Chlli je relativne slozita kytka, podobne jako Salvia Divinorum i kdyz jinak. Loni jsem to zkurvil asi 10 zpusobama: preliti, preschnuti, slimaci, pozdni sadba, prilis brzka sadba. Vcera jsem si asi posral vsechny sazenice tim, ze jsem je ze zastineneho vnitrku dal na slunce a vsechny zcernaly. Neuschly, ale listky nejsou zelene, ale tmave fialove. Tak uvidime. Sazel jsem pozde, mel bych vyrabet sazenicky uz v dubnu, je pulka kvetna a ja je asi vsechny zabil. Takze letos zas bez chilli, tedy v nejhorsim. No jo no. Clovek by si obcas mohl neco precist a ne jen experimentovat. Zajimala by me nejaka kniha o polnohospodarstvi, treba i popis plodin typu obili a petipolni system, a tak.
Hrozne me bavi pestovat veci, kdyz by prisel armageddon, nebo bych zdedil dost, abych moh delat co chci, postavil bych si skleniky, mam i vymyslene kde, a pouzil bych rozdilove vytapeni (rekuperace se tomu rika? Jak udelas vrt a tocis vrtulkou nebo topis rozdilem tepla akumulovaneho v plynu/tekutine, kterou z velke plochy presunes na malou? Proste vymenik, no...)... v Ostrave je misto, ktere je zaplavove uz pri 50ti lete vode, ale je pod nim 4kmx7km velke jezero mirne mineralizovane vody s teplotou cca 21*C, tam bych si udelal vymeniky a skleniky.
Jen nevim, co bych pestoval, aby to vynaselo. V realite jsou to samo salvej, mak (ten jde i do 1500m/nm na jilech), houby, namel... to by me bavilo, kdyz by to bylo legalni. Ale neni. Takze asi chilli, byliny, jahody a maliny v zime (potiz s uchovanim a distribuci je draha!!!).
Klidne si necham doporucit, pokud je nekdo chytrejsi, nez ze se resi, kdo ma koho v ignoru...
Pri konci sveta bych delal horizontalne vertikalni pesteni obili. Chleba je zaklad, pak lusteniny (obohacuji pudu o dusicnany)...
Pestovat huleni by me asi taky bavilo, ale nelibi se mi cela hulicska komunita, dlouholeti hulici jsou obdobou dlouholetych pijaku piva, proste neco, co se mi nechce podporovat, ale libilo by se mi resit genetiku, jen na to jsou samo daleko vetsi machri, konecne v baraku jednoho bydlim uz 4 roky...
Proste kytky me bavi, bavi me je videt rust, bavi me hledat zajimave kombinace (svata trojce: dolu fazole, popinaji se po kukurici a spodni vrstva pak dyne a tikve... chtel bych nejakou knihu o permakulturnich jedlych zahradach. Rika se tomu jedly les nebo prales. Udajne je to samoudrzitelne, a vsechno jedle. To me fakt bavi....)