To je zajimave, treti dil knih Expanze uz konecne bere z cyberpunku ruzne implantaty, coz bych cekal uz driv, kdyz uz mam kosolode cestujici 2/3c ale nasel jsem tam vec, co dava smysl, a zajimalo by mne, zda se pouziva.
To, ze sekundove lepidlo bylo puvodne vymysleno k zacelovani ran, to mi kdysi ukazal Prawitz, ktery i pri svem langustim-preciznim zpusobu manipulace s nozi, mel obcas tendenci se porezat skalpelem. Pouzil jsem to i treba, kdyz potkan vykousnul psovi cm nosni prepazky. Jak jinak ovazes/zalepis psovi cumak.
Kazdopadne v Expanzi lepi dohromady kosti. Ne jen zlomeniny, ale treba roztristene koleno. To mi pripadne VELMI elegantni. Musim se podivat, jak je to v realite s chirurgii a lepidly, potazmo bunecnymi lepidly. Neco jsem o tom cet, ale nevim, zda to bylo ski-fi, nebo realne r&d a aplikace. Kdyztak si necham odkazat.
Libilo se mi uz to, ze DARPA ma jeden ze sf planu, to, co jsem vymyslel davno pro Shadowrun: pokud jsem schopen symulovat a stimulivat, idealne pres neuralni rozhrani, muzu nekoho donutit, aby se jeho telo hojilo/poskozovalo za pomoci te stimulace.
Vymyslel jsem to jako ekvivalent popaleniny kapsaicinem (chilli), kdyz se spalis chilli, muzou ti naskakat puchyre, jak pri realne popalenine (autoopravny mechanismus, neco s bilymi krvinkami a krevni plazmou), kazdopadne kapsaicin ale realne neposkozuje bunky. To jen mozek si predstavuje spaleninu.
Uz jsem o tom psal v cyberpunkovem auditu.
Kazdopadne lepidla na tkane/kosti mi pripadnou hodne cool.