• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREATDRAKEŠkolné na VŠ - diskuze o existenci a dopadech možných i historických u nás a ve světě
    NIZBORSKY
    NIZBORSKY --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK:

    Tak obe tyto damy patri hlavne do te prvni skupiny, zeano.

    Co mi vadi u Dvorakove, je ten stred zajmu. Ona, jako predsedkyne akreditacni komise, by mela stat zcela mimo spor studenti vs ministerstvo skolstvi v otazce zakona o VS. To znamena, ze by bylo minimalne eticke, kdyby se neucastnila jako recnik na techto akcich, byt (se) muze tvrdit, ze tam bude vystupovat jako nezavisla odbornice.

    Co se tyce Alice Cervinkove, tak jsem mel moznost vyslechnout jeji projev prave pri jednom protestu ohledne financovani akademie ved nekdy pred 3 lety (snad si ji teda s nekym nepletu). Prislo mi to presne podle zmineneho myslenkoveho konstruktu - my delame vedu, takze nam dejte penize, nebo se z nasi zeme stane narod ignorantu a hotovo. To mi prijde jako docela politicky extremni pohled.
    Sam s ni mam takovou drobnou nedobrou zkusenost, ale to se tyka spise jejiho neprofesionalniho pristupu ke sve praci nez politickeho presvedceni.

    Nechci tady do detailu rozebirat jednotlive osoby, ale kdyz vidim ten seznam recniku, tak mi to prijde velmi velmi nestastne.
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: Někdo zjistil, že Dvořáková byla kdysi členkou KSČ, ale to nemá téměř žádnou výpovědní hodnotu samo o sobě.
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    Jo, sorry, spletla jsem se. Ve skutecnosti na mozne nejasnosti a nekale praktiky upozornil uzivatel Almo GTM v diskuzi pod timto clankem: http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/michal-skop.php?itemid=15678.
    NIZBORSKY
    NIZBORSKY --- ---
    IVANA_ANAVI:

    Na tomto blogu: http://banga.blog.idnes.cz/?

    Nenasel jsem.
    WILL
    WILL --- ---
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    NIZBORSKY: Zrovna tadyten článek byl kritizován jako novinářská kachna na Bangově blogu, nemýlím-li se.
    NIZBORSKY
    NIZBORSKY --- ---
    Pro zajimavost.

    Studenti odmítají Dobešův plán. Co v něm je, ale nevědí - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=732869
    NIZBORSKY
    NIZBORSKY --- ---
    GAARQ:

    Co s nimi maji udelat? Nezvat je na tyto akce jako recniky.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    NIZBORSKY: a co z těmi "extrémisty" mají udělat? postřílet je? uklidit do chládku? ;) tohle je žel odvrácená strana demokracie, vlivní profesionální buřiči. jak jim zabránit, aby se neangažovali? "hele, franto, my tě tady nechcem'" a on půjde? ;)

    humanitní obory jsou docela zasažené, afaik. žena, bohemistka, žádala o univerzitní postdoktorandský grant, ale když je jako nejvýznamnější kritéria hodnotí publikace v zahraničních časopisech a aplikace, docela je to znevýhodňuje oproti kdekomu na přírodovědných oborech. bohové chraniž, abych tu rozebíral, jestli jsou humanitní obory pavědecké nebo ne, ale narazit na ně kritéria jako na tvrdé vědy je nesmysl.

    dokud nebude existovat solidní grantový systém, který dokáže zohlednit, že např. ústav arabistiky je na místě, ale nemá šanci konkurovat ústavu makromolekulární chemie, pak se nesmíme divit, že humanitní plevy křičí nejhlasitěji. nemusí to být nutně jen proto, že je někdo vyhání z jejich teplých místeček. na přírodovědě může parazitovat zrovna tak neschopný člověk a nikdo ho odtud nedostane, poněvadž peníze někde sežene a nějaké čárky taky posbírá. takových kolem sebe vidím denně třináct do tuctu.
    NIZBORSKY
    NIZBORSKY --- ---
    DLOUHA_POTVORA:
    Tak skoro polovina akci tam vypada jako dobry peklo. Jestli tam nekdo pujdete, tak sem pak muzete napsat, jestli se tyhle aktivisti opravdu nebrani zmenam z principu, ale jde o ten konkretni spatne napsany zamer. (Vizte nazvy prednasek jako: Univerzity a alternativy k neoliberalismu, Krize jako systém vládnutí. Zahraniční příklady útoků na veřejný sektor a společenské protesty, Cesty akademickým labyrintem: vzdělání, věda a gender)

    Zacina mi to pripominat tu hysterii okolo AV CR pred par lety. Tehdy zcela diletantska rada vlady pro vedu navrhla absurdni system evaluace vedy na kvantitativni bazi. Nasledovaly protesty, kde zacala exhibovat predevsim nejruznejsi individua, kterym bych ze statniho rozpoctu na jejich pseudovyzkumy nedal ani bura. Odpor vuci nesmyslnemu systemu se nenesl ve vecnem duchu, ale v duchu: "veda = kultura = zavedeni evaluace vedy znamena, ze se z CR stane narod pitomcu a automechaniku = dejte nam prachy a nic po nas nechtejte."

    A ted otazka na ty inteligentnejsi z Vas, kdo vyjadrujete nesouhlas s vecnym zamerem zakona. Opravdu chcete, aby verejnymi protagonisty (a tim padem i neoficialnimi mluvcimi) studentskych protestu byli lide jako O. Slacalek, Petr Uhl, Alice Cervinkova, Vladimira Dvorakova (neni tak trochu ve stretu zajmu?)...?

    Cim to, ze opet nejvice krici lide spjati s humanitnimi obory a politicti extremiste?
    BOBR
    BOBR --- ---
    Školné přináší více problémů než řešení | Vzdělávání a věda - sladek.blog.respekt.ihned.cz
    http://sladek.blog.respekt.ihned.cz/c1-54648290-skolne-prinasi-vice-problemu-nez-reseni

    Vláda USA umožňovala studentům stále více se zadlužovat, což mimo jiné faktory vedlo univerzity ke zvyšování ceny vzdělání. Ta se ale nekryje s jeho ekonomickou hodnotou, resp. s výší příjmů absolventů. Vzniká tedy poměrně velký nesplacený dluh. Tak upozorňuje studie Andrew Gillena "A Tuition Bubble?".
    NIZBORSKY
    NIZBORSKY --- ---
    GAARQ:

    To je pravda, ze u docentu kombinace formalni habilitace a fixace na konkretni misto je dost velky nesmysl.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    NIZBORSKY: jen pár poznámek
    ad 2) školy to odmítají nikoliv z principu, ale kvůli způsobu, jímž mají být ty externí rady formovány. tobě se nelíbí, že školy jsou uzavřené působení zvnějšku, školám vadí, že se jim tam nasáčkují lidé s jinými zájmy, než je vzdělávání. nikdo nestojí o krtky, kteří si ze škol udělají dojné krávy. tohle záměr neřeší, naopak podporuje.

    ad 5) vyčekají? pracuju na přírodovědecké fakultě vš asi 15 let a vyčekaného docenta jsem nepotkal. já měl docenturu jako podmínku při prvním prodlužování smlouvy pro její druhé prodloužení (tedy po osmi letech jako odborný asistent). docentura je docela náročný proces. koncept docentury a profesury tak, jak je v návrhu, je děsivý nesmysl, který zachovává celý ten iniciační rituál, tak, jak je dnes (tlustospis, splněná scientometrická kritéria, veřejná přednáška, přednáška před vědeckou radou), ale navíc omezuje jeho platnost na jedinou školu.
    NIZBORSKY
    NIZBORSKY --- ---
    SHEALA: Jo, to je pochopitelny.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    NIZBORSKY: s tim "to je jen zamer" je to slozity. Pokud se neopres do zakonu v momente, kdy je jen zamer, vystavujes se riziku, ze az to jen zamer nebude, budou tvoje namitky smeteny ze stolu, s tim za cas na diskuzi byl ve stadiu, kdy slo jen o zamer.
    NIZBORSKY
    NIZBORSKY --- ---
    Ok. Tak jsem si to prosel (zbezne, ale uz nejsem tak nemocny, abych nemel lepsi zabavu nez cele dny studovat tyto materialy), takze se ted mohu vyjadrit k te reforme (pozorni ctenari vedi, ze jsem se pred tim vyjadroval k necemu jinemu).

    Takze, co skolam na reforme vadi (strukturu si pujcim z toho pruvodce UK)?

    1) Je to nekonzistentni a odflaknuty paskvil.

    Tady maji asi pravdu. Nicmene je to jen zamer, uvidime jak pripadne bude vypadat navrh zakone.

    2) Skoly odmitaji, aby rektorem byla osoba se silnymi pravomocemi, ktera by byla dosazovana ve vyberovem rizeni vedenem externi radou VS.

    Takze je pravda, ze to skoly odmitaji. Ne, ze ne. Nechteji, aby jim tam nekdo vyvetral (ted odhlizim od nekterych nedomyslenosti - viz bod 1).

    Jak jsem rikal, situace, ze stat posila penize a nekontroluje, nerozhoduje a nestanovuje priority je absurdni. Kdyby mezi skolami existovala realna konkurence, tak by to slo vyresit posilenim pravomoci AK a nejakym kontrolne-motivacnim mechanizmem. Skoly by byly hlidany a soutezily o penize. Ale ty velke skoly maji dnes de facto monopol. S kym si konkuruje takova UK? Takrka s nikym.

