Tak pekne poporadku (jsem nemocny, takze si muzu takhle z postele pekne na vsechno reagovat).
IVANA_ANAVI: Ehm. Kdybys cetla vsechny me prispevky, tak bys vedela, ze jsem v tomto smyslu mluvil o studentech jako volicich. Ne tech par, co kandiduji do senatu. Ti mohou mit ruznou odbornost i motivaci. Ale ta masa studentu, na nekterych fakultach se jedna o tisice, se vetsinou o neco takoveho nestara. Potom ten mandat studentskych zastupcu v AS je pro me dost pochybny.
Ale ano, at jsou studenti v akademickem senatu, ale pak at senat nevoli dekany a rektory, ale stara se o studentske aktivity apod. To Vam opravdu neprijde divne, ze stat nekam nalije penize, ktere sebere vsem na danich, a necha zamestance a "klienty" (ty uvozovky jsou tam zamerne, aby me nikdo nechytal za slovo) teto instituce v podstate volne nakladat s temito prostredky? Ano, je tu akreditacni komise, ale ta ma dost omezene pravomoci a na jeji fungovani si take mnoho akademiku stezuje.
IVANA_ANAVI:
Ja vim, proc mame tolik oboru. Byla to recnicka otazka. Byl to protiargument na tvrzeni, ze VS neposkytuje kvalifikaci, ale uci myslet.
Nerozumim tomu, jak Gaussova krivka vyvraci tvrzeni, ze pouze cast populace jde na VS. I kdyz je pravda, ze je to ted pry asi 60%, coz je tak vysoky podil, ze snad kazdy rozumny clovek uzna, ze by se mel snizit. I tak ale zadnou souvislost s normalnim rozdelenim nevidim.
Ja uz zadny obor nestuduji, ale studoval jsem jeden ekonomicky smer (Bc.) a jeden prirodovedny smer (PhD). (Momentalne s VS mam spolecneho jen to, ze na dvou prirodovednych fakultach trochu prednasim.) Nedomnivam se ale, ze bych se naucil obecne lepe myslet. Spis jsem ziskal vhled do techto oboru, patricny smer uvazovani, technicke dovednosti a tim padem i KVALIFIKACI.
IVANA_ANAVI:
RUZOVYKOLOUSEK:
Zvlastni, na formulaci teto vety jsem si dal obvzlast zalezet. Pardon, ale tam neni vubec nic o obecnem odsuzovani lidi s humanitnim vzdelanim. Z te vety pouze vyplyva, ze EXISTUJI takove (nejmenovane) humanitni obory, ktere povazuji za vysoce prazdne, nekvalitni a v podstate zbytecne. Neodsuzuji vsechny humanitni obory. Naopak, napr. pravni studia nebo studia cizich jazyku povazuji za vysoce dulezite a kvalifikujici.
RUZOVYKOLOUSEK:
To studenty snad nijak zvlast neshazuje. Obecne velmi malo lidi si vyhledava primarni informace, studenty nevyjimaje. A casto jim to nebrani se aktivizovat. Pokud si myslis, ze vetsina protestujicich studentu vecny zamer cetla, tak jsi velka optimistka.