLE_JIMBO --- ---
    KOOTCHA: nektery se nechaj ukecat a vyvezou ti na dvorek celou paletu, nekde naopak maji omezeny mnozstvi na jeden nakup kdyz je v akci
    MTO
    MTO --- ---
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Kde kupujete cukr? V obchoďáku v akci?
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    Ahoj, chci se zeptat, nema nekdo nahodou dve matky k prodeji? Chtel bych jeste letos udelat dva oddelky, ale je tezke narychlo sehnat matky. Diky
    HLIDKA
    HLIDKA --- ---
    XBAHNO: ty rámky s plastem se prodávají už natřené voskem, takže na začátek není potřeba nic dalšího.

KUATO: Netuším, všechno je pokaždé úplně jinak, těžko průměrovat.
    WAKO
    WAKO --- ---
    Ok, pro lenochy to chápu. To já zrovna nejsem. Jediný co jsem se dočetl a zaujalo mě je určitá hygiena - neusazování látek z léčiv jako je tomu u vosku. I když to taky uplně nechápu, zní to jakoby "plastový včelaři" už vůbec nepoužívali souše. Naopak se mi to nezdá vzhledem ke zřejmým vlastnostem vosku, které včely využívají k orientaci apod.
    MAJA
    MAJA --- ---
    osnova se asi hodí ... moje počáteční nadšení pro volnou stavbu narušil názor samotných včel ... stavěj si to jak chtěj našikmo skrz rámky, takže to pak nejde ani rozebrat
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    HLIDKA: Jeste jednu "drobnou" vyhodu to ma - na natreni ramku potrebujes minimum vosku, coz je fajn, kdyz clovek zacina a zadnej vosk nema. Z jedny mezisteny vystrojis nastavek.
    A o vosk clovek uplne neprijde, stejne to chce po case seskrabnout a nechat vystavet znova.
    KUATO
    KUATO --- ---
    HLIDKA: mas srovnani jak si vedou vcelstva s klasickyma ramkama oproti plastovym? (kolik Ti treba prumerne vcelstvo vystavi sousi za rok..)
    MAJA
    MAJA --- ---
    Já o tom chvíli uvažoval a hrozně mě zklamalo, že ten plast nevydrží vyšší teplotu ... jsem si říkal, že by se to rovnou takhle dalo desinfikovat.
    HLIDKA
    HLIDKA --- ---
    WAKO:
    Nepotřebuju drátky, nemusím kupovat voskové mezistěny, nemusím pouštět do drátů elektřinu, aby se mi zapustily, plast vydrží fakt dlouho.
    Natírat se to taky nemusí, nějak se s tím poperou.
    Zkrátka je to pro lenochy.
    WAKO
    WAKO --- ---
    Ahoj. Muzu se zeptat na zkusenosti s plastovejma ramkama, hlavne plastovejma mezistenama? Nejak si nedovedu predstavit tu vyhodu. Clovek prijide o vosk a navic se to stejne musi jeste voskem natirat. Krom toho to nevoni :- )
    MAJA
    MAJA --- ---
    KUATO: byly to dvě silná včelstva, jedno z nich docela ostré ... uvnitř týden předtím černo/plno včel ... spad na podložce minimální ... babo raď, během jednoho týdne vybrakovaly komplet úl - zbyly potrhané plásty a pár mrtvých včel na dně :-(

Tu slídivost jsem si blbec podpořil - nechal jsem vyčistit věci od medu po druhém vytáčení (to bylo symbolické, pár rámků z každého úlu) a pravděpodobně už v té době zbyla nějaká nezaopatřená včelstva po zemřelém včelaři v doletové vzdálenosti, tak asi ...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KUATO: jojo. kamarádi měli s přelarvováním a přijetím úspěšnost sotva 10% :/
    KUATO
    KUATO --- ---
    MAJA: mam vic stiznosti, ze kvetnove matky se letos nepovedly, protoze jak furt prselo (aspon u nas), tak nebyly zadne svatebni prolety s oplodnenim..

co se tyce vyloupeni vcelstev - hele, silne vcelstvo ti zadne jine jen tak nevyloupi, protoze se dokaze ubranit. pokud ne, tak s nim bylo neco spatne - vetsinou silne zamoreni varoazou, kdy mas najednou velky propad, kdyz odejde generace letnich vcel a zimnich zdravych se rodi malo. nebo se muze stat, ze se ti na stanovisti objevi loupeni, kdy se vcely zblazni a zacnou se vylupovat navzajem a v podstate se zmasakrujou. az boje utichnou, vyberou je vcelstva v doletu. tomuhle se da ale vicero zpusoby predchazet.. minimalne bys mel zuzit cesna a nepodnecovat slidivost (jako ze das volne dostupne na stanoviste vcelam obrat konve a naradi od medu po poslednim staceni.. prej i leciva na bazi thymolu vedou k vyrazne castejsimu slideni..
    MAJA
    MAJA --- ---
    Dělal jsem oddělek před měsícem, nechal jsem je narazit si vlastní matku (nikdo kolem neměl) a nezdaj se mi ...

Navíc bych potřeboval ještě jeden, loni mi vyloupily a zlikvidovaly nějaké cizí hladové včely 2 úly už zakrmené na zimu. Doteď mě fascinuje, že jeden úl s 20+kg zásob v podstatě do sucha zvládly za cca 2 dny.
    KUATO
    KUATO --- ---
    ETERNITE: zalezi proste kolik jim tam pridas vcel/mnozstvi plodu pred vylihnutim, tez zda ten oddelek prikrmujes..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam