• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREATDRAKEŠkolné na VŠ - diskuze o existenci a dopadech možných i historických u nás a ve světě
    JULESKAH
    JULESKAH --- ---
    Vite nekdo, jaky byly ty procenta lidi s VS, kam se udajne chtela CR dostat ... a kde jsme ted?
    JULESKAH
    JULESKAH --- ---
    GREATDRAKE: imho zrovna ted (a dalsich x let) praci nesezenes ani s VS diplomem (a nemusi to byt zrovna religionistika ... koho pak namotivujes jit studovat napr. na pajdak, to vi buh, kdyz po skole s platem kolem desetitisic by mel ucitel jeste splacet pujcky - a pritom ucitele nejsou uz ted) a zadluzovat se hned ze startu je proste na houby - ale jasyn, zivot neni fer, dejme tomu ... jenom kdyby tolik penez neteklo do cernych der verejnych zakazek a politici si za miliony nelitali s manzelkama na studijni cesty za ocean ... kdyby to proste fungovalo jinak, zaplatim - nebo nebudu studovat ... no v tyhle situaci si asi dodelam toho Bc. a jdu od toho, i kdyz jsem to puvodne nemela v planu ... (a predpokladam, ze s bakalarem tady v Brne pujdu nejspis prodavat do modniho butiku, do nejblizsiho obchodniho centra).
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    CYBER_GEORGE: tomu rozumím, ale ruku na srdce, taková stipendia jsou okrajová záležitost pro docela nízké procento studentů... nic co by způsobilo nějaký velký posun.

Nicméně hezky to vrací úvahy někam k představě středověkého univerzitního studenta, který si po Evropě (teď klidně světě) studuje, kde je mu vhodno. Osobně, však po krátkém propočtu nalézám minimum případů, kdy by mne mé bývalé studium (nedosáhl jsem na stipendium) vyšlo laciněji při srovnatelné kvalitě v jiné zemi.
    CYBER_GEORGE
    CYBER_GEORGE --- ---
    GREATDRAKE: Tak ono by bylo nutne brat v potaz (krome tech dvou zminovanych faktoru "skolne a naklady na ziti") jeste i pripadna stipendia, ktera jsou obcas v nekterych konkretnich zemich (a pro nektere konkretni obory) vysoce zajimava + to, kolik penez si muzes pripadne privydelat ve srovnani s CR. Tady vychazim z toho, ze na brigady chodi studenti bezne i dnes (kdyz jeste skolne neni).
    BIGES
    BIGES --- ---
    CYBER_GEORGE: Znám lidi, kteří si vystudovali dvě, i tři vysoké školy. Kde kdo si udělá "peďák" jen tak, protože ho jinak nevzali, učitele pak rozhodně nedělá. Mají snad takovéto extra studium platit daňoví poplatníci?

Školené a jeho výše by pak mohly dobře odrážet aktuální poptávku po specializacích. Jenže to je stejně jen utopie, na medicínu se hlásí asi dost lidí, ale není kapacita... a nakonec to dopadne tak, že nízké školné bude na těch masových "humanitních" oborech.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Školné je krok, který jistě promění obrovskou část pohledu na výuku
    Zkuste zamyslet sobě, jakou změnou projdou následující situace: (italikou jsou mé odpovědi)

• Jak se změní pozice studenta který aspiruje na žádaný obor, a který má slušnou šanci na dobré uplatnění (např. informatika na MFF) s vizí, že po absolvování bude muset splácet půjčku.
      Tady se toho imho moc nezmění. Vím, že budu vydělávat rozumné peníze, ze kterých něco takového docela dobře a rychle splatím. Budu hledat školu, kde je transparentní výukový systém a nevyhazuje se rok před koncem.

• Jak se změní pozice studenta který aspiruje na úzký a výběrový obor, kde uplatnění je nízké a odměna finanční nízká (egyptologie) s vizí, že po absolvování bude muset splácet půjčku.
      Žadatelů znatelně ubude. To může, ale nemusí znamenat pokles kvality - současný systém přijímaček na podobné oboru tak jak tak vesměs nefiltruje podle rozumných kvalitativních měřítek. Ale pokud to opravdu studovat chci, mám větší šance.

• Jak se změní pozice absolventa žádaného oboru, který ví, že musí splácet studentskou půjčku.
      Budu trvat na tom abych dostal víc peněz, pokud nedostanu, půjdu jinam, protože mohu.

• Jak se změní pozice absolventa neatraktivního oboru, který ví, že musí splácet studentskou půjčku.
      Je nás ale málo, a tak ubude konkurence. Nicméně pozici to má docela krušnou. A hezkých pár let po škole si nebudu moct vyskakovat. Tzn. musí to být něco, co opravdu chci dělat, nebo musím být opravdu dobrý abych dosáhl na nějaké to stipendium. Potřebuju stabilní zaměstnání, kde mám jistotu, že mne, když budu normálně pracovat, hned tak nevyhodí. Tzn. státní či polostátní sektor.

• Jak se změní pozice zaměstnavatele, který nabízí práci ex-studentovi, který splácí studentskou půjčku.
      Je to stabilnější zaměstnanec - potřebuje více jistoty a patrně zůstane déle právě z ekonomických důvodů. Zde se otvírá prostor k možnému tlaku na čerstvé absolventy ze strany firem, ale také k firemním pobídkám během studia.

• Jak se změní postoj škol u neatraktivních oborů po zavedení školného a studentských půjček?
      Snad snahou o zprůhlednění studia (vyhazovat lidi rok před koncem je něco jiného nežli v prvním půlroce), bohatším grantovým a stipendijním systémem, který sníží ekonomickou náročnost - na přilákání studentů, snaha pomoci studentům v ekonomickém uplatnění už před koncem studia

• Jak se změní postoj škol u atraktivních oborů po zavedení školného a studentských půjček?
      Jednoznačně mohou přitvrdit v nárocích - tady bych si i sliboval zlepšení kvality.

BIGES
    BIGES --- ---
    Navíc podle mně by to nemuselo mít nějaké zásadní sociální dopady, banky mají dost peněz, protože je nechtějí půjčovat, a studentské půjčky by pro ně byly ideální investicí. Samy by banky poskytovaly výhodnější úrok úspěšnějším studentům, kde je větší naděje na dokončení studia.

Jinak co se týče zde přítomné studentky veteriny, tak to není problém školného jako takového, ale celkových nákladů na studium, které mohou být pro někoho směšné, pro někoho výrazné, rozhodně je ale nebagatelizuji. I po zavedení školného bude například kolejné většinou větší položkou. Zavedení školného by mohlo popostrčit banky, aby poskytovlay výhodné studentské půjčky.

BETCHO: Jo, jo, takový populismus. Ale podle mně dost nanicovatý, jsou i lepší způsoby :)
    ZELINKA
    ZELINKA --- ---
    BETCHO: protože většina veterinářů si zakládá vlastní (soukromé praxe). A těch 12% má štěstí, že je zamestná buď soukromý veterinář, nebo nějaká zvířecí klinika...... ovšem ten rozjezd soukromé praxe je hodně náročný, drahý a hlavně dlouhý...
    CYBER_GEORGE
    CYBER_GEORGE --- ---
    BETCHO: AD 100% podpora - zase spatne, zadna 100% podpora neni a nikdo ji po statu ani nechce... kdyby byla, tak uz z principu veci se prece nenajdou zadni jedinci jako slecna z veteriny. Vsichni jsou spokojeni, nerusene studujou, nemusi na brigady a neresi existencni problemy...

Ja v menze chodil na obedy v rozpeti 25-30 Kc (dotovana cena pro studenty), cena pro ostatni zajemce o stravovani byla cca dvojnasobna... priklad.

Dale je mi vic a vic divne na co vsechno prestavaji byt penize, kdyz nikdy driv s tou podporou (jedno na kolika procentech se nakonec shodneme) zadny problem nebyl... nu vzdyt zatim prece platime jen dane ze mzdy, spotrebni, silnicni, ekologicke, pak je tu dan darovaci, dedicka, dan z nemovitosti, DPH, doplacime si na zdravotni peci, platime clo na silnicích, platime zdravotni, socialni... jejda, kam jenom ty penize jdou.
    CYBER_GEORGE
    CYBER_GEORGE --- ---
    BETCHO: Co presne vidis pozitivniho na tom, ze kdyz se stejne tak rozhodnou vsichni, tak tu za par let nemame zadne odborniky v urcitych oblastech? To by me docela zajimalo... uz ted je nedostatek treba zubaru atd... takze podle tehle logiky se kazdy zajemce o studium veteriny podiva na statistiku, rekne si ze nema smysl tam vubec chodit (nutnost platit skolne to jeste umocni) a za nejakou dobu budeme delat co? Prestaneme chovat domaci zvirata, nebo zacneme dovazet veterinare ze Slovenska? :)

AD veta "studium vysoke skoly je investici do vlastni budoucnosti"- ano, ale nejen do te vlastni. Kdo napr. obvykle sedi ve vedeni velkych a uspesnych firem, ktere u nas zamestnavaji desitky lidi, plati dane atd... lide se zakladnim vzdelanim to moc casto nebyvaji... podle meho nazoru je dotovani VS vzdelani (do jiste miry) stejne tak i investici ze strany statu... jelikoz je to i v jeho zajmu.

Navic do toho studia musis nemale penize investovat uz ted, nevidim duvod proc pridavat dalsi... Jak napsal jisty uzivatel v jine debate: "Nesouhlasim stat by mel co nejvice podporovat vzdelavani a ne cucat prachy tam kde jich mizi minimum (skoly) takze nakonec skoncime tak ze vlastne budeme narod vidlaku se zkladnim maximalne vyucnim vzdelanim a jeste k tomu s velkym statnim dluhem...".
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    T_O_M:Souhlasím s tvojí kámoškou z veteriny, jsme na tom stejně :( Na JČU jsme vyplnovali na začátku semestru nějaké tiskopisy zabývající se kolik a na co utratíme peníze a byly to celkem dost velké částky, také tam byla zmínka o placení školného, a vůbec si nedovedu představit, jak velká částka to bude za semestr..docela se toho děsím, času na brigády moc nebude :(
    BETCHO
    BETCHO --- ---
    BIGES: Souhlasím, odložené školné mi přijde úlitba davům, aby se stát nažral a vysokoškoláci zůstali celí...
    BETCHO
    BETCHO --- ---
    Pokud vznikne situace, že z českých VŠ budou houfně odcházet studenti za kvalitnější a lacinejší výukou do zahraničí, tím líp pro celou situaci, vždyť co jiného donutí školy zkvalitnit výuku, popř. stát zamyslet se, proč tomu tak je.
    Zatím se to zde hemží lamentováním všeho druhu, že má jeden pocit, že jsme první země na světě, která ke školnému přistoupila. To rozhodně nejsme a pokud vím, absolutně neplatí úměra: VŠ zdarma=více vysokoškoláků a už vůbec neplatí, že kvalitněji vzdělaných.
    Samozřejmě, že v určitém ohledu by celá problematika mohla být brána tak, že stát má zájem, aby byli všichni gramotní, proto je ze zákona základní škola povinná, za druhé, aby byli připraveni na nějaké konkrétní povolání, proto jsou střední školy a učiliště zadarmo, ale už jaksi nelpí na vysokém vzdělání. Ale myslím si, že to není úplně správný pohled. Stát možná -jako mnoho jiných zemí- vyhodnotil, že na stoprocentní podporu VŠ prostě nemá.

CYBER_GEORGE: Co si platíš prostřednictvím školného? Ano, získání vysokoškolského titulu, který by měl být jakousi zárukou, že budeš v životě získávat snadněji lépe placenou práci. Pokud máš pocit, že tomu tak není, vygoogluj si nějakou statistiku: vysokoškoláci jsou v průměru lépe placeni než lidé, kteří VŠ nemají. Studium vysoké školy je investicí do vlastní budoucnosti.

A tím se dostáváme k nezajímavějšímu příspěvku zde, a to ke slečně studující veterinu. V žádném případě si nemyslím, že veterina je nějaká zábava se zvířátky, která si nezaslouží podporu a jsem přesvědčena, že si nic podobného nemyslí ani politici /jak by se potom dívali třeba na umělecké školy, kde se studuje herectví a tanec?/. Ale nerozumím jedné věci. Slečna píše, že ´zaměstnanost absolventů naší školy je 12% a to číslo ještě zlepšuje fakulta farmacie...´Když ví, že uplatnění v oboru, který se studuje na její VŠ je mizerné, proč tam začala studovat? Nevěděla to před tím? Rozhodla se, že veterinu miluje natolik, že to riskne a vystuduje ji s vědomím, že třeba bude mít po škole problémy s uplatněním? Nebude mít třeba školné v tomto ohledu pozitivní dopad? Zájemci o studium budou velice pečlivě volit obory, na které se dají, budou zvažovat mj.i to, jestli se po dokončení školy uplatní, což bude v konečném důsledku pozotivní pro všechny.
    BIGES
    BIGES --- ---
    Já myslím, že školné by se mělo platit hned. Nejen protože s tím odpadne následná byrokracie, ale hlavně protože by to ukázalo provázanost studia a placení za něj. Studenti by si uvědomili, že to nemají zadarmo, a mohli by požadovat lepší kvalitu, odvolání neschopných učitelů, lepší přístup studijních referentek. Prostě by bylo posíleno, že to jsou zákazníci, odběratelé nějaké služby.
    Já mám VŠE a tam byla/je velmi často možnost si vybrat z více přednášejících či vyučujících, takže je při registracích vidět, o jaké vyučující je zájem a o jaké ne. Ale třeba moje drahá polovička nemá většinou na výběr, kolikrát si stěžuje na předměty, kde je ten vyučující naučí nic, občas ani nepřijde. Studenti si ale nestěžují, to přeci mají "zadara". Takhle možná začnou víc tlačit na kvalitu výuky. (I když "odložená" forma tomu zrovna nenahrává.)
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    CYBER_GEORGE:
    Nemám žel nyní čas, ale na jednu věc mohu odpovědět snadno...

Proc u nas bys za to mel platit, kdyz jinde nemusis?

To je zajímavá otázka, ale neřeší jednu drobnost. - to jsou ony nepřímé náklady.
    Tzn. lépe je se ptát, proč nejít studovat tam, kde mne celé studium (i s cestováním, ubytováním, jídlem atd.) nevyjde laciněji?

Racionální student (pokud studuje obor u kterého je něco takového možné, a pokud se vzdá jisté úlitbě jiného sociálně-kulturního prostředí, což nemusí všem sedět) samozřejmě tuto možnost má již dávno a mnozí ji využívají - a těch pár tisíc školného na tom nebude (imho) žádný velký procentní nárůst.

Asi nejsem schopen dohledat nějakou rozumnou studii zvažující nejen školné, ale i náklady na žití (při srovnatelné kvalitě výuky) . Pokud Ty ano, tak sem s ní! Budu jen a jen rád.
    CYBER_GEORGE
    CYBER_GEORGE --- ---
    GREATDRAKE: Vetsina tvoji reakce ovsem vychazi z toho nac jsem pri psani sam myslel a proto take jasne zminil "radu konkretnich oboru". Ja sam takovy obor prirozene nestudoval, cviceni a laboratornich praktik bylo vic nez dost... nicmene znam lidi co ano.

I "mala cast" je pro radu jedincu porad hodne velka castka. Jinak ano - zbytek dotuje stat. Pak bych navrhoval radeji zrusit tyto dotace, nez zavest skolne. Pokud zavedes skolne, stejne to totiz uz zadne "dotace" de facto nebudou. :) Muzes to klidne brat tak, ze na tu zbyvajici cast si stejne vlastne uz take prispivas z vlastni kapsy (v ramci skolneho, penize se jen prerozdeli), tzn. to nakonec tak jako tak zaplatis cele.

A konecne pokud jde o ten titul, vratil bych se zpet ke svemu argumentu o moznostech studia v zahranici. Proc u nas bys za to mel platit, kdyz jinde nemusis?
    MEFISTOFELES
    MEFISTOFELES --- ---
    podle mě dnes existuje hodně lidí, kteří si studia neváží a kdyby byli nuceni si na školu vydělávat a pak ji platit, tak by to jenom přispělo k větší píli a zkvalitnění výuky...
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Mimochodem, za sebe mohu říci, že z odkazovaných návrhů se mi:
    Zavést nevratnou univerzální finanční podporu pro všechny studenty, kteří řádně plní studijní povinnosti (při neplnění studijních povinností měnit tuto podporu na vratnou, tj. na půjčku).

ale velmi líbí.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Zcela záměrně v záhlaví žádám o oprostění se od osobních zkušeností. Tím, co procházíme si mnohé země prošly již před námi. Argumenty zde pronášené již mnohokráte padly jinde. A často byla situace velmi dobře aplikovatelná.

Velezajímavé jsou odkazy zde z německé wiki ohledně placení za studium:
    http://de.wikipedia.org/wiki/Studiengeb%C3%BChr
    CYBER_GEORGE
    CYBER_GEORGE --- ---
    TRISSIE: Vas nekdo na fakulte nutil pripravovat se na hodiny a k necemu vas dokopaval? :) Ja tohle tedy zazil naposledy na stredni skole a byl to jeden z hlavnich duvodu, proc jsem ji radeji hodne rychle opustil a sel radeji rovnou na VS. Prave kvuli te svobode co tam clovek ma - nechces, nech byt. Nikdo Te k nicemu nenuti. Nikdo nad Tebou nestoji, nerika ze pisemka bude z latky od strany 37 po stranu 49. Pokud by mel byt jeden ze smyslu zavedeni skolneho spocivat zrovna v tom, ze najednou se s timhle zacne (protoze uz prece budes platit), tak to tedy potes....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam