• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OVERDRIVEOVERDRIVE, nejlepsi pritel sama sebe: „Nech si zdát o spaní“
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE: Mmchodem k tomu “tezeni ruznych shitcoinu”: hledam toho celou knizku, ale ma to treba slusnou wiki pod keywordem “scam schemes”.
    Je tostara finta podvodu: pokud nekoho podfouknes tim, ze jsi vyuzil jeho lakoty, ma to dve zakladni faze : dokud veri v nenadali zisk, muze totiz podvod sirit dal, s tim, ze v celou vec veri; kdyz pak prijde na to, ze to byl podvod, chce jej sam pouzit, aby minimalizoval ztraty.

    Proto cim dal vic verim, ze shitcoin je vynalezem nekoho z oblasti mafie (coz neznamena, ze to zaroven nebyla vlada a tajna sluzba, to by fungovalo jak v Italii, tak v Rusku, treba). Proste mi pripadne, ze je to klasicky podvod, typu zastavit barmanovy stradivarky za 5 dokaru, nebo to, ze cizinec specha na autobus, ale “neco ztratil”, tak necha na baru navstivenku, kam kdyz nalezce zavola, dostane majlant, kdyz se objevi “nalezce”, barman s vidinou zisku z navstivenky, odkoupi levny “nalezeny” smejd za treba 10% predpokladane castky... ta musi jen byt vyssi, nez cena navstivenky a falesneho nalezu... uuuuplne klasika. Pracuje to prave s lakotou barmana, ktera neumoznuje videt realitu. Tyhle jeste nemaj kouzlo shitcoinu, pac barman to asi nepujde nekam opakovat, ale princip je stejny.

    Zas tohraje na ne-intuitivnost, odvadeni pozornosti...
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    K tomu EMP je podstatná právě ta magnetostrikce - kovy se působením magnetického pole maličko smrsknou - při EMP už docela citelně - prostě to zahejbá s celou lodí, loď s sebou cukne (maličko se smrští), to skokově zvýší tlak vzduchu, pak EMP pomine,->snížení tlaku vzduchu -> máme v atmosféře lodi akustický vjem...

    Různý druhy topení - je dost rozdíl jestli z danýho množství dodaný energie zužitkujeme čtvrtinu nebo desetinu ...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Dalsi neintuitivni je radioaktivita. Hodne lidi si mysli, ze je to nakazlive, jako bakterie a viry, ze se to nejak mnozi nebo replikuje.
    Ale tak to neni. Je to proste, hmm, rekneme prach, proste castice.
    Kdyz toho tady mam 100 a 10 z toho naberu na hadry a dotraviciho traktu (porad me strasi holcicka z wiki od XSI, doporucuju pouzit search na tenhle audit, id XSI; 6GBequerelu v sandwichi)... ja, takze jsem nekde nabral ze 100 deset na hadry a sel nekam umrit. Ale na miste, kde sem to nabral, tak uz je ne 100, ale jen 90 tech castic.
    Fakt je to jak prach, protohle “selskym rozumem”. Fakt je, ze v heliove atmosfere na kovovem stinitku vyrazim elektrickym obloukem nejaky alfa, beta, mozna gama. Tam to jakoby vznika z niceho. Ale ono ne, zas se to da predstavit tak, ze elektrina je jakoze bruska, ktera za spravnych podminek brousi kovove stinitko, kteryho je pak min, a zbytek se zmeni v prach = radioaktivitu.
    Tak vznika zareni i v chemickych prvcich, na nejake atomarni (a spol) urovni se proste rozpadaji, naprach.

    To je taky hrozne neintuitivni, kdyz se to nerozemele na prach. Bakterie neco zerou a vznikaj dalsi bakterie, tak z jedne mam pak zanet v krku = moc. Zni to hrozne logicky. Asi tak vetsine lidi co znam.

    (Zas te mensine pak pripadne logicky, ze kdyz hrozne moc palim energii v grafickych kartach, vznikaj z toho penize. To si nevyberes.)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    SPECZ: A zas (ac tady me zajima po cem mam koukat). Ve filmu kamera zavesena mimo vybuchujici lod pozoruje bum, a ma na sobe mikrofon. Co jako prenasi to bum? Nekde se neco chveje? Jasne, na te lodi, co ji vybuchuje atmosfera, tak by bum slyset bylo.

    Jinak s pistoli teda vymyslis taky dalsi neintuitivni vec, co neni gro problemu (tedy kdyz na sebe dva lidi budou mavat pustenym radiem na volume 10, proste : ano, uvidis cloveka mavajiciho radiem, ale kaju gota neuslysi.

    U pistole je zas pak neco jako rozptyl plynu, ustova brzda, zasleh z komory a vyhazovace, vyrazena nabojnice: o to vsechno ztlumis zakluz.

    Trochu mi to pripomina rozhovor s Disparity:
    Ja: tak jo, mame ai, ktera se optimalizuje na vyrobu kancelarskych sponek = nakonec promeni vesmir v kancelarske sponky
    Disparity: to je blbost, nebude mit dost manipulatoru a vstupnich dat, k tomu nebude pripojena
    ... a furt dokola...

    Proste hmotny bod:
    Idealni stav, tedy bavim se otom, ze zvuk ve vakuu neni slyset. Nic jej neprenasi, nic nerozechviva. A najednou mam emp. Ok, zajima, ale vybocuje z hmotneho bodu.

    Resim (apravda, nemel jsem do toho mychat ucinnost v case), ze kilo olova je kilo zeleza. Na vahu. Tedy prikon 2kW je prikon 2kW, a dostanu, ze peri je vic nez olova.

    Vicemene presne to je duvod, proc jsem to psal. Ty neintuitivni odbocky, a nepouzita occamova britva na orezani problemu na minimalni zadani, vedou prave k tomu, ze lide veri, ze vystrel z pistole zasazeneho vyhodi z okna.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    SPECZ: Jakoze emp dela zvuk?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    SPECZ: V pohode, spis slo o to, ze tepelny zdroj s prikonem 2 bude mit prikon 2 v obou pripadech. Jestli zalezu pod deku s termoforem, nebo budu foukat fenem nebylo gro, gro byla spotrebovana/vyzarena energie. Ale jinak mas pravdu. A vubec: nemam s pravdou problemy. Zadne omlouvani, extremismus povetsinou appreciated ;) bavi me se neco dozvedet a hadka je casto uzitecny zpusob, pokud je bez emoce zoufalstvi ;)
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    BTW, k tý neslyšitelnosti jadernýho výbuchu ve vesmíru pozorovanýho ze vzdálený lodi - zkus mrknout na jevy jako EMP puls a magnetostrikce, ju ?
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    OVERDRIVE: Rozdíl ale může být v efektivitě využití enegrie. Mrkni se na způsoby šíření tepla ...

    (nápověda - chceš ohřívat vzduch pod stropem [konvekcí], a nebo si ohřát nohy [radiací] ?)
    Pak najednou zjistíš že k dosažení stejného účinku potřebuješ rozdílnou část z těch 2kWh - jinak řečeno dokážeš zužitovat jinak velkou část dávky vložené enerie (účinnost) čili ta tebou zmiňovaná volba není z principu špatně, jak tvrdíš o něco níž.
    Jo, fyzika je mocná čarodějka, ale je potřeba vidět dál než na první jev/děj co tě napadne ...
    Sorry kámo že ti to tu takhle rozbíjim, ale řek sis o extremistu, tak ho tady máš.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    K nicemu mi to neni, ale hledal jsem neco okolo zvukariny, a minimalne tam muzou byt zajimave ty odkazy na pruvodce digitalniz zvukem... nezkousel jsem, jestli kusy z toho nejsou mrtve, ale az budu mit cas, podivam se...

    [ PAVIAN @ komplexni kalkulator snad vseho kolem zvukariny ]
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    SPECZ: jo, zamotal jsem se... mmchodem neni to cena paleni oleje, je to cena toho, ze za cca 2000W bud budes topit, nebo zahrivat olej... ale nakonec dojdes k tomu, ze spalis 2000W, tak jako tak.
    To, ze bude asi elegantnejsi nahrat olejovy kamna, ke kterejm se pak muzes tulit celou noc, misto pustit obdobu fenu, ale vetsi, kterou proste kdyz vypnes, nezustane tepla.
    Proste 2000W zustane stejny, za jak dlouho je to spotrebuje [tedy W/h] to je jina... ale stejne teplo, stejny prikon... tak mela znit myslenka
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    OVERDRIVE: Mno, s olejovyma kamnama ta uvaha nemusi nutne byt uplne mimo - spocitej si cenu za kW elektriny a kW tepla z oleje (neznam vstupni cenu oleje, mozna to vyjde trikrat draz, mozna o pulku levneji). A chybu tam mas ty, michas watty ( okamzity prikon) s watthodinami - mnozstvi spotrebovane energie - v prikladu mas pravdepodobne na mysli 2kWh odebrane energie ..
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE: S tema wattama je to jak s kilem peri a kilem olova. Co je tezsi?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Dalsi 2 lekce fyziky pro zacatecniky (by Pizi):
    - Julie si chce pustit ohrivac na nohy a ja i ona se shodnem, ze je to draha 2000W sranda... bohuzel se shodnem i na tom, ze 2000W olejova kamna jsou lepsi... najdi chybu.

    (Das-li se poddat, tak 2000W je proste prikon/wykon, ktery to v case hreje. Je uplne jedno, zda to za 2000W/h hreje rychle, nebo se to jen nahreje a hreje dlouho. Nakonec to oboji sezere 2000W. Jo jo, je tam to: za hodinu, ale vnimate pointu?)

    A druha: pizi: vis jak ve filmech nekdo vystreli z pistole a zasazeny roleti pokoj a vypadne z okna?
    Ja: jasne, to je blbost
    On: no, je, pac ze zakona akce a reakce odvozujeme, ze kdyz na zasazeneho by to pusobilo silou “vypadne z mistnosti a okna”, na strelce by to muselo mit stejny efek...

    Dodavam, ze tohle je duvod, proc ve stavu bezTize nestrilis z pistole, pokud to neni bezZakluzove (raketa), tak by tenhle efekt byl extreme markantni. Strelec by proste vypad z wokna vesmiru do koran.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Konec toho linku o 3 druzich ekologu (asi to ma pod vemi blogy, chybi mu tam posledni slovo, asi jej prenechal diskutujicim ;)


    Tento příspěvek je ÚVAHA, tedy OSOBNÍ NÁZOR AUTORA.

    Autor se zamýšlí na základě získaných poznatků nad tématem, rozebírá ho z více úhlů, aby došel k obecně platnému závěru. Pracuje se zjednodušenými fakty, hledá vztahy mezi nimi a důsledky z nich plynoucí. O daných faktech ze svého pohledu přemýšlí, hodnotí je a zaujímá osobní stanovisko. Nesnaží se poučovat nebo vzdělávat, předkládá pouze svůj názor, který má vést k zamyšlení. Odráží se zde subjektivní postoje a názory autora. Východiskem jsou vlastní zkušenosti a obecné poznatky, autor o nich přemýšlí, analyzuje je a vynáší obecně platné závěry. Přijatelné je použití výrazů širšího
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    SPECZ: Me velmi priznive naklonena typologie, nezminuje, ze prvni dva typy mohou byt nesnesitelne nemiritelne az na lvl oseni v prdeli
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Kofola za 180 milionů korun vybuduje v Ostravě své nové sídlo v Dolních Vítkovicích | Ostrava
    https://ostrava.rozhlas.cz/...-180-milionu-korun-vybuduje-v-ostrave-sve-nove-sidlo-v-dolnich-8144363
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE: Jako gamifikace by se dalo treba vazit i to, co clovek vyhodi, jako nespotrebovane jidlo a podobne. Napady i realizace most wellcome. Podle me, kdyz se to da na spravne servery, bude to mezi jistou komunitou hit. A melo by to jistou uzitecnost. Puvab je duraz na zodpovednost a pravdivost (bez te nema smysl hrat) a na statistiky aproximujici k nule. Appka muze obsahovat reklamy, pokud to jde dnes uz targetovat, tak nejake zodpovedne podnikani. Zn.ideal.
    Co, nekdo, kdo ma vecer cas a pak na nejake pridavani zajimavych napadu?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Zucastnili byste se souteze?
    Kazdy tyden vazit mnozstvi plastu, ktere vyhodite... od nedele do nedele.
    Cilem je mit nejmin, a kazdy tyden snizovat.
    Ja jen, ze mne fakt zajimaji mozne praktiky seberozvojove ekologie, a gamifikace takove drobnosti, by mohla byt cool. Dyz bych mel nejaky zbytecny drobny, zaplatil bych vyvojari HTML5 appky a webu se statistikama, kde to pujde sdilet (treba i s obrazkem). Prihlaste se dobrovolne, kdo umi a chce napsat appku a web. Nahostuju to. // jako se vsim, i to napisu, ale webar/appkar to da za 10min, ja za 2 vecery (tolik k seberozvoji;)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    A posledni: nejaky nemecky duchar (duchodce), prej hackoval google navigaci a vyrobil zacpu tak, ze si vzal na vozejcek nekolik desitek telefonu... kdyz by tohle bylo pocitadlo uspesnosti demonstraci, mela ta dnesni, moznost dostat se do guinessovy knihy rekordu ;)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Rikal mi ted Pizi, ze v nejakem novem dilu neceho z Hvezdnych Valek, tak nekde zewli storm-trooperi (to jsou ti v bilem), a dohaduji se, proc jim kurva sefove davaj zbrane, ktery strilej laser, ale vzdycky vedle. A pak prej zkousej zasahnout z laserove pusky plechovku a ani jedinkrat se jim to nepovede.
    Dycky me bavilo, jak svetelne viditelna kulka, nebo laserovy paprsek, ci co to je, se pohybuje tempem, kdy prumerny jedi stihne svihnout/kryt mecem. Proste v Hvezdnejch valkach maji budto hrozne pomalou a nepresnou munici, nebo se tam svetlo flaka jak na Zemeplose, kde jedine, co sveto dela, tak se snazi dohonit tmu, coz da v magickem poli hroznou praci, a tuduz tma vzdycky utece. Konecne, tma neni opakem svetla, pouze jeho nepritomnosti, zjo?!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam