• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    přeposílám:

    posílám informace o přednášce v rámci projektu "Se včelaři o včelách"
    Místo konání: Goethe Institut (Masarykovo nábřeží 32, 110 00 Praha 1- Nové Město
    Datum a čas: 16.1. 2024 v 18:00
    Přednášející: Ing. Jaroslav Bajko
    Odkaz na on-line přenos (stream) https://youtube.com/live/dfeJcqwGPUw
    zvou Vás Včelařský spolek pro Prahu 6 a 7 a Spolek Hájovna
    O lektorovi:
    V letech 2014-18 absolvoval celkem 13 měsíční stáž v Austrálii pod vedením profesionálního včelaře a lektora Timothy Malfroye, průkopníka přirozeného včelaření v Austrálii a chovatele v úlech Warré. Od roku 2015 je členem Mendelovy společnosti pro včelařský výzkum, kde se zabývá vývojem biologických a technických adaptační metod pro udržitelný chov včel. Vede rodinnou, organickou a experimentální farmu na Tišnovsku.
    O přednášce:
    Úl Warré nabízí alternativu ke klasickému chovu včel ve velkoprostorových úlech typu 39x24 nebo Langstroth. Jedná se o nástavkový úlový systém zdůrazňující přirozený rozvoj včelstva ve vertikálním směru. Míra úlu umožňuje včelaření s volnou stavbou - pouze s horními loučkami a vodícími proužky, ale také s rámky a mezistěnami. Flexibilita úlového systému dovoluje včelařit přírodě blízkou cestou, stejně tak jako aplikovat moderní chovatelské postupy a metody.
    Přednáška se zaměří na praktické poznatky a zkušenosti, vývojově slepé i nadějné cesty za 10 let včelaření v tomto úlovém systému.
    Vstupné: při on-line registraci 100,-Kč; bez předchozí registrace 150,-Kč.
    Odkaz na registraci – https://forms.gle/hcDchLfE3xg3eCjm7
    Registrace se uzavírá 6 hodin před konáním akce.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    MAJA: tom jsi ale nepodchytil to hlavni a to je ochrana zimni generace pred klestikem
    MAJA
    MAJA --- ---
    ZAHRADKAR: Já se amitrazu resp. Varidolu bráním, s kyselinou mravenčí si připadám pro včely nebezpečnější - někdy "prolétne" úlem za den/dva a někdy za týden, přijde mi drastičtější, ale asi vhodnější, když není úplně vedro.

    Já letos ošetřil KŠ s glycerinem na utěrkách na horních loučkách pozdě na podzím, tak nezbývá než doufat. Dno jsem teď, jak pořád prší, raději vyndal, aby úl lépe větral.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    KVETACEK: Stalo se mi loni. Varroa oslabuje zimni generaci a funguje jako prenasec, ale primarne kolaps vcelstva zpusobuji virova onemocneni. To muze byt i u silneho vcelstva zpusobeno tim, ze vykradaji chvipaky a z materi kasicky se nakazi. Mezi loupezi a padem muze byt trebas jen generace delnic.

    Ja kvuli tomu rezignuji na medovici, zakrmeni a leceni provadim do poloviny cervence, abych mel garantovanou silnou zimni generaci.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    MAJA: aha, diky. Ten pokap KS je doporucovan jen 1x a jen v zime v bezplodovem obdobi, protoze to zkracuje zivot vcelam. To bych v zari pouzivat nechtel. No tak "prinejhorsim" proste budu muset ostreji sledovat vcelstva v sprnu/zari a rychle reagovat s vaporizerem KS.
    MAJA
    MAJA --- ---
    ZAHRADKAR: jo, teplé září loni nebylo dobré ... už jsem měl včelstvo zazimované, zakrmené a ty potvory zase začaly lítat ...

    Letos jsem zkoušel šťavelkou s glycerinem napuštěné ubrousky, ale moc mi to nefunguje ... většinu toho neroztrhaly ani neodnosily. Šťavelku s glycerinem a cukrem mezi loučky jsem používal předtím - spad je cca měsíc, nespadne toho většina za týden+.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    MAJA: Sad ti nepomuze. Nektere vcely maji holt loupezivy instinkt a kdyz nejake vcelstvo v okoli najdou kolabovat, dorazi je a natahaji si to domu. Jeste, kdyz jsem zil v Praze na Brevnove, tak jsem s reinvazi v zari pravidelne bojoval. Hlidal jsem to a jakmile jsem zjistil nakazu, nasadil jsem stavelku.

    Ale ted na Vysocine jsem se takhle s reinvazi setkal poprve. Myslim, ze to muze byt tim velmi teplym zarim, kdy zrejme oddelky jeste i hodne plodovaly. Jindy byva v zari uz vecer docela chladno a ony se uz stahuji.

    Pristi rok zkusim asi nejakou tu dlouhodobejsi lecbu glycerinem se stavelkou (podobne jako RIVEEK s KM). I kdyz se mi to nelibi jim to tam takhle dlouho nechavat. Doted jsem si vystacil s vaporizaci 2x rocne (v podleti a na zacatku zimy).
    --
    Mimochodem, nemate nekdo tip na chovatele matek, ktery zimuje na medu? Chtel bych to zkusit a rad bych vhodny genotyp.
    MAJA
    MAJA --- ---
    RIVEEK: Já měl paradoxně zdravě vypadající včely tj. minimální až skoro nulový spad.

    Bohužel si tu v okolí pár lidí pořídilo včely a jestli to bylo předtím s převčelenou krajinou na hraně, tak teď je to asi už za hranou. Potřeboval bych mít u baráku na zahradě sad, aby se krmily "doma" :-)
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    KVETACEK: viděl bych to jak píše POMYJAN, s největší pravděpodobností varroaza. Včely vědí, že je s nima něco špatně a odlétají zemřít mimo úl, aby v případě choroby nezůstala jejich mrtvolka v podmetu. Jestli jsi léčil až na podzim, je to už pozdě.

    Spad kontroluju pravidelně a desky formidolu dávám 3-4x v létě podle spadu - potřebuje vyšší teploty, aby účinkoval. Na podzim dávám 1-2x varromed "pokapáním" přímo na včely mezi rámky a pak jsem měl 2x fumigaci varidolem zapálením knotu v listopadu (spad 4-5 roztočů na včelstvo) a teď akorát před silvestrem ještě varridol aerosolem a co jsem kontroloval, tak zatím spad nula.
    A to mi chlapík ze svazu, co mi dělal aerosol, ještě říkal, proč proaktivně nevyřezávám zbylý plod a neklíckuju kvůli zamezení kladení plodu :-)

    ZAHRADKAR: tohle mě štve. když jsem pozoroval ty boje na česnech, byl jsem rád, že mám včely trochu ostřejší. Sice se s nima hůř dělá, ale snáz se ubrání. Stačí pár lajdáků v okolí, co vytáčí, ale nedokrmují (a nedej bože i neléčí) a loupeže a přenos parazitů jede v plném proudu :-(
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    Mate nekdo zkusenost se stavelkou v glicerinu? Na dlouhodobe osetreni vcel? Premyslim, ze bych tim prave pokryl to zari. Ta reinvaze je zaludna v tom, ze je to otazka par dni, kdy dojde k velke infestaci celeho vcelstva.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    Me se letos stalo poprve to, ze mi padla pulka vcelstev na reinvazi. V pulce srpna jsem je vsechny preventivne osetril sublimaci stavelky, u nekterych byl spad znatelny - tam jsem opakoval 2-3x, dokud se spad nezmensil. Zari v pohode, ale jak bylo velmi teplo, evidentne vyloupily asi nejake kolabujici vcelstva v okoli a v rijnu lehly. Prazdne uly, v nekterych jen hrstka vcel. Zasob plno. Prelecil jsem prezivsi vcely a vetsinou dost brutalni spady - to jsem jeste nezazil. Mam v sousedstvi nejakeho lajdaka. Musim si na to priste dat vetsi pozor. Zajimave je, ze to postihlo hlavne letosni oddelky. Mely chut loupit ... Musim si dat priste vetsi pozor. Prisel jsem o 12 vcelstev:(
    MAJA
    MAJA --- ---
    mě překvapilo že dokáží odnosit/vyčistit třeba 20kg medu během pár dní ...
    KVETACEK
    KVETACEK --- ---
    Díky za odpověď, celkem sem se vyděsil co to bylo. Vcely byly ošetřeny na podzim formidolem a následně fumigace varidolem. Tim jsem si ani nepripoustel, ze by varoa mohl byt problem. Ovsem jak pise MAJA: Uly jsou úplně vylestene, takže je možný, ze je někdo vykradl.
    MAJA
    MAJA --- ---
    KVETACEK: tohle už se mi stalo, na podzim mi to vykradlo nějaké cizí včelstvo ... v úle celkem silné včelstvo, cca 20 kg zásob (beru jim jen trochu medu pro sebe) ... za cca týden vyčištěno úplně do sucha (vytrhané plásty, pár včel na dně)
    KVETACEK
    KVETACEK --- ---
    Potreboval bych poradit. Mam tri vcelstva a když jsem se v nedeli sel kouknout, zda je vše ok, přišel jsem na to, ze všechny tři jsou pryc. V ulech nezůstala ani vcela. Nikde žádné mrtvoly, nezůstalo tam žádné krmeni. Vše jsem udělal jako každý rok a ted tohle. Netusite co by to mohlo byt?
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Semináře v Olomouci :: COLOSS: Monitoring úspěšnosti zimování včelstev
    https://colosscz.webnode.cz/seminar-v-olomouci/
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Kdyby někdo chtěl jet na výlet, ještě jsou volná místa...


    Po stopách Antona Janschy (20. 5. 1734 – 17. 9. 1773)
    Před 250 lety zemřel Anton Janscha, významný včelařský odborník a včelmistr Marie Terezie. Právě on ovlivnil rozhodnutí císařovny vydat v letech 1775-1776 tzv. včelařské patenty, které daly také v naší zemi vzniknout prvním odborným včelařským školám a ovlivnily na dvě století legislativu a daňové povinnosti spojené s chovem včel. Nabízíme vám cestu po místech, která jsou spjata s jeho působením a ještě něco navíc.
    https://soublatna.cz/wp-content/uploads/Zajezd-vcely-Slovinsko.pdf
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam