• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OVERDRIVEOVERDRIVE, nejlepsi pritel sama sebe: „Nech si zdát o spaní“
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    Po osmi hodinach:

    bylo potreba malicko oklepat zuhelnatelej vrsek knotu, omezoval horeni.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    Tak mě tvůj pokus se svíčkou na heráku trošku inspiroval - dostal jsem flašku "vyjetýho oleje z kuchyně" - mix rostlinejch i živočišnejch olejů k likvidaci. I řekl jsem si že si s tím zkusím posvítit.

    Vpravo vyjetý oleje, vlevo improvizovaný knot z kusu starýho prostěradla a vázacího drátu.
    Olej jsem přelil do konzervy od kočičího krmení (resp. to co se do ní vešlo). Tu konzervu jsem pak postavil na zahradu do ohniště, obestavěl cihlama aby to nesfoukával vítr.

    Tohle je těsně po zapálení:
    1
    http://www.youtube.com/watch?v=8BJ15n6c3Lw


    Tohle o hodinu a půl později:
    2
    http://www.youtube.com/watch?v=fTSRAt1BeJo




    Téměř to nekouří, myslím že kdyby okolo tolik nefoukalo tak by plamen byl krapet stabilnější. Je to trochu cítit po řízcích :-)
    Skoro to neubejvá, taxem zvědavej jak dlouho to vydrží svítit.
    Materiál je 100% recyklát, všechno by se jinak vyhazovalo, i ten vázací drát je odstřižek co visel na králikárně v pletivu ještě po minulejch majitelích.
    I přes venkovní teplotu a průvan jsou ty betonový "cihly" kterejma jsem to obložil poměrně dost teplý, myslím že na ohřátí vody by to stačilo.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE: Sorry, hera.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    LIBRIUM: Jo, tady uplne neslo o vyrobu svicky, spis o kahan vznikly tak, ze do tuhnouciho tuku zarazis svicku. Margarin typu rama k spalovani fungovalo OK, akorat dole zustalo skoro 30% objemu vody, coz sralo ke konci, pac svicka se polozila a utopila. Jinak samotny margarin horel vcelku dobre.
    Kahany se maji krmit, jak rikas, kvalitnejsimi tuky, ale palit olivovy olej v lampe mi nepripadlo cool.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Napadla me jeste jedna vychytavka... svicka je zabodnuta v tuku, co tak vodu nalejt na to. Aby se nenamocil knot. Jde o to, ze tim se tuk nebude dotykat vzduchu a nebude tak snadno zluknout. Zas si tim muzes v nevhodny cas namocit knot, no.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    Na vyrobu sviecky sa da pouzit len celkom nasyteny/hydrogenovany bezvody tuk s vysokou teplotou topenia, napr. plne hydrogenovany palmovy alebo bavlnikovy olej. ziaden margarin, ci nizko sa topiace tuky.

    este lepsie nez tuky by ale boli nasytene mastne kyseliny, ako stearova alebo palmitova, prip. ich zmesi s parafinom (svieckarsky stearin alebo stearoparafin).
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Potazmo rovnou pouzit uplne jine tuky


    dTest: Test jedlých rostlinných tuků 2013 - Nezávislé testy, víc než jen recenze
    https://www.dtest.cz/clanek-3167/test-jedlych-rostlinnych-tuku-2013
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Tak za a) to dole byla opravdu voda a priboudliny, jasne, oleje delaji “skraloup”
    B) cpat hera-k do sklinky s uzkym hrdlem jde, ale dre

    Myslenka je prepustit, vyrobit “frakce”, propichnout “skraloupy”, vodu vylejt, sklenicku zahrat ve vodni lazni a necht teda znova sednout... delsi vyroba, ale vysledek cistsi tuk... pripadne to necham usadit uz v prepoustecim hrnci.

    Podilove mnozstvi vody na tech cca 28% sedelo, jen tudiz 100h svicka by tedy byly hery 2,- pocitano na palce, tak palec a pul byla voda...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jak psal uz SpeCZ, priste bych to neprepoustel, ale proste to do pixly namackal (mam jeste jednu heru a svicku, zkusim)...

    Prepustenim vznikly ty frakcea treba ta bila uplne dole, je pri pokojove teplote skoro jako voda, co se tekuteho stavu tyce (mozna to prevazne voda fakt bude)...

    Tzn je jasne, ze v tom svicka uz nedrziaplave.

    Otazka je, zda, kdyz to neprepustim, nebude pak problem s spatnym horenim celeho objemu... jak rikam, zkusim.

    Imho by byl lepsi vic jak 72% tuk, zas ta cena hery...



    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    GILHAD: Jinak zkusenost je nakonec mirne negativni v tom, ze asi polovina hery neshori proto, ze svicka uz v tom nestoji, uz se to moc zahreje a svicka se zacne v roztoku vznaset, padne na bok a blbe prohori...

    Tzn uchyceni svicky treba stojankem z kusu plechovky, nebo nevim, nejlepsi by bylo ji asi zatizit na dne kaminkem, ale nevim jak... kazdopadne dobre promyslet.

    I tak to bylo kolem 40h svetla
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    google na (EAN) 5901685027847 mi vyplivnul tohle - (ta druha je presne ona)
    BARTEK CANDLES Svíčka klasik konická 2,1x25 cm - Bílá - M.M - LIMARTRADE.LT s.r.o.
    https://www.limartrade-lt.com/...svicky/10542-svicka-klasik-konicka-21x25-cm-bila-5901685027847.html
    Svíčka kónická 2,1X25 cm - BÍLÁ | kozak.cz
    http://www.kozak-svitavy.cz/p/svicka-konicka-2-1x25-cm-bila-00007248
    (ale asi vezmu tu prvni, protoze pro ni nemam daleko a postu se mi platit nechce...)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Chapu. Vim, ze knoty jsou problem i v samotnych svickach, videl jsem k tomu nejake video a vyroba svicek je vcelku alchymie, az necekana. Hlavne kvuliva knotu.
    Kazdopadne nahodne koupena svicka v hrusce, dlouha, bila, akrylova a maka dobre.

    Ona je tam jeste finta v tom, ze kdyz to zapichujes do heraku, mel bys kolem knotu udelat takovy trychtyrek, prave, abys dal knotu sanci nedohoret driv, nez natavi heru, chapu-li dobre.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    OVERDRIVE: Jo, ale furt tam nad tou hladinou mas palec knotu (nebo aspon pul) a nikoli par milimetru.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    OVERDRIVE: finta je v tom, ze ta svicka ma knot, prez ktery pumpuje tu heru a spaluje ji. Ale mel jsem svicky (a knoty), co misto aby pumpovaly (a tim se chladily a vydrzely), tak proste shorely az skoro k hladine takrka hned a pak nad hladinu vycnival mrnavy horici bobek s takrka zadnym plamenem. Pri koupi se to nepozna, az kdyz se to zapali, jestli je pouzit ssavy knot, nebo nejaka nahrazka spagatku.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Ono, kdyz se podivas, tak uz je rozpustena v tom pulpalci natavene hery. Prave ten konec u dna bude zajimavy, myslim, ze se v tom pak knot utopi a zustane ti pulpalec tuku... co uz



    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    GILHAD: Finta neni uplne v te svicce, ale v tom, ze je zabodnuta v te prepustene here.
    Kazdopadne z jednech z minulych fotek jsem vytah tohle... akrylova svicka, zhruba 20cm dlouha, puvodne? Tak neco...



    GILHAD
    GILHAD --- ---
    OVERDRIVE: Nemel bys odkaz primo na tu svicku, (nebo aspon dobrou fotku ty samolepky) co ti takhle hori? Mel jsem za ta leta v rukou radu ruznych svicek a knotu a nektere horely dobre (dokud bylo z ceho) a jine skomiraly, protoze se velmi rychle upalily az k hladine (proste blby material/technologie) - a nejak jsem si to nezapsal, co funguje a co ne ...
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    GILHAD: Akorat bych s tim moc neotalel, protoze uz je na svete novy zakon o zbranich, ktery ted pendluje cestickama paragrafu, ale klidne muze byt schvalenej behem mesice (nebo taky pul roky, cert vi), kde se prehodnocujou kategorie a obavam se, ze z vetsiny ladovacek na obcanku se stanou zbrane na ohlaseni, kdy uz ji musis registrovat a pokud ji nasledne prodas nahodnymu chlapkovi (nebo od nej koupis) tak to musite ohlasit oba. Coz ted jeste zarucene neni.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Trochu jsem skazil test s frakcemi a kapnul jsem do toho levandulovy olej. Typek totiz rika, ze takhle to pouziva on, treba v lete proti komarum.
    Vzhledem k tomu, ze samotny kahanek neni temer citit, zkousim, jestli knot utahne i obohaceni tuku dalsima prisadama, zda se ze jo akorat se zacal komyhat a obcas prskne, ale to muze byt tim, ze jsem udelal “prilevani horlaviny do existujiciho pozaru” a kapka mi ukapla na knot, coz solidne zaciudilo... ale umi z toho teda byt i vonna svicka, no...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Akorat to teda neni moc mobilni, myslim, ze by se knot snadno zaplavil. Ale tak zas chodit se svickou nikdy nebylo uplne bezva.
    Horni cast lahve je vic jak vlazna, ale asi jak kdyz nechas v pullitru stat caj, co je jeste nepitelne horky, ale pullitr uz nouzove udrzis....

    Vicemene uz jen cekam, jak budou horet ruzne frakce, jinak bych to uz ukoncil, pac 60h je vic nez realne.

    Svicka na 5 celych 12h noci mi pripadne dost super.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam