OVERDRIVE: Mmchodem k tomu “tezeni ruznych shitcoinu”: hledam toho celou knizku, ale ma to treba slusnou wiki pod keywordem “scam schemes”.
Je tostara finta podvodu: pokud nekoho podfouknes tim, ze jsi vyuzil jeho lakoty, ma to dve zakladni faze : dokud veri v nenadali zisk, muze totiz podvod sirit dal, s tim, ze v celou vec veri; kdyz pak prijde na to, ze to byl podvod, chce jej sam pouzit, aby minimalizoval ztraty.
Proto cim dal vic verim, ze shitcoin je vynalezem nekoho z oblasti mafie (coz neznamena, ze to zaroven nebyla vlada a tajna sluzba, to by fungovalo jak v Italii, tak v Rusku, treba). Proste mi pripadne, ze je to klasicky podvod, typu zastavit barmanovy stradivarky za 5 dokaru, nebo to, ze cizinec specha na autobus, ale “neco ztratil”, tak necha na baru navstivenku, kam kdyz nalezce zavola, dostane majlant, kdyz se objevi “nalezce”, barman s vidinou zisku z navstivenky, odkoupi levny “nalezeny” smejd za treba 10% predpokladane castky... ta musi jen byt vyssi, nez cena navstivenky a falesneho nalezu... uuuuplne klasika. Pracuje to prave s lakotou barmana, ktera neumoznuje videt realitu. Tyhle jeste nemaj kouzlo shitcoinu, pac barman to asi nepujde nekam opakovat, ale princip je stejny.
Zas tohraje na ne-intuitivnost, odvadeni pozornosti...