Uuuf, ale zpohodlnel jsem: v praci pouzivam jinou odvozeninu od System V, tedy jiny typ *NIX operacniho systemu, nez je GNU/Linux, a protoze u pocitace sedim v praci 8-10h denne, tak kdyz prijdu domu, defacto chci jen fungujici stroj, s kterym se muzu obcas i projit nekam do kavarny, nebo proste jen od nej dostat co chci. Kdyz jsem se ucil zachazet s Lunuxem, sedel jsem u toho tydny a mesice defacto bez ustani, vzdy jsem neco rozbil a pak jsem to par dni spravoval. Takze jsem cetl spoustu howto a hlavne, nez prisla nejaka aktualizace, proste jsem nebyl lenivy a precet jsem si zmeny, ktere by me pripadne cekaly. Takze nemile prekvapeni typu Ubuntu 10.11 se mi nemohlo stat.
Az ted, po reinstallu [coz bych pred par rokama odmitnul jen pustit si do mozku, ne tak to napsat do verejne diskuze - ja+ubuntu a reinstall? nesmysl.] jsem se dozvedel, ze mam vic stesti nez rozumu, a Ubuntu 10.4 je LTS. Tedy Long Time Supported verze. Takze nemusim nejaky cas prechazet na nic dalsiho a hledat neco jineho. Proste si nakonfiguruju system [no to vlastne uz mam, nosim si konfiguraci gnoma na flesce, takze na ruznych systemech je to jen otazka cp do ~, jenomze s prechodem na XFCE je mi to samozrejme na prd] a muzu jej par let pouzivat tak jak je, s tim, ze budu mit vsechny patche a aktualni repository softu. Achojo, precejen je hezke, kdyz lide nad vecmi premysli. Linux je sice hitlerovo puzzle obcas, ale kdyz do toho clovek alespon trochu vidi, tak je to precejen uzasny system s nekonecnem uzitecnych fci. Mmchodem je dobre nepresahnout [pokud clovek neni pocitacovi geek/programator/magor se spoustou volneho casu] level: vidim do toho, vim jak to funguje a umim to pouzivat i tak, aby mi to zrychlovalo rutinu, nejen jako klikavec obecny. Totiz v momente, kdy tenhle level clovek presahne, zacne jej srat, ze tady by to slo jeste vylepsit tady taky atd. Ono nad linuxem hromada lidi premysli, takze je to udelane paradne, asi jako je napsany nyx.cz, ale nekdy uz je to holt prezmoc, a clovek zjisti, ze se mu zda o jeho operacnim systemu. To je kazdopadne zajimavy stav, ale vede k drogovym zavislostem ;] [myslim, ze tomu ted propadla Truce, aspon mi rikala, ze se ji o konzoli zda, pote, co se stala offiko zpravcem serverovny pro Ignum.cz - cimz mimo jine prokazala, ze co se shaneni zajimave prace tyce, je schopnejsi nez ja a ze ji mam zavidet, svini jedne zrzave].
Mmchodem vite, proc Truce miluje Linux?
No kdyz byla jeste mala holcicka, tusim tak ke trinactym narozenim, rikala... no tak dostala od tatinka rukavicky z tucnaci kuze...
:]]