Jinak uvazoval jsem, z jake potreby vnika “prepping state of mind”, a rozhodne to nemam vsechno, nicmene:
- u nas je to dozvuk okupace a toho bordelu - jak rika Hyenin otec: vojak se stara, vojak ma + kupis mas, nekupis nemas
(Kdyz zacal cov19, sednul do auta a dovezl pytel mouky, karton oleje a cele, napul rozbourane prase)
- v USA je to jine. Delal jsem pro Miami, a nase zakladna tam byl 12patrovej protiatomovej kryt, od generatoru az po serverovny; 100% shelter proof
Kdyz sla bourka, cekalo se tornado/tropicka boure.
(Mmchodem asi 100m od mista, kde to dostal JFK je dalsi takova zakladna. Verizon, no.)
Kluci chodili do prace treba na tyden se spacakama, jidlem a vsim, co potrebovali. Rodiny nechavali v storm shelterech (samo ozbrojene s jidlem, pac vetsina nemela jen diru v zemi, ale lepsi bunkr, taky to co ja jsem bral v korunach, oni meli v dolarech)
Treba u Britu je to zas dozvuk valek, a tak to maj i Fi/Nor/Swe.
U nich je normalni, ze chlap se umi postarat, ala vojak. (Samo ted mluvim o prepperech, normalni brit ma problem uvarit polifku)
Mozna to nekomu nedoslo, ale Husakovy deti a vejs, tak jsou prvni generace, ktera nezazila valku, nebo aspon jeji silne dozvuky.
Kdyz jsem byl kluk, tak v Olomouci v Hodolanech byly jeste v omitkach na baracich stopy po granatech a palbe z rucnich zbrani. Dnes uz je to opravene. Taky mame v rodine koncentraky a mame zname, kteri si prosli treba Terezinem, kteri k nam chodili na babiccin kolac a dedovo kafe s kakaem a pochvalovali si, ze to neni cykorka, ale opravdova kava.
Nas dum ma sklep, ktery kus valky fungoval jako bunkr.
Jako deti jsme se vloupavali do nemocnicnich bunkru, ktere uz jsou dnes zasypate.
My valku nezname, ale vsichni moj predci, co vim, ze existovali, tak mazali krajic maslem z obou stran.
Prababicka prezila tifus a me treba prekvapuje, ze se lide v dobe cov19 musili ucit si myt ruce.
Navic jsme byli (pulka) chuda rodina (a vlastne furt jsme), intelektualove a delnici/zemedelci... dum z veprovic, za barakem koza, zavarovaly se lesni plody a kolace byly z padancat, chleba se nevyhazoval a byl posvatny, vzdy nekde staly zasoby sladkych zavarenin a jedna z babicek zavarovala maso. Pozdej jsme meli vlastni pozemek a spousta jidla se pestovalo, a to s velkou peci.
Dnes je mir (zatim!), vsechno se da koupit, nic se neopravuje, vse je vcelku levne.
Taky kdo dnes umi treba sit... a presto, prisel cov19 a kazda (!!!) holka co znam, vzala do ruky jehlu a nit, nebo sici stroj z hlubin skrine.
Takova doba byla, a mozna zase je, jen o tom porad nevime.
Nebojim se imigrantu, spis okupantu. Nebojim se hladu, bojim se, ze hlad bude mit daleko vic lidi, nebojim se, ze prestane tect voda, ale bojim se, ze ji nebude kde brat.
Nas maly xenofobni Hobitin je hezka zeme, a kdo dlouho zil pryc, urcite mi potvrdi, ze nezblaznit se v emigraci (i pracovni) chce vuli jak remen. Lide jinak vtipkuji (pokud vubec), jinak ji, jejich zeny jinak flirtuji a nakonec jste vsichni lide, ale to, jak ustava definuje narod, tedy na zaklade uzemi, jazyka a kulturnich zvyklosti, pod to bych se podepsal.
Vlastne je to duvod, proc mi v okne vysi Ceska vlajka a mam ji nasitou na vetsine hader, protoze narod je neco, co nechces ztratit.
Kdysi se hodne psalo, zda zid muze byt cech, a ja si myslim, ze muze, protoze ty vlajky tady vysi dve, a ani jedna neni spinava a potrhana...
To jen takova nesouroda uvaha, proc chteji byt lide pripraveni na zlou dobu, stejne to nezabere na lidi, kteri maji dnes stesti, ze maji vsechno a smeji se mi, proc vubec neco pestuju, nebo proc jsem k smrti nasrany, kdyz nemuzu najit kousek naradi a nebo taky nechapou, proc jsem vzdycky psal, ze jinde by me zaplatili lepe, jenze ja nejsem odjinud, a stat, odkud zdrhnou vsichni chytri nebo aspon schopni lidi, nevytvari dobre narody.