INK_FLO: daleko horsi je to podle zkusenosti pratel treba v Anglii, kde uz jen prochazka po cizi louce muze zpusobit ne zastreleni, ale treba i docela solidni soudy... viz treba houbareni v JJR Tolkienovi
Ty nase predstavy o zbranich v USA jsou HODNE divoke. Bavil jsem se o tom s docela dost ruznejma amikama, z ruznejch sfer verejneho zivota [s bezdakem teda ne] a mam treba na Twitteru survival extremistu, jizana, pro-zida, militanta a tak... tihle jsou ini ako my ludia, to jo, ale to, ze je tady v Evrope nemedializujeme, neznamena, ze tenhe ltyp osobnosti tady neni...
ano, zbrane ve verejnych rukach muzou byt problem a v USA jsou.
tvrdim, ze to cim se lisi USA od EU je to, ze v USA jsou daleko vice integrovani pitomci do verejneho zivota, proto na znackach nemas ikonu o ktere musis vedet co znamena, ale je tam napsano, co mas delat, proto je na vsem navod...
to, ze se to zacalo prehanet je dusledek toho, ze je mozne se nemirne soudit, ale i to vidime zkreslene. treba takova California ma zajimave vyresene pravo precedentniho referenda a tak... o tom jindy.
kazdopadne tresspassers will be shot, srvivors will be shot again je muj oblibenej sign a porad tvrdim, ze vlastnicke pravo mi dava moznost delat na svem pozemku sklad mrtvejch negru, kdyz budu chtit, stejne tak, nepustit tam nikoho. a to by melo byt jasne definovane. zadne vyvlastnovani, zadna polo-vlastnena puda a tak.
ale neuprednostnuju vlastnicke pravo nad jinymi pravy a znova, pokud se to prezene, je to spatne.
dalsi vec je ta, ze USA je hrozne velka jak rozlohou tak poctem lidi a kultur, takze tam najdes extremy vseho ze vsech ruznych kultur, podobne jako v Rusku.
ja tvrdim, ze je obdivuhodne, ze tam ziji v relativnim miru a poradku oproti Cecencum a Ukrajincum, ktery se snazi pohltit Maticka Rus.
Proste na tak velkym uzemi uz nejde mit uplnou svobodu a uplnou nesvobodu, a vznikne z toho pravo, ktery musi pocitat s obema extremama... a to my si v nasi male zemicce proste nedokazem uvedomit. koukame na Americany jako na Cechy, ale to je asi jako koukat na lidi z fly-over-state typu Tenesse == Cech