• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    NYRLEM: v minulosti se prý takovýhle malý mršinky dávaly v zimě do úlů úmyslně. při rozkladu hřály. a včely je při tom mumifikovaly.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    BELIEVER: ja takovou nasel jednou na jare komplet obalenou propolisem a voskem .. kazdopadne jed neni spatnej napad ..
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    THEO_PHIL: ty nejsi včelař, že? :)
    BELIEVER
    BELIEVER --- ---
    Neviděl jsem ji, ale včera jsem vymetl hnízdo, utěsnil ul, a dnes byly v podmětu zase vykousane kusy vosku a bobky. Potvora zřejmě zalejza mezi plasty, když slyší, jak tam stracham.

Stavím se omrknout ty pasti, jed se mi do úlu dávat nechce
    BELIEVER
    BELIEVER --- ---
    Neviděl jsem ji, ale včera jsem vymetl hnízdo, utěsnil ul, a dnes byly v podmětu zase vykousane kusy vosku a bobky. Potvora zřejmě zalejza mezi plasty, když slyší, jak tma strachem.

Stavím se omrknout ty pasti, jed se mi do úlu dávat nechce...
    KUATO
    KUATO --- ---
    BELIEVER: humanisti ať se poserou, já by jí tam dal trochu jedu. A zkontroloval všechny včelstva, jestli mají zúžené česna, aby tam další nevylezla.
    BELIEVER
    BELIEVER --- ---
    Mám v jednom úle myš, jak na ní? Vyšťoural jsem jí z podmetu hnízdo, ale někam se schovala. Rozebírat včely se mi nechce v té zimě...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    PRAASHEK: Já mám s řepkovym medem zkušenost, že dost rychle zatuhává, tak možná proto?
    MTO
    MTO --- ---
    Včelařský guru před sto lety zavedl nízkoširoké rámky. Používají se dodnes - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/hobby/zahrada/frantisek-adamec-vcelar-vyroci-narozeni-155-let-5plus2.A211115_080244_hobby-zahrada_bma
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    BOUMRY: Diky. Blbost svyho dotazu jsem si uvedomil hned po chvili googleni a myslel jsem, ze jsem to tu smazal :)
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    KOOTCHA: já to zpracoval jako normální med...převařit, Dolské kvasnice. Část jsem nechal dal kvasit, abych zkusil přírodní postup. No nebylo to nic moc. Takže první postup.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Na jaře jsem vytočil takovou nic moc řidinu a teď v práci koukám, že mi to začalo kvasit. Máte nějakej osvědčenej recept na medovinu, kterou jste dělali ze zkvašenýho medu? Díky.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    /OT

PRAASHEK: tomu o tom oleji sice věřím vzhledem k jeho teplotním vlastnostem, ale můj jazyk a nos se s ním moc nekamarádí a po zkušenostech i s olejem za studena lisovaným a s různými typy úprav jídla, kde byl použit, se mu spíš vyhýbám a snesu jej jen v některých jídlech, ale raději použiji slunečnicový nebo sádlo, já z toho řepkového pořád nějak cítím to řezání závitů :)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PRAASHEK: je to kravina .. zimovat se nesmi na melecitoznim, repkovej med je normalne kvetovej ..
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    VODOMERKA: jak píšu - přijde mi to jako kravina a slyším to prvně, tak proto sem s tím jdu :)
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    REDSNAKE: tak on třeba řepkový olej je jeden z nejlepších na použití do kuchyně :)

mě ale hlavně zajímá ta část o neschopnosti vyživit včelstvo přes zimu, což se mi velmi nepozdává
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    PRAASHEK: to je dobrá demagogie. podle Titěry v Maďarsku nechali včelaři udělat rozbor řepkovýho, a vyšel jim +/- stejně léčivej jako manukovej. + my necháváme včely zimovat na medu v medný komoře, a souvislosti úmrtí s řepkovým medem jsem si nevšiml. (další věc je, že proč zrovna dávat stranou řepkovej...)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    PRAASHEK: na netu je k dohledání i naprosto opačný názor, a to že řepkový med je kvalitní, jen ho tady v česku nemáme rádi.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    právě jsem se dověděl, že med od řepkových polí je nekvalitní
    [SANELIN @ Čechy kuriozní - choďme a foťme - FOTKY !]
    --- //dovolím si citát:
    Kvalitní a dobrej není - když se na tom pokusíš nechat přezimovat včely, tak ti chcípnou.

je to pravda?
    MAJA
    MAJA --- ---
    MAJA: tak při dnešní letmé kontrole už kus kýble odebraly ... ale trvalo jim snad týden než to pochopily potvory
    R4BB1T
    R4BB1T --- ---
    Shodou okolnosti jsem na Opylare narazil, kdyz jsem sel vcera kolem televize. Byl v nejakym programu na ct1 prezentovan jako kapacita-bio-vcelar. Je smutne, ze dostava prostor.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam