• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VEZUVŠankprankšalána
    Diskuze, chvalné písně, rady a návody, sdílení zkušeností k milované i zaříkávané technice detoxikace organismu jménem Šankprankšalána. Šankprakšalána „Šankha“ znamená ulita a „prakšalán“ úplně očistit. Jedná se o úplnou očistu trávícího traktu slanou vodou od úst až po konečník. Není to pouze vyčistění žaludku, tenkého střeva, tlustého střeva a konečníku, ale vlastně celého organismu. Se stavem našeho trávícího traktu totiž souvisí i složení naši krve. Střeva nejsou jenom orgánem jež potravu vstřebávají, ale také i odvádí odpadní látky z těla. A pokud není v pořádku krev - hlavní médium pro roznos potravy a odvod odpadních produktů, může to být příčinou mnoha onemocnění. Šankhaprakšalána je jednoduchý způsob, jak tělo očistit. A byl praktikován již několik tisíc let před našim letopočtem. Již dříve byla používána jako jedna ze základních očistných technik před různými jógovými cvičeními jako nutná očista těla. V Indii je tato metoda dodnes používána. Indové ji provádějí zejména v období (v Evropě je jaro nebo podzim), kdy i biorytmy naších organismů se přirozeně snaží tělo očistit a připravit na další nadcházející období.
    rozbalit záhlaví
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    RIMAN0: Musi se najist!!! Do hodiny od ukončeni aspon trochu najist, je treba promazat střeva. Běžně se uživa ryže s ghí. Pro vegany je super banan s avokadem rozmačkat na kaši. Osobně mam nejradší Basmati rýži s avokadem, i mi to přijde pocitově nejlepe. Banan stavi perestatiku střev-ikdyž jeden nevadí-mam parkrat taky odskoušeno. Ale rozhodne je treba se do hodiny najist ! . Pokud bych chtel pote pustovat,asi bych začal po par lehkych jidlech-je treba zacit lehce-klidně
    RIMAN0
    RIMAN0 --- ---
    Ahoj, přítelkyně se na ruskejch webech dočetla, že Šánku používají jako začátek půstů - tzn. vůbec pak nejedí, ani tu rejži s tukem. Ale na českejch webech je to silně nedoporučované, setkal jste se stím někdo, že by se po Šánce vůbec nejedlo? Díky
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    KUBIS_IN: jj banan s avokadem jsme si pak dali k večeři :)
    KUBIS_IN
    KUBIS_IN --- ---
    MAHUTA: uz jsem daval po shance banan s avokadem a supr.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    Můj dojem je že nahradit máslo olivovým olejem je úplně vpoho.
    Podle mě ho jen v Indii neznají, a tak doporučují máslo/ghí.
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    tak dnes rano probehla shanka, udelal jsem trochu zmeny - cviky-hlavne ten posledni podle tohoto videa https://www.youtube.com/watch?v=A87WEoCmw_w&list=PL9d95r2rgVLL4N1iWXXozHfF65e8rA3hA .
    take prvni jidlo jsme experimentalne zvolili Basmati s avokadem a olivovym olejem ext.panenskym(tady je asi dulezita kvalita) a vse bez problemu. Zkusenosti s maslem ,ktere nejime, mam takove ze jsem pote unaven. Nyni musim rici ze mne tato kombinace dodala energii-jiz chvilku pote jsem to silne pocitoval. Pritelkyne ktera shanku zkusila poprve ma podobne pocity.
    tak treba nekoho ma zkusenost oslovi Vsem hojne radosti
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    narazil jsem na zajimavou tabulku co konzumovat ci nekonzumovat tyden po shance http://www.jalanetipot.com/intestine_diet.html
    a mam dotaz ohledne prvniho jidla pul az hodku po skonceni. Chceme si vzit rozmixovany avokado s bananem. co si o tom myslite,zkousel nekdo? Nebo ryzi s avokadem a trochou olivovyho oleje? Jde mi o to ze nejime bezne maslo.
    Dik za nazory
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    LODBROG: Ne, každý týden to nedělám ani nemíním, to jsem jen tak plácnul. Pro mě je fajn, že teď dokážu šanku absolvovat s chutí a tudíž kdykoli cítím, že chci/potřebuji.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    Ale dělat to každý týden, to teda nevím..
    KUBIS_IN
    KUBIS_IN --- ---
    MICKEY_MOUSE: sul je tam hlavne proto, ze tekutina neprojde osmozou do moci. Ono ale staci, kdyz vypijes prvnich par sklenicek slanejsich a pak hned snizit na polovicni davku a staci to.
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Zdravím, mám dotaz ohledně shankaprakshalany. Mám ji rád, ale protože je pití přesolené vody nepříjemné a někdy se mi z toho až začne motat hlava, zkusil jsem alternativu. Namísto slané vody jsem si udělal cibulový vývar, který jsme osolil jen cca poloviční dávkou soli. Možná ani ne. Zajímalo mě hlavně, jestli to "poteče těmi správnými trubkami". A ono teklo a bylo to příjemné nebo řekl bych "normální. Člověk popíjí zeleninový vývar, cvičí, a po chvíli začne běhat na záchod. Výhoda pro mě je ta, že takto dokážu shanku praktikovat klidně i jednou týdně, zatímco ty dřívější nepříjemné procesy, kdy se mi zvedal žaludek, jsem absolvoval tak jednou za rok.

    Máte někdo podobnou zkušenost s podobně "alternativním" způsobem téhle očisty? Případně názor na množství soli, které se při ní používá? Já doteď nevím, zda ta sůl má význam pouze ten, že zajistí, aby "to teklo" do střev namísto do močových cest, anebo i funkci čisticí a proto se doporučuje tak vysoká koncentrace.

    Budu rád za jakékoli info. Díky.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    DEB: No já osobně preferuju hindsko (sanskrtsko) český přepis, který má spostu nuancí a velikou vůli,
    než nutně prežvýkaný název přes angličtinu, která je v tom velmi nepůvodní a narozdíl od češtiny všechno hodně zkreslí.
    To h to a ja konci slov..
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    DEB: Promiň, jaké "Ha" myslíš? Nějaká jiná mutace indicko-české výslovnosti?
    KUBIS_IN
    KUBIS_IN --- ---
    UMIAKI: trubicky je dobre protahnout aspon jednou za cas i na raw strave. 25 let jsem si zanasel telo toxiny a ty z tela neodchazi ze dne na den, muze to trvat klidne i 5 let.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    DEB: Protože kluby na nyxu často zakládá někdo, kdo nemá ani těch pět sekund péče, aby si po sobě přečetl název. Název metody je jenom v úvodním popisu diskuze pojmenovaný třemi různými způsoby.


    KUBIS_IN: Jen ze zvědavosti - proč praktikuješ šanku, když jsi raw? Jaký to má smysl když musíš mít velké procento vlákniny a v podstatě žádné průmyslové látky, těžko stravitelné bílkoviny nebo rafinované látky?
    KUBIS_IN
    KUBIS_IN --- ---
    BODY_SUIT: je jedno jakykoli tuk po sance pouzijes, musi se pozit z toho duvodu, ze pri ociste soli odstranis ochrany povlak z tl. streva a tukem ho tam zase dostanes zpet. Ja jelikoz jsem raw tak si davam po sance banan s avokadem a vzdy v pohode ;)
    ISATAG
    ISATAG --- ---
    Mam dotaz. Chci si tuhle metodu udelat znova, ale tentokrat mi to casove vychazi spis az na vecer. Da se delat i vecer nebo se to z nejakeho duvodu nedoporucuje? A pokud to je mozne vecer, tak za jakych podminek? Pust..?
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    Ahoj, chystám se na šankprakšalánu poprvé. Rád bych ji dělal poprvé pod dohledem. Překvapujeme, že google mlčí, když hledám vedení v Praze, kromě studia Kairos, kde už kurz byl. Nemáte nějaký tip?
    ISATAG
    ISATAG --- ---
    Ja si delal tuhle metodu ted o vikendu a pouzil jsem zde zminovany navod z jitrni zeme. Bylo to slane jak prase, ale dal jsem to. Bal jsem se dat min soli aby to fungovalo. Uz jednou jsem to pred casem delal a nefungovalo mi to, ale to bylo asi nedostatecnym mnozstvim vody na mou vysku. Pouzivam 3dl skenky. Fungovalo to celkem dobre. Vzdycky, kdyz jsem si dal sklenici slane vody, tak jsem se pak jeste napil normalni neslane abych z krku odstranil sul. Po tech prvnich dvou litrech uz se muze davat jen minimum soli. Radove v procentech jedne cajove lzicky.
    Ja mam 180cm a potrebuju do sebe na poprve dostat asi 2 litry vody. Pak uz to funguje standartne - sklenka, cviceni, zachod.
    Dulezite je si pak udelat hodne jemnou ryzi a dat do ni dostatecne mnozstvi masla. Ja to delam tak, ze vezmu basmati, dam do ni 2,5 dilu vody a po dosazeni varu to stahnu na minimum aby se to porad jeste varilo. Takhle to necham min. 20-30 minut, pak to zabalim do periny a cca hodinu na to jdu delat Sanku. Kdyz to pak z te periny vybalim, je porad jeste krasne tepla, ze se v ni bez problemu rozpusti maslo, je jemna a rozplyva se na jazyku :) Pri druhem jidle jsem sezral asi pul bochniku chleba, protoze jim i normalne hodne a byl jsem hladovy jak pes. To ale nedoporucuju. Je to prasarna..
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    Já používám sklenku cca 2-3 dcl, kalibrovaná není, ale hlavně že mi to funguje. A taky vždycky skleničku a pak sérii cviků. Prvních cca 5 kol jen takto, když se mi pak začne chtít na záchod nebo prostě po pátém cvičení už si chodím, a jak se otevře sifon, jede to sklenička - cvičení - toaleta.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam