Jak jsem tu psal o gnozi, kterou jsem 2x zazil a jsem za to fakt vdecny, tak jsem tu psal o tom, ze v Zahrade Rajske, videl jse (asi) cele Stvoreni, ale chapat jsem byl schopen jen tehdy, kdyz jsem alespon okrajove vedel o veci neco uz pred zazitkem samotnym.
Ono to ma pokracovani, ktere mne napadlo, jako reakce na scenu v Gibsonove Neuromancerovi, kde si Case stezuje na to, ze Wintermute se zjevuje v podobach Casovych znamych, ale take nepratel...
Vysvetluje mu, ze vzpominky jsou holograficke a treba umelci k pameti maji “instantnejsi pristup”.
To je fuck, pada mi hlava, tak to dopisu po probuzeni poradnej. Ale muj zazitek s mrtvymi, kdy ja san.... zas jsem usnul, zkratka: MRTVI MAJI PRISTUP JEN K TOMU,CO SI ZAAMATOVALI ZE ZIVOTA. Pokud zpevak zna vsechnY party pro bici, bude mit po smrti moznost, ze si zahraje s bubenikem.
A neni to jen o dovednostech, ale o znalosti lidi, mist, umeni, knih.
Jasne, cet jsi celeho Kaju Marika a jen pulku Bozeny Nemcove? Holt si Babicku nedoctes.
Nevim, zda mrtvi mohou komunikovat spolu, ala Nekroskop, v cemz bych pak ja byl v tech vizich o smrti, Harry Keog. Ja moh s mrtvimi mluvit, oni mne slyseli a ja jsem od te doby presvedcen, ze co si za reku Stix prineses, to tam pak mas.
Myslim, ze i tam vzpominky blednou, takze to nevypadalo na vecnost, ale zas tak moc jsem si z exkurze na Onen Svet nedonesl, tak at nekecam o necem, co nevim, na to byl mistr Mimino a vsecky nas autoritativnimi lzmi desive rozciloval.
Kazdopadne ja si to nevymyslel, nehledal jsem takove informace, a az ted aneuromancer mi zpusobil pochopeni, ze ono je to vlastne konzistentni paradigma: v Eden se budes moct prochazet od mirhy ke ganje, ale prehlednes netresk, prehlizel-li jsi ho za ziva.
A k tomu mas tedy vse, co ti zustalo v hlave (kde?!?!, vzdyt k zurivosti jsou potreba organy, k mysleni taky, paradoxni: pamatuju si snad, ze jsem mival pamet sidlici v mozku? Tudiz si na Onen Svet prinesu mozek i s pameti?:)
Hezke hezke. Znova: chces-li mit hezky po smrti, bud chytry a mej se hezky za zivota?!
Nektere veci a myslenky, je lepsi nezkracovat do podoby hesel.
Mmchodem v tom zazitku z poza reky Stix, mel jsem to stesti, ze jsem si moh promluvit s Makie Smithem z kapely The Fall. Zvlastni je, ze tou dobou byl mrtvy cca 2mesice a ja se do Fall zamiloval tak, ze jsem je poslouchal porad a porad a hodne o nem cet. A dokonce z jeho x- vypadlo, ze veril na to, ze nektere jeho ideje k nemu prichazeji z budoucnosti a to i od lidi, co nezna, a ze jeden z nich je cerstvy fanousek, ktery jej zacal poslouchat prilis pozde.
No hele ne, nejeblo mi, nedal jsem se na stezku papirovych draku a polykani rtuti z magickych ucelu. Nene.
Jen kdyz ctu Neuromancera, dochazi mi treba to, ze nejake hluboce dulezite mysticke zazitky, jichz jsem byl protagonistou i pozorovatelem, davaji vlastne smysl. Ze v tom je vnitrni logika. Jak kdyz skladas ozuvbena kolecka a pruzinky v hodinkach a najednou vis a vsechno je, tam, kde to ma bytt.
Pamet, poznani, pochopeni?
On jako Neuromancer neni kniha narvana mystikou, to spis vubec, spis ty asociace zaklaply, kterak “to shiv”
Poddstatne je, ze