úvod
témata
události
tržiště
diskuze
nástěnka
přihlásit
přezdívka
heslo
přihlásit
pamatuj si mě
registrace
ztracené heslo?
VČELAŘSTVÍ
PAD
---
---
9:50:27 10.8.2021
BRUKEV
: idealni by tedy bylo jim dat ramek plodu, ale to predpokladam, ze asi nemuzes, kdyz se ptas (jen pro jistotu;)
PAD
---
---
9:49:43 10.8.2021
1 odpověď
BRUKEV
: pokud mas souse, tak jim je dej, tim nic nezkazis. matka to jeste zaklade, ale je treba je porad podnecovat (idealne testem). dokrmit muzes i zacatkem zari. mimo to: co je to malo plodu? kolik a jakych ramku?
nekrm je ted jeste syrupem - zaflakaj vsechny ramky tim a matka nebude mit kde klast.
BOUMRY
---
---
18:48:05 9.8.2021
BRUKEV
: ahoj dělal jsem oddělky před 3tydny. Doplnil pouze souše a krmim tak, co dokážou odebrat. Dva berou 5l ta dva dny, dva ještě nezpracovaný prvních 5l. Přesto mi nepřijdou slabý.
Dát pouze souše je dobrý a krk, co venku....
BRUKEV
---
---
17:51:24 9.8.2021
3 odpovědi
Mám obavu, že mám před zimováním málo plodu v oddelcich. Zásob mají celkem dost ještě z podněcování, krmit teprve pořádně začnu.
Nechat to třeba do víkendu bez podněcování, ať si to přeskupí a něco projí, nebo přidat k plodu souš, ať to matka základe,.dokud je ještě trocha času?
BOUMRY
---
---
22:53:26 19.7.2021
+1
UNCLE_JIMBO
: já ty lesenarsky trubky jenom zatlouk a pomocí žabek udělal dvě vodorovný. abych se vyhnul těm žabkami, tak mám pod dnama prkna napříč těm lesenarsky trubkám
THERIDANE
---
---
15:39:52 17.7.2021
+12
Koukal jsem na těch našich pár úlů termokamerou... líbilo se mi, jak je dobře rozeznat odlétající od přilétajících včel (odlétající je prohřátá celá, přilétající má teplý jen letový svaly) :-)
Thermal imaging of honeybee hive entrance 2
https://www.youtube.com/watch?v=D2v2ehG6s18
Thermal imaging of honeybee hive entrance 1
https://www.youtube.com/watch?v=MCAk85nPBBU
UNCLE_JIMBO
---
---
19:16:57 16.7.2021
1 odpověď
jak mate udelany podstavce pro uly? chtel jsem to dat na palety, ale pry tam pak lezou mysi a je to pruser, tak asi svarim stary trubky z leseni, natru to a pichnu to do trochy betonu?
UNCLE_JIMBO
---
---
19:12:38 16.7.2021
KOOTCHA
: nektery se nechaj ukecat a vyvezou ti na dvorek celou paletu, nekde naopak maji omezeny mnozstvi na jeden nakup kdyz je v akci
MTO
---
---
11:17:46 16.7.2021
KOOTCHA
: +1
KOOTCHA
---
---
9:31:32 16.7.2021
2 odpovědi
Kde kupujete cukr? V obchoďáku v akci?
KOTILION
---
---
11:54:13 10.7.2021
+1
Ahoj, chci se zeptat, nema nekdo nahodou dve matky k prodeji? Chtel bych jeste letos udelat dva oddelky, ale je tezke narychlo sehnat matky. Diky
HLIDKA
---
---
16:47:57 2.7.2021
XBAHNO
: ty rámky s plastem se prodávají už natřené voskem, takže na začátek není potřeba nic dalšího.
KUATO
: Netuším, všechno je pokaždé úplně jinak, těžko průměrovat.
WAKO
---
---
12:12:26 2.7.2021
Ok, pro lenochy to chápu. To já zrovna nejsem. Jediný co jsem se dočetl a zaujalo mě je určitá hygiena - neusazování látek z léčiv jako je tomu u vosku. I když to taky uplně nechápu, zní to jakoby "plastový včelaři" už vůbec nepoužívali souše. Naopak se mi to nezdá vzhledem ke zřejmým vlastnostem vosku, které včely využívají k orientaci apod.
MAJA
---
---
11:38:32 2.7.2021
+2
osnova se asi hodí ... moje počáteční nadšení pro volnou stavbu narušil názor samotných včel ... stavěj si to jak chtěj našikmo skrz rámky, takže to pak nejde ani rozebrat
XBAHNO
---
---
11:11:18 2.7.2021
1 odpověď
HLIDKA
: Jeste jednu "drobnou" vyhodu to ma - na natreni ramku potrebujes minimum vosku, coz je fajn, kdyz clovek zacina a zadnej vosk nema. Z jedny mezisteny vystrojis nastavek.
A o vosk clovek uplne neprijde, stejne to chce po case seskrabnout a nechat vystavet znova.
KUATO
---
---
10:22:15 2.7.2021
1 odpověď
HLIDKA
: mas srovnani jak si vedou vcelstva s klasickyma ramkama oproti plastovym? (kolik Ti treba prumerne vcelstvo vystavi sousi za rok..)
MAJA
---
---
8:32:20 2.7.2021
Já o tom chvíli uvažoval a hrozně mě zklamalo, že ten plast nevydrží vyšší teplotu ... jsem si říkal, že by se to rovnou takhle dalo desinfikovat.
HLIDKA
---
---
22:59:26 1.7.2021
2 odpovědi
+1
WAKO
:
Nepotřebuju drátky, nemusím kupovat voskové mezistěny, nemusím pouštět do drátů elektřinu, aby se mi zapustily, plast vydrží fakt dlouho.
Natírat se to taky nemusí, nějak se s tím poperou.
Zkrátka je to pro lenochy.
WAKO
---
---
22:39:34 1.7.2021
1 odpověď
Ahoj. Muzu se zeptat na zkusenosti s plastovejma ramkama, hlavne plastovejma mezistenama? Nejak si nedovedu predstavit tu vyhodu. Clovek prijide o vosk a navic se to stejne musi jeste voskem natirat. Krom toho to nevoni :- )
MAJA
---
---
16:06:50 15.6.2021
KUATO
: byly to dvě silná včelstva, jedno z nich docela ostré ... uvnitř týden předtím černo/plno včel ... spad na podložce minimální ... babo raď, během jednoho týdne vybrakovaly komplet úl - zbyly potrhané plásty a pár mrtvých včel na dně :-(
Tu slídivost jsem si blbec podpořil - nechal jsem vyčistit věci od medu po druhém vytáčení (to bylo symbolické, pár rámků z každého úlu) a pravděpodobně už v té době zbyla nějaká nezaopatřená včelstva po zemřelém včelaři v doletové vzdálenosti, tak asi ...
<<
<
>
>>
Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam