Tohle se mi libilo na serialu The Witcher, ktery je necekane doslovny, a presto to neni jen doslovne kniha. Tam byla zmena osklivky na carodejku i jeji zoufalstvi a maskovany nihilismus, prolozene moci a opovrzenim; to cele smychano a zvyrazneno nad kniznipredobraz.
Sapkowski neni dokonaly spisovatel, ale obdobne jako pan Prattchett (necht je jeho jmeno vyslovovano) je vynikajici pozorovatel, a to i deju i veci, ale predevsim lidi...
Mozna jsem sovinista, a spis ano, ale zeny pozoruji cely zivot rad, skoro nejradej ze vseho, a videt takovouhle masku u silnych zen, schovavajici slabost, to je stejne caste, jako videt slabe zeny, ktere v nouzi opravi kolo od vozu.
Dve strany teze mince, a nevidel jsem jeste minci hozenou tak, ze by dopadla na hranu, ac ze skusenosti vim, ze treba s ceskou desetikorunou a jeste lepe anglickou librou, takovy hod je mozny.
Jen ne casty, ba spise vzacny.
Zeny oblecene v motylich kridlech, ktere se stydi za vlastni telo, zeny oblecene v tele, za ktere by se mohly stydet, a to vsechno bez pochopeni, ze saty nedelaji cloveka, avsak dobre jidlo, ci darek je hezke zdobit...
A pak to malo, co je ozdobou, tak prirozenou jako rozkvetly vlci mak...
No co uz, mam rad darky a ne tak moc masky... a mam rad dobre popisy a pribehy epickych rozmeru...
—-
„Na rozdíl od kněžek a druidek, které ošklivé nebo dokonce tělesně postižené novicky odmítaly, mágové přijali každou, která projevovala vlohy a předpoklady pro své budoucí poslání. Jestliže pak takové dítě prošlo tvrdým výběrem prvních let“
„učení, zapracovala magie: srovnala končetiny, napřímila špatně srostlé kosti, zacelila zaječí pysky, beze stop odstranila jizvy, vyrážky, stopy po neštovicích. Mladá čarodějka se stávala „atraktivní“, protože to vyžadovala okázalost jejího stavu. Výsledkem byly pseudokrásné ženy se zlýma a studenýma očima. Očima žen neschopných zapomenout na svou ošklivost skrytou pod magickou maskou. Skrytou ne proto, aby byly“
„šťastné, nýbrž pro prestiž jejich postavení.“
Citace z knihy
Andrzej Sapkowski - Zaklínač I