    Zamestnanci Ceske televize si take nevoli sveho reditele, a to se jedna o instituci, kde je pozadavek na nezavislost mnohem mnohem vetsi. Na univerzitach velmi casto probiha tvrdy boj - mezi fakultami, mezi katedrami, mezi jednotlivymi akademiky. Nekdy tvrde bojuji o kazdy metr ctverecni. V tehle situaci si akademici nezvoli nikoho, kdo by do toho riznul, ale cloveka, ktery se bude snazit byt se vsemi zadobre a udrzet tak status quo.

    3) Omezeni studentu v senatu.

    Dokud bude AS resit neco zasadniho (napr. podilet se na volbe rektora), tak je to jedine dobre. O tom uz jsem psal.

    4) Profesori a docenti

    Je pravda, ze problematika docentu a profesoru by se mela resit. Protoze casto si lide tyto hodnosti proste vycekaji. Zejmena docenturu. Na druhou stranu tento navrh jen zavadi velkou zmenu bez jasnych prinosu.

    5) Zavedeni skolneho

    Nemyslim, ze by skolne samo o sobe neco resilo. Bylo by politicky pruchodnejsi, kdyby misto skolneho bylo jednorazove zapisne (cca 10 000 CZK) v prvaku, coz by odfiltrovalo mrtve duse, soucasne se zrusenim studentskych vyhod (ubytovaci stipendia, slevy na dopravu, danove slevy atp.). Penize by se tak usetrily a nemuselo by se zavadet skolne ani podporne pujcky a slozita pravidla pro jejich splaceni.
    Dalsi moznost by bylo nechat platit na drevo (bez nejakych odkladu a pujcek) a penize pouzit na stipendia, tak aby Ti nejtalentovanejsi byli v cistem zisku a ostatni platili Zaroven by se melo zavest skolne pro studenty, kteri pretahuji normalni dobu studia, byt jen o semestr.

    6) Hodnoceni kvality

    To maji pravdu - to je opravdu blabol.

    Zaverem bych chtel rict, ze zcela nesouhlasim s tim, ze univerzita je neco principialne odlisneho od ostatnich ziskovych nebo neziskovych spolecnosti. Univerzita pusobi na trhu vzdelavani, vytvari vystupy (vzdelani a vedu) a tyto vystupy jsou po kvantitativni i kvalitativni strance meritelne a hodnotitelne. Prestoze na vecnem zameru reformy zakona o vysokych skolach lze kritizovat mnoho konkretnich veci, z argumentace univerzit je citit i takove to "my jsme univerzita, politici nam do toho nemaji co mluvit, vime nejlepe, jak to delat, a tady jde o badani/vedu/kulturu, takze nejsme zadna firma, abyste mohli hodnotit, kolik toho udelame. Tak nam dejte prachy a nestarejte se."
    BOBR
    BOBR --- ---
    http://www.rozhlas.cz/_zprava/1010235 - Petr Holub o tom, jak Německo, Rakousko, Maďarsko a jiné země OPUSTILY školné.

    Soudě z některých zdejších příspěvků doporučuji INFORMOVAT SE. Zde najdete odkazy na aktuální vládní materiály, alternativy UK a resume problému:

    Informace k reformám VŠ | Vzdělávání a věda - sladek.blog.respekt.ihned.cz
    http://sladek.blog.respekt.ihned.cz/c1-54508190-informace-k-reformam-vs
    MINGHAO
    MINGHAO --- ---
    NIZBORSKY: Ta zkušenost s akademickým pučem je dost odstrašující a souhlasím s tím, že malý zájem většiny studentů o cokoliv nad rámec studijního plánu a volnočasových aktivit různých spolků, je hodně problematický a zpochybňuje mandát studentů v akademických senátech.
    Na druhou stranu si myslím, že zastoupení studentů v AS může hrát roli opozice, která brání tomu, aby se problémy zametaly pod koberec. (narážím na 2. bod z toho blogu, cos posílal) Právě tím ,že Ti studenti, kteří do AS jsou se už zajímají a zamýšlejí víc nad kvalitou studia a fungování VŠ.
    Navíc pokud zastáváš názor, že ten kdo financuje VŠ by měl mít nárok na to mluvit do jejich fungování, tak je tam opravdu protimluv v tom, že se má zvyšovat finanční účast studentů, ale snižovat jejich vliv. Častým argumentem pro školné je, že studenti, kteří si za vzdělání platí pak vyžadují kvalitu, proč jim ale pak brát možnosti, jak své požadavky na kvalitu prosazovat. Ostatně si ale nemyslím, že by studenti, kteří neplatí školné nevyžadovali kvalitu. Sice do toho neinvestují peníze, ale investují do studia hodně času a sil, které samozřejmě nechtějí vynaložit zbytečně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam