VODOMERKA: Díky za odpověď. Ptám se na čem včelaříte, protože sám včelařím teprve třetím rokem a mám úly 39x24. Čím víc čtu a porovnávám informace s vlastní praxí, tím méně jsem s 39x24 spokojený.
1) Medníky jsou těžký, kamarádka se kterou chováme celkem 10 včelstev na dvou stanovištích je sotva unese, mě taky nejsou zrovna příjemný
2) Dva plodištní nástavky 39x24 jsou asi moc velký prostor a končí v nich hodně medu během jara, což vede k převěšování plástů a celkově k přehrabování úlu (to je asi spíš můj problém jako začátečníka). Zajímalo by mě, jestli plodiště zužujete třeba na 2*7-9 rámků?
3) Líbí se mi představa, že plodiště je na jednom větším nástavku
Proto mě lákal Dadant, nebo Langstroth. Jumbo + 2/3 do plodiště a 2/3 do medníků a klidně bych dva úly na zkoušku koupil, ale vidím trochu komplikaci v organizaci materiálu a práce, když bych měl najednou tři rámkové míry.
Tak jsem přemýšlel, že bych začal tím, že ke stávajícím úlům dokoupím nízké nástavky 39x15, nebo 39x17 - klidně poraďte, jestli máte názor na 15cm vs. 17cm. Tím bych vyřešil bod 1)
Bod 2) bych vyřešil zmenšením plodiště. (?)
Bod 3) by se dal vyřešit přechodem na nástavek 39x30 do plodiště. Případně jsem viděl u Jaroslava Sedláčka, že má míru 39x34,7 myslim, ale do toho bych nešel, protože to vyrábí snad jen on.
Je nástavek 39x30 + 39x17(15) do plodiště dostačující?
Tímhle příspěvkem si vlastne trochu třídím myšlenky a byl bych hrozně rád, kdyby mě někdo uměl trochu nasměrovat.
Díky všem, kdo toto dočetli do konce a poradí:-)