• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MAJA: odstředivka ti plástev vmáčkne do té mřížky. ale jak píše Wanton - vyladit si otáčky na medometu a prostě pamatovat, že panenský je křehčí.
    MAJA
    MAJA --- ---
    Napadlo mě dát rámek do medometu v nějaké síti - nerez, oka tak 15x15mm ... asi z toho bude člověk při vytáčení ještě víc opatlaný, ale zase ten opruz z drátkováním se mi nechce podstupovat ...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    WANTON: to už je po. my při tom právě nasadili váhu a čidla.. vysoký dno+nízkej nástavek+plodiště+medná komora+medník, který jim nejspíš už taky nechám (+ na střeše pneumatika!)
    WANTON
    WANTON --- ---
    MAJA: Nevyžádaná rada, já jsem si upravil program od Lysoně, lze si naprogramovat vlastní. A právě aby mi netrhal medomet panenské plné medu, tak jsem prodloužil dobu, kdy jede na nižší rychlost otáček a dříve se změní směr otáčení. Zvratný medomet. Takže to mám na jednu stranu pomalu, pak trochu rychleji, pak na druhou stranu pomalu, pak trochu rychleji a teprve potom začnou vyšší rychlosti. Programy od Lysoně to měly pomalu, rychleji, rychle a teprve potom změna směru a totéž.
    WANTON
    WANTON --- ---
    VODOMERKA: Ještě neodebíráte medníky, nezužujete na zimu?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MAJA: 39*15, drátkujeme. a naprostá většina v pohodě, případně se jenom lehce dorovná (když se přeženou otáčky v medometu).
    MAJA
    MAJA --- ---
    Mám langy 2/3 a plásty se mi tak 50/50 při vytáčení ničí. Používáte někdo nějakou vychytávku do medometu nebo drátkujete ?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    jak bylo u vašich včel? naše dvě stanoviště a včerejší maximálka..

VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOTILION: já jsem pořád maximálně spokojenej s dadantama a jejich metodikou
    MRTS
    MRTS --- ---
    KOTILION: Používám bukovou tyč - asi nějakou násadu. Při mém množství to stačí. Několikrát denně med promíchám, je to jednoduché a funguje to. Každý rok prošvihnu správný okamžik pro stočení do sklenic, takže se tomu se lžící věnuji až na podzim, když už je času více.

Používal jsem i nerezovou metlu, ale tou jsem skoro spálil vrtačku. A je to vlastně zbytečně složité
    MRTS
    MRTS --- ---
    KOTILION:
    Mám teď uteplené palubkové 39x24, 6 ks.
    A neuteplené čtyři 2/3 langstrothy hofmany a plastovými mezistěnami. (K těm jsem se dostal tak nějak omylem.)

Dnes bych šel určitě do langů, dřevěné rámky hofman bez plastu.
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    KOTILION:
    WANTON:
    KUATO:
    Jen pridam souhlasny koment. Používám lipovy hranol..koupeny ve vcelarskych potrebach. Ráno a večer to micham max minutu. Po ca 5ti dech začne med belat a to znamená rychle do skla. Dobehne.
    Jen jednou jsem stocil pozdě a martýrium dloubani 30kg pasty lžící do sklenic si nezopakuju;)
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    Co takhle malá anketa na odlehčenou:
    Kdybyste měli dneska začít včelařit úplně od píky, jaké úly byste zvolili?
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    WANTON: cas od casu dycky nekdo vidi citat od einsteina nebo flow hive poprve a ma potrebu se o to podelit s ostatnimi :D
    WANTON
    WANTON --- ---
    KOOTCHA: A pak mne fascinuje potreba ostatnich reagovat.

Hmyz vymira, my vymirame a ja jsem hystericky. V diskusi o vcelach. Uz jen valku na Ukrajine a rousky a mate to komplet. /grin
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    WANTON: Ty ho ze sebe svýma hysterickýma výkřikama děláš trochu taky.
    WANTON
    WANTON --- ---
    KOTILION: To je mozny. Pak ale nema reagovat na mne, kdyz mluvim jen o vcelach. Dela ze sebe debila.
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    Motýle vymíraj
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    WANTON: asi myslel i jiny hmyzaky, nez jen vcele
    WANTON
    WANTON --- ---
    BRUKEV:

2015 - 596 313 včelstev

2016 - 662 253

2017 - 638 004