• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    VODOMERKA: jak píšu - přijde mi to jako kravina a slyším to prvně, tak proto sem s tím jdu :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    PRAASHEK: to je dobrá demagogie. podle Titěry v Maďarsku nechali včelaři udělat rozbor řepkovýho, a vyšel jim +/- stejně léčivej jako manukovej. + my necháváme včely zimovat na medu v medný komoře, a souvislosti úmrtí s řepkovým medem jsem si nevšiml. (další věc je, že proč zrovna dávat stranou řepkovej...)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    PRAASHEK: na netu je k dohledání i naprosto opačný názor, a to že řepkový med je kvalitní, jen ho tady v česku nemáme rádi.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    právě jsem se dověděl, že med od řepkových polí je nekvalitní
    [SANELIN @ Čechy kuriozní - choďme a foťme - FOTKY !]
    --- //dovolím si citát:
    Kvalitní a dobrej není - když se na tom pokusíš nechat přezimovat včely, tak ti chcípnou.

je to pravda?
    MAJA
    MAJA --- ---
    MAJA: tak při dnešní letmé kontrole už kus kýble odebraly ... ale trvalo jim snad týden než to pochopily potvory
    R4BB1T
    R4BB1T --- ---
    Shodou okolnosti jsem na Opylare narazil, kdyz jsem sel vcera kolem televize. Byl v nejakym programu na ct1 prezentovan jako kapacita-bio-vcelar. Je smutne, ze dostava prostor.
    MAJA
    MAJA --- ---
    NYRLEM: umřít je právě nechci nechat :-) Přes léto dostávaly pravidelně cukr s vodou do jednorámkového krmítka, tak se oddělek pěkně rozjel, rozplodoval, měl i něco nanosené.

V plástech toho aktuálně moc nemají, plod už jsem nenašel (ale zas tak moc jsem to neprohrabával, možná by se něco málo našlo). Dostaly nástavek souší a kýbl Apivitalu, aby si udělaly zásoby, ale spíš jsem je nasral :-)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    MAJA: jsou to nihilistky, nech je v klidu umrit :) Nicmene duvodu muze byt nekolik - je jich malo a nezvladaji, nemaji misto, protoze neuklidily zastydly plod, maji nakrmeno dost jineho .. kazdopadne na dokrmeni jsi mel myslet v srpnu, ted uz je docela pozde .. pokud se dozijou konce unora, dal bych jim to rovnou jako podnecovani, pokud ti to nezkvasi.
    MAJA
    MAJA --- ---
    Dal jsem jedněm včelám (letošnímu oddělku) na zimní zakrmení Apivital a oni to nějak odmítají ... Už se mi to jednou stalo a stačilo to včelám trochu ocamrat cukrovou vodou, aby pochopily, ale u těhle to nepomohlo ... co s tím ?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    JIRZIN9: Řeháček, Cimala, Uváčik :)
    MRTS
    MRTS --- ---
    JIRZIN9: Pro mě to jsou:
    * Zdeněk Klíma (i když, k jeho pohledu na homeopatika ve veterinářství jsem poněkud skeptický)
    * Antonín Přidal
    A taková ta skupina kolem nich. (Danihlík, Čermák...)
    * Přeslička (už po smrti)
    * Gruna
    ... což jsou (byli) vlastně lektoři na včelařské škole v Blatné.

* Haragsim: rostliny (je už po smrti)

Moc mi nesedí Titěra, Veselý - asi kvůli jejich napojení na DOL.

Akademické tituly neuvádím. ;)

A literatura?
    - Včelařství PSNV (třetí svazek jsem ještě nečetl)
    - Fenomenální včely (není o včelaření, ale o včelách!)
    JIRZIN9
    JIRZIN9 --- ---
    Existuje tedy pro vas nejaka vcelarska autorita kterou by jste dokoazali doporucit? Knihy, video, nebo cokoliv?
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Jo, taky jsem byl kdysi na kurzu u Koblihy a koupil si jeho protirojovej ul. Dodnes me sere. Clovek kdyz nic nevi, nasloucha kazdymu blbovi.
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    POMYJAN: jj to je velkej carodej, ted mi kamoska rikala, ze klestiky prej ze vcel obira rucne(zapomnel sem se zeptat, jak to dela s plodem;)
    PAD
    PAD --- ---
    KOTILION: no muzes to zkusit umit a koupit si chemicky odrezovac a pak to zase _nejak_ umit ... anebo to hodit do sberu a koupit to v nerezu a vyresit to navzdy;)
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    Ahoj, po letosnim vytaceni medu jsem zapomnel uklidit sita a plechovou nadobu na med po umyti s oboje mi lehce zrezlo. Mate nejsky typ, cit to odrezovat, aby to bylo nezavadne pro potraviny?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    PAD: mám dva nástavky langu 2/3. Horní má plod tak dva rámky uprostřed, po stranách dost zásob, ke stěně jsou zásobní rámky plné tak z půlky. Spodní nástavek má taky jen tak dva rámky plodu, po stranách jeden a jeden rámek s plodem na dlan, zbytek rámků taky sladina.
    Nemají to zalité komplet, že by matka neměla kam klást, jsou tam vždy lokality, kam může ještě zaklást. Třeba krajní rámky mají úplně suché, tak právě zvažuju, že jim to posunu ke kraji ty zásoby a vedle plodu dám prázdnou souš na zakladení.
    Jen jsem třeba dole čekal klidně pět plodových rámků.

Hodně jsem podněcoval roztokem 1:1, cca litr a půl co dva dny, tak úplně nemyslím, že bych je tím zahltil.
    Počkám do čtvrtku, pátku, at si to nějak pouklízí v úlu, ted je hezky, tak snad ještě nějaká medovice bude, nebo nějaký nektar. A pak začnu krmit 3:2.
    PAD
    PAD --- ---
    BRUKEV: idealni by tedy bylo jim dat ramek plodu, ale to predpokladam, ze asi nemuzes, kdyz se ptas (jen pro jistotu;)
    PAD
    PAD --- ---
    BRUKEV: pokud mas souse, tak jim je dej, tim nic nezkazis. matka to jeste zaklade, ale je treba je porad podnecovat (idealne testem). dokrmit muzes i zacatkem zari. mimo to: co je to malo plodu? kolik a jakych ramku?

nekrm je ted jeste syrupem - zaflakaj vsechny ramky tim a matka nebude mit kde klast.
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    BRUKEV: ahoj dělal jsem oddělky před 3tydny. Doplnil pouze souše a krmim tak, co dokážou odebrat. Dva berou 5l ta dva dny, dva ještě nezpracovaný prvních 5l. Přesto mi nepřijdou slabý.
    Dát pouze souše je dobrý a krk, co venku....
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Mám obavu, že mám před zimováním málo plodu v oddelcich. Zásob mají celkem dost ještě z podněcování, krmit teprve pořádně začnu.
    Nechat to třeba do víkendu bez podněcování, ať si to přeskupí a něco projí, nebo přidat k plodu souš, ať to matka základe,.dokud je ještě trocha času?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam