ARGANNAH: Abych se citovala z vedlejšího klubu:
Pamatuju si, když můj muž býval za studentských let v kolejní radě a jejich tehdejší předseda a jeho kamarád jel na grémium kolejních rad, kde se rozhodovalo, jestli se bude kolej platit nebo ne. Návrh zněl "zaplatíme každý padesát korun měsíčně", pro hlasovali úplně všichni - právě kromě tady toho kamaráda. Když se ho pak ptali, co blbne a proč nehlasuje pro, když těch padesát korun žádného studenta nevytrhne, ale kolejím to pomůže, odpověděl: "Mě nejde o těch pár šupů, mě jde o princip. Dneska to je padesát korun, za pár let to bude pět set a za dalších pár let pět tisíc." Tehdy se mu vysmáli, že je to blbost, a kolejné se zavedlo. No a dneska je to skutečně skoro těch pět tisíc (třeba na Arnoštovi z Pardubic).
Totéž platí o školném. Principielně není zas taková rasovina zaplatit deset tisíc za půlrok, zvlášť kdyby se to dalo rozložit třeba na splátky a člověk by platil dva tisíce měsíčně. Průser je v tom, že jakmile se to zavede, už s tím nikdo nepohne. A dneska to bude deset tisíc, za pár let padesát a klidně věřím, že některé obory, jako třeba práva, se časem vyšplhají až na stovku. Přímo úměrně s tím bude stát snižovat svoje příspěvky školám, protože proč do nich cpát tolik peněz z rozpočtu, když přece mají školné. Za podmínek deseti tisíc za semestr si myslím, že ten odliv z vysokých škol velký nebude. Ale čím víc se to bude zvyšovat, tím větší to bude mít dopad na sociální rozdíly.