Kdysi jsem byl u zasahu, kde Julyz byla jako psovot, krom toho, ze to bylo cele uplne silene, coz asi je kazda katastrofa, byt takhle lokalni, tak mi pripadla zvlastni jedna vec.
Jednalo se o to, ze banda fachmanu obkopala barak, zrejme kvuli odvlhceni. No a pac jej obkopali cely najednou, rozlomil se na nekolik casti, ktere se zhroutily do jam okolo.
Ten pocit, kdyz musis verit psu a rict, ze pod troskami nikdo neni byl na jednu stranu uspokojujici, na druhou nervy drasajici. Furt si rikas: urcite?
Ale o tom jsem psat nechtel.
Zajimave bylo, ze v tom rozlamanem baraku byly videt veci... skrin, ktera se prevrhla a vyhrezly z ni prosteradla a obleceni. Lednicka a sporak, neposkozene. Velky LCD display, puvodns jako televize na stene, kvetinace s kytkama,...
A ja si rikal: tyvole, co bych delal? Dum v hajzlu, naprosta totalka bez moznosti zachrany, proste drahy pozemek na rekultivaci.
Kam bych sel? Co bych si z takoveho domu vzal?
Nemam moc kam bych sel, napsal bych mozna par lidem na socialnich sitich, vim o nekterych, co by me nechali bydlet doma i dyl, ale stejne nic moc. Rozhodne bych nemel prostredky na zachranu nejak moc veci.
Tehda se hasici ptali majitelu, zda maji neco, co ted zrovna jsou schopni oznacit za uzitecne, co neni v patre ci sklepe, ze jsou ochotni riskovat a pobrat jim par drobnosti, ale zadny velky zachranovani televizi a rodinnehostribra, pac barak je nestabilni.
Nevim jak todopadlo, ale to byl pro me finalni bod pro 24/7/365 zavazadlo, ktere obsahuje vsechno, a to jeste v podobe i mensich zavazadel, takze jej vytahnes z trosek, a kdyz nebudes potrebovat vsechno, za par minut prebalis tak, aby zena i deti neco odnesli, zbytek muzes nekde ulozit (taky uz jsem resil kde a jak)...
Lokalni katastrofa. Staci jeden nefunkcni hromosvod, strom na barak, spatne spocitana statika. Sak Turci si zrovna davaj zemetreseni, ne?
Zadny konec sveta, to ne, jen uplne necekany druh zitra. A nejen zitra... za jak dlouho si znova postavis dum? Nikdy?