• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    WANTON: tak jsme to provedl vcera vever u trech vcelstev (ty mam u domu) dnes rano jsem tam sel v 5:30, v domeni, ze by podlozly nemusely byt vykradeny. Dve vcelstva byla bez klestiku a jedno jich melo na podlozce asi 50. Toto vcelstvo bylo celou sezonu slabsi a zacatkem cervence ho vykradli sousedovic vcely po tom co je vytocil a hned nezakrmil. Zajima me, kestli je tento spad uz kriticky?
    WANTON
    WANTON --- ---
    KOTILION: Muzes. Duvod, proc se se ma v bezplodovem obdobi, je, aby klestik nebyl v zavickovanem plodu.

    Ja delam tri fumigace na podzim a prvni vzdy s plodem, abych snizil mnozstvi.
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    KOTILION: varidol se pali v bezplodym obdobi, tj zima, ne?
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    Je mozne ted lecit vcele Varidolem? Dal jsem pred tydnem kyselinu mravenci 85% v odparovaci,ale nic nepada. Nejsem si jisty, jestli byla koncentrace dost vysoka, nebo jestli mravenci stihli vsechny klestiky uklidit (mravence na podlozkach mam). Napadlo me aplikovat na jedno vcelstvo varidol (papirovy pasek, ktery se pokape a zapali) po Varidolu to pada rychleji, tak by smad podlozka neco ukazala
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    VEVER: sajou z těch mruněk šťávu. mně takovej med chutná :)
    WANTON
    WANTON --- ---
    Včely přeceňujeme, daří se jim. Ostatním opylovačům kradou nektar, říká entomolog - Aktuálně.cz
    https://magazin.aktualne.cz/vcely-precenujeme-v-evrope-se-jim-dari-zapominame-na-jine-op/r~80119c7609a411ed8b4e0cc47ab5f122/
    VEVER
    VEVER --- ---
    Na naší meruňku létají v docela slušných počtech včely a žerou tam ty prezravajici meruňky...jak se na něco takového díváte jako včelaři? Nezničí to nějak med?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    WANTON: Mateří mřížku nepoužíváme a matka vyběhne do medníku fakt hodně vzácně - nejspíš i proto, že má hned nad plodištěm pořád mednou komoru.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOTILION: doporučuju si projít tuhle stránku k dadantům a eurodadantům. jsou to vlastně jedny z nejmodernějších úlů a metodik u nás (Eurodadant). https://dadantklub.estranky.cz/
    problém s dvojí rámkovou mírou není problém. v plodišti se mění každoročně 1/3, a nízké nástavky jsou jenom v mednících pro med. čistý, bez košilek.
    medníky 39*15 váží do 15kg a s medem se dá líp pracovat - dělat "druhový".
    Na úly od Sedláčka pozor! Máme asi 40 jeho polystyrenových a mají jinak vyřezanou drážku na rámky. Tak už jenom stojí v koutě.
    39*30*11-13 stačí. počítá se to nějak tak, že 2000 buněk denně * až do vyběhnutí plodu...
    WANTON
    WANTON --- ---
    KOTILION: Já jen pár poznámek.

    Matka si klade, kde bude chtít. Omezí ji jen mřížka. Když bude chtít, tak si vklidu bez mřížky vyleze do 4 nástavku po prvním medobraní a udělá si plodiště tam.

    První nástavek je obvykle rezervní, málokdy tam matku včely stlačí snůškou, obvykle při zužování vyndavám jen pylový desky. Plodiště je pravidelně ve druhém a ve třetím.

    S deseti včelstvy máš možnost experimentovat. Když vadí váha medníků, zmenši míru, ale pro všechny rámky. Např. 39x17. Co jsem slyšel, tak mít dvě rámkové míry, jednu pro plodiště a jednu pro medníky, dělá bordel. Ale třeba tu někdo má jumbo a řekne zkušenost.

    A jinak - do plodiště v 1. a 2. nástavku zásadně nelezu od rozšíření včelstva na tři nástavky. Když tam je nějaký med, tak na mne počká do zužování v červenci.
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    VODOMERKA: Díky za odpověď. Ptám se na čem včelaříte, protože sám včelařím teprve třetím rokem a mám úly 39x24. Čím víc čtu a porovnávám informace s vlastní praxí, tím méně jsem s 39x24 spokojený.

    1) Medníky jsou těžký, kamarádka se kterou chováme celkem 10 včelstev na dvou stanovištích je sotva unese, mě taky nejsou zrovna příjemný
    2) Dva plodištní nástavky 39x24 jsou asi moc velký prostor a končí v nich hodně medu během jara, což vede k převěšování plástů a celkově k přehrabování úlu (to je asi spíš můj problém jako začátečníka). Zajímalo by mě, jestli plodiště zužujete třeba na 2*7-9 rámků?
    3) Líbí se mi představa, že plodiště je na jednom větším nástavku

    Proto mě lákal Dadant, nebo Langstroth. Jumbo + 2/3 do plodiště a 2/3 do medníků a klidně bych dva úly na zkoušku koupil, ale vidím trochu komplikaci v organizaci materiálu a práce, když bych měl najednou tři rámkové míry.

    Tak jsem přemýšlel, že bych začal tím, že ke stávajícím úlům dokoupím nízké nástavky 39x15, nebo 39x17 - klidně poraďte, jestli máte názor na 15cm vs. 17cm. Tím bych vyřešil bod 1)

    Bod 2) bych vyřešil zmenšením plodiště. (?)

    Bod 3) by se dal vyřešit přechodem na nástavek 39x30 do plodiště. Případně jsem viděl u Jaroslava Sedláčka, že má míru 39x34,7 myslim, ale do toho bych nešel, protože to vyrábí snad jen on.
    Je nástavek 39x30 + 39x17(15) do plodiště dostačující?

    Tímhle příspěvkem si vlastne trochu třídím myšlenky a byl bych hrozně rád, kdyby mě někdo uměl trochu nasměrovat.

    Díky všem, kdo toto dočetli do konce a poradí:-)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOTILION: vysoké a ještě zvýšené o medník s prázdnými rámky/volnou stavbou pod plodištěm
    KUATO
    KUATO --- ---
    SUFFOCATE: hele, touto dobou jsou včely populačně na vrcholu, který se překlápí do postupné redukce na možná poloviční počet, se kterým budou zimovat (pokud se nic neposere). Ale ubývá snůšky a teploty jsou vysoko, takže zevlujou a to venku, aby zbytečně nepřehřívaly ul..
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    WANTON: super, děkuji za uklidnění. :) Mají v ten čas stín, ale teď je nám tu horko všem a všude.
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    VODOMERKA: a dno používáš nízké, nebo vysoké?
    WANTON
    WANTON --- ---
    SUFFOCATE: Je jim teplo, tak jsou venku.
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    Prosím Vás, jde o naprosto laicky dotaz, ale třeba mi k tomu něco poradíte. Co může znamenat, že se již asi třetí den vždy cca od poledne do čtyř včely hodně shlukují před úlem? V jiný čas normálně odlétají a přilétají, moc se jich tam najednou nesejde, ale v tento čas je jich před úlem opravdu hodně. Po té čtvrté cca už je zase klid a létají normálně.
    MAJA
    MAJA --- ---
    VODOMERKA: mám ruční, tak holt budu míň točit ... s jarním medem není problém, ten pozdější už je občas větší problém dostat ven
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MAJA: odstředivka ti plástev vmáčkne do té mřížky. ale jak píše Wanton - vyladit si otáčky na medometu a prostě pamatovat, že panenský je křehčí.
    MAJA
    MAJA --- ---
    Napadlo mě dát rámek do medometu v nějaké síti - nerez, oka tak 15x15mm ... asi z toho bude člověk při vytáčení ještě víc opatlaný, ale zase ten opruz z drátkováním se mi nechce podstupovat ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam