• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OVERDRIVEOVERDRIVE, nejlepsi pritel sama sebe: „Nech si zdát o spaní“
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    OVERDRIVE: Ten tlak se rozklada na plochu - viz vsechny pistostroje, kde sila je te plose umerna. mala sila te neposkodi (caknu na tebe, nic se nedeje, vezmu te WAPkou, nebude se ti to libit, vezmu te granetem v bazenu, konecna.)

    Ostatne empiricky - ponorky se lovily hlubinnyma minama - kdyz to bylo blizko, ponorka se kuchla, kdyz ses netrefil, ponorka to ustala. Ale i kdyz jedna dobre trefena mina tu ponorku rozparala, tak nerozparala vsechny ponorky a vsechny ryby.

    Granat u pobrezi ti obrati brichem nahoru nejake ryby v okoli, ale stejne ryby na protejsi strane oceanu ani netusi, ze lovis. Ani sonar te tam nezaslechne, pokud jsi na ostrove dost daleko.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    OVERDRIVE: vzduch je stlacitelny, pomerne rychle se ti to "rozplizne". Voda moc stlacitelna neni, rozplicnuti prez pruznost je pomalejsi. Ale snizeni energie na cm^2 se ridi tou kouli. Odrazy jednak maji energii mensi o straty pri odrazu, druhak delaji "opozdene mensi vlny" - opozdene kvuli konecne rychlosti sireni zvuku ve vode a delsi trase nez primka te primarni vlny, mensi protoze jednak ztraty pri odrazu (deformace), jednak ten odraz neni od idealne hladke roviny, takze jde vsemi smery (od kazde plosky kazdeho kazdeho kaminku nekam jinam, klidne i zpet) cimz ztracis tu smrtici koncentraci.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Podle me dojde postupne k ubytku rychlosti rozpinani, a t uz ztratami treni, gravitace, protiproudu, cimkoliv, nevim, cimz ss po nejakem nasobku, klidne i kvadratu nebo tak, snizuje tlak... ale nevim
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Sorry za terminologii, je to rychlost rozpinani a pidobne... specham. Jde o myslenku, ne primarne o definovani cele soustavy korektne. Spis o proporce.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Podle zakonu zachovani tady imho dojde k efektu: pomalejsi pohyb = konstantni tlak; z cehoz reverzne pak velka rychlost = az podtlak ... viz karburator.

    Tzn energie v kouli mas furt stejne, ale jeji rychlost zpomaluje ale zachovava se tlak na kouli
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    GILHAD: Dobre, ale tady mluvime o vlastnosti kapaliny, plynu... jak uz tu probleho 1kg tnt granat ma ve vode desitky nasobne vetsi ucinek(empiricky) nez ve vzduchu. Tzn kapalina jako takova neni sireni “bez media” ale “kulecnikova koule”
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    OVERDRIVE: To popisujes rekneme stepnou reakci. Pri tlakove vlne ti kazdy atom do okoli distribuje pouze tolik energie, kolik sam dostal. A distribuje to mezi vyrazne vic atomu ... Ono se to poscita, je v podstate je to umerne povrchu te koule. Navic tam nejake (byt male) ztraty jsou.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Dluzno podotknout, ze by asi stalo za to i uvazovat, zda by mel hydrodymamicky efekt (treba kulka, o pleskne o krev v zive tkani ale i bomba, ktera docasne zvysi tlak vody, ktery se asi planovane prenese pres povrch bytosti typu plejtvak na jeji vnitrni “vodu”), nejaky vliv na potsncialni bytosti, ktere bezne prezivaji v hlobce v radech tisicicu yardu... ale tady by se dalo premyslet o tom, ze pokud zvladnu eg 1000y tlak na palec ctverecni a ten je detonaci navysen o rekneme 10x, tak uz me to proste rozemele, budiz
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    OVERDRIVE: Povrch koule roste s kvadratem prumeru. Energii vybuchu mas pevne danou v okaziku vybuchu. Tvoje plocha je taky vice mene konstantni a dana (nebude se menit radove, ani kdyz se skrcis nebo co). Energie na jednotku plochy ti teda klesa kvadraticky (pokud zanedbas ztraty nenulovou stlacitelnosti vody, trenim, odrazy atd.)

    Jeden foton na pokozce nezaznamenas. V letnim slunci se opalis. Teprve laser, co do tebe narve tech fotonu prilis moc naraz na prilis male misto v prilis kratkem case ti tam tu diru propali.
    Letni slunce ti nic neudela, ale pokud pouzijes lupu, tak se lokalne spalis. A samozrejme v blizkosti Slunce (stejne jako v blizkosti vybuch) bys neprezil, na placi o jednu astronomickou jednotku dal je docela fajn, o dve astronomicke jednotky uz by byla fakt kosa - na energeticke hustote fakt zalezi.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    GILHAD: Rozumis, ta idealni predstava je fraktal bez ubytku (resp nevim, jak vyhodnotit ubytek), pokud udelam kouli a z kazdeho bodu jejiho povrchu replikuji tutez kouli, dojdu proste kbfraktalnimu sireni tlaku vsesmerove na furt.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    GILHAD: Ted nevim, ale nepocital jsem spad, ale blast radius, tzn vicemene s=v.t tedy rychlost, pac hydrostaticky raz. Zajimal me ubytek. Jenze kdyz zminujes geometrii, tak potiz je prave ta neztlacitelnost, tzn. Podle lzi detem ala stredni skola si to pamatuju nejak tak, ze na kazdou molekulu vody (tedy spis mnozinu) dojde k efektu kulecnikove koule, tedy predana energie = vydane energii, a to vsechno se deje vsesmerove, tedy na povrchu koule. Tzn nevidim tam ubytek s kvadratem. Nicmene to je presne to, co si uplne neumim predstavit, pac pokud by to bylo tak, jak ted “modeluju” jeden granat by zabil vsechny ryby ve vsech spojitych nadobach, coz ocividne neni pravda.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    OVERDRIVE: Jen bych zminil, ze plocha te "uderne vlny" klesa se ctvercem vzdalenosti, protoze geometrie. Takze nasobici konstanty a tak muzou byt velky, ale tohle bude taky hrat roli. Proste v urcite vzdalenosti ten spad na hrane uz bude prilis maly, protoze ta nafouknuta bublina bude "prilis tenka"
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE: Sorr za preklepy, kracim
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Hej, amik, co umi improvizovat? Jakoze zalepis , ja nevim jak se tomu rika, proste vzduchova dekomprese, treba pri prurazu/prustrelu plic kobercovkou? To mi treba pripadne normalni a dokonce nas to i uci. I kdyz bys mel jen iglitak na psi hovna a kus obvazu, rukavu, a uz jdes do prvno pomoci, cokoliv od krku dolu je dobry ucpaf kusem plastu... pak to tepr obtahnout kusem spagatu, obvazem... jasan, ja treba nosim dvoudilnej gunshot wound tlakovej obvaz, ale musim rict, zd i ja lenivim, a sere me, kdyz mam v baglu 12kg hub a 2kg emergency kit... dal jsem si za to do drzky, minimalizovak jsem emergency kit a na cca 2kg mam ted treba hodne lepsi materialy, misto noze se treba taham s nuzkama stejne vavy, z kterych dam dva noze, navic hromadu veci resit nozem je peklo, a rak. Misto mmoha druhu ohne nosim chemikalie, misto jidla nosim koncetrat, misto vody nosim ... hmm vodu.

    To mas furt. Jakoze mam u sebe furt litr pitne, jakoze furt, a furt to vazi cca kilo, kilo a pul, zalezi. A jeste tahnes misku pro psa, i kdyz by jen kus staniolu, pac pes se nenapije z vodovodu, jako mozna.

    A tak.

    Jako minimalizoval jsem to a misto noze mam skalepelove ziletky, a tak. Furt s kusem papy okoly jsou to 2kg, bez ni 1,99... nenosim zasobniky, a vymenuju za kompas s lupou. A furt: jak gewehr, tak kompas s lupou za rok noseni “zbytecne” serou.

    Nejslozitejsi je mindset. Proste bud ty dve kila chces furt (bez kila vody v minimu), nebo jsou to keci.

    Kdyz uvazim, ze me obcas serou klice na pasku, kterejma sem povestnej, pac mam rad klice od hodne mist, tak 2-2,5kg bagl, bez baglu, a to jen jako zakladni vaha, muze srat.

    Chce to si zvyknout. V 10*C nad nulou to neseere, ale v 30*C jo...

    UPDATED! Green Beret's Ultralight Bug Out Bag with Gear Recommendations
    http://www.youtube.com/watch?v=t4GYjhwfvwU


    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    A tohle si pustte, pokud chcete pochopit tehoz preppera v siltovce Glock..

    Jak rikam, jine je to z oblasti hurikanu a pozaru, jine od Glocku

    Stoji za slyseni (uplne vedle)


    Total Chaos Coming to the United States!
    http://www.youtube.com/watch?v=VHp4YutzOhg
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Dobre schrnuti..


    These 10 Types of Preppers Will Die First When SHTF
    http://www.youtube.com/watch?v=rEZOaIb2GSQ
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    S tim, ze zasazene do kontextu knihy, on tam pise, ze bomby, ktere shazovali do more byly prilis tezke, aby sly shazovat z letadel, coz tedy trocha rika, ze to nebyl 15Kt drobek sbaleny na cesty.
    Hmm hmm...


    Jinak co jsem vcera zjistil, tak od Trifidu se autor jeste docela vysvihnul v jesnom skillu, a to je vyvolavani strachu.

    Vzdycky jsem mel problem si v X-Com : Terror From The Deep predstavit, co je desiveho na tom, ze ufouni vylezou na breh a pobijou nejaky pristav.

    No, krom toho, ze by se tim defacto zastavil namorni obchod-doprava, coz by nebylo vubec dobre, pac treba Australie/Novy Zeland by asi nebyli v klidu, tak ty sceny, kde v knize pozoruji prazdna mesta, jeste ve svetlech reflektoru, tak ty mi pripadly az cinematicky desive.


    Chodimdo mrtvych mist i relativne hlubokych lesu i po nocich a kdo zazil treba Poldi Kladno v noci, jen s baterkou, dokaze si predstavit ten podvedomy, desive intenzivni pocit strachu, ktery v nas zustal jako atavismus. Vedome vis, ze nejnebezpecnejsi tam jsi pravdepodobne ty, ale stejne to lepta jak kyselina a aspon u me, to chtelo dost treningu, nez jsem se prestal bat sam na velkych opustenych mistech, v noci, kdy naprosto nemuzes mit dojem, ze mas prostor pod kontrolou.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Little Boy mel 15Kt, a air blast radius byla asi majle (1,65km), tzn. rikal jsi nasob desitkama, ne stovkama, ale aby se to hezky pocitalo, tak vynasobim stovkou. Tzn.15Kt bomba by v mori mela smrtici blast radius rekneme 165kilaku vsema smerama?

    Wow!

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Me se teda z teoretickych utoku nejvic pozdava vyhozeni Nuselaku do vzduchu, pac to by byl uplne Mega chaos, ale na to uz prskavky nastesti nestaci.

    Snazim se zasadit si Utok z Hlubin do kontextu, nenapadlo me to pocitat, ale tech jadernych explozi pod vodou pouzili do pulky knizky tak 10 (s tim ze minimalne jedna bomba byla neutronova, jen tak na okraj), tak jsem uvazoval, jak moc by si vlastne znicili svet... resp. ekologii oceanu a mel jsem utkvelou predstavu, ze nedozirne.

    Zas ony nejake zbrane tohodle “halibru” se mozna i v morich zkousely, nevim kolik moc, nedari se mi to mentalne naskalovat.

    Ona uz je slozita predstava, ze ve velkych hloubkach v radech kilometru neco velkeho zije, a nemam dost informaci (aspon se budu mit cim bavit az se vzbudim), nicmene rika se, ze velci morsti savci mohou docasne plout i velmi hluboko (taky jsem zaslech, ze existuji dokumenty, ve kterych na ulovenych jedincich byly pozorovane jizvy, ktere by mohly byt od velikanskych krakatic, ktere nikdo nevidel, ale zavani mi to rybarskou mytologii i kdyz zas nevim).
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    LIBRIUM: Jako vzdycky WOW!

    Taky Te tak najednou napadlo, ze jako terroristicky cin je nejaka utocna puska na ulici, potazmo nakladacek do vanocnich trhu, takova vcelku detska vanocni zabava?

    Moc nechodim na plovarny, ale mam jakousi predstavu, jak vypada Podoli nebo Turcianske Teplice v lete....

    Zeny, deti, mlady holky a kluci. Pritom by na to stacila “domaci petarda”


    Brr, na co to zas myslim.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam