SPECZ: Zkusim to najit ke koupeni. Znas mj typka, co se jmenuje Greg Egan? Napsal asi nejslavnejsi vec Permutation Cuty, coz je o hackerech, kteri se rozhodnou dosahnout nesmrtelnosti v ukradenem idle time procesoru virtualni reality. Resi tam fenomen casu a nase vnimani relativity.
Kazdopadne pise hard SF s hlavni alozkou sci, fi je jen aby sci moh odvykladat. Ma treba povidku o tom, jak se spickovi vedci sebrali i s vyzkumem a odesli k mexickym drogovym kartelum a za jejich penize si postavili prales, ktery je nedobytna pevnost za pouziti chemie a genetiky.
Kazdopadne ma povidku o vysetrovatelce nejake americke zdravotnicke organizace, ktera sleduje stopu sireni viru, ktery je neco jako krvave horecky, nebo tak. Venuje se to prave epidemiologii. Zajimave je, ze pointou je to, ze nejaka sekta to siri umyslne “bily plamen, ktery ocisti svet”, proste clen se nakazi a jde na diskosku...
Ma hromadu ruznych uletu, kam to jde s vedou dotahnout, pokud by treba nebyly eticke hranice. Posledni knizky uz moc nelibili, ale Axinomat, Karantena, Permutation City a pak jeste jedna, co nepamatuju. Ta s detmi na ostrove, kde zuri valka a vyhodi do vzduchu vyzkumnou stanici s geneticky modifikovanym hmyzem je uz hodne o valce a revoluci, min o vede.