• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OVERDRIVEOVERDRIVE, nejlepsi pritel sama sebe: „Nech si zdát o spaní“
    MATT
    MATT --- ---
    OVERDRIVE: jsem to zkusil zkouknout, dal jsem asi pulku a pak proklikal. hrozne se to vlece a informaci dost malo. mam pocit, ze kdyby to sepsal, tak se to da precist za 5 minut.

    OVERDRIVE: nouzova matematika? ;))

    ja kdyz si predstavim pad spolecnosti, tak treba prvni zima bude fakt brutalni. bude to imho primarne o psychice, do jaky bandy se dostanes. jako jedinec nevim, nevim. jakou budes mit motivaci? co kdyz mas deti, zenu, ten survival setup se brutalne zmeni. zasadni bude odhalit vcas, ze se to fakt sere, a udelat opatreni a nedoufat, ze se to zlepsi (nepredpokladam "skokovej" scenar, ze na evropu pristane 10 atomovek).
    ja znam akorat stoparskej "survival", tam vpodstate staci si hlidat vodu, zbytek uz nejak poresis, teda v evropskejch podminkach.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    OVERDRIVE: dulezity si ujasnit, vydat za prachy nebo zadax? Pokud to druhy tak by to slo sirit jako nejakej git.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE: Na vodu bohate volne zdroje, od jidla (treba plechovky) az po kytky...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Navrhuju prvni tema: voda.
    Subtemata : cisteni, od reky, pres jezero a po hledani necekanych mist, pumpy na zahradkach. Okamzity prehled, kde, a mozne problemy, ktere fakt nevyresis nanovlaknem.

    Tohle ma presah, cca 70% tehle planety, co do lidi se tyce, nema pitnou vodu.

    Kde berou vodu bezdomovci? Jak poznat, co by slo jeste pit? Dostupna uzitecna chemie. Skladovani, problem mrazu, snih a led, destilka...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Vite nad cim uvazuju? Mame tu dva fajtry, dva chemiky, jednoho grafomana...

    Uvazoval jsem, zda neskusit poskladat survival prirucku, ale ne prekladovku, spis neco, jako byl Anarchyst CookBook.

    Asi by nam to nikdo nevydal, kdyz tam muzou byt fitnty typu kradeni neceho odnekud a podobne.

    Furt uvazuju, ze by to mohlo byt neco jako “prirucka chytreho bezdomovce”

    Mam vypsanych tak 30 zakladnich bodu, co bych moh sepsat ja, urcite by se hodily zbranove zkusenosti, chemie v nouzovych podminkach, nevim... name it. (Ono i crypto a strategie proti- vyslechu, nepohodlny spanek, ktery ale funguje, schovavani veci, ale treba gilhad a nouzova matematika pro kazdy den, matt a fyzika, treba..)

    Dalo by se treba delat tak, ze navrhnu tema a kazdy by k tomu napsal, co vi a ma odzkousene, a pak by se to dalo na labka wiki v kompilovane podobe.

    Survival knizky, videa apodobne, maji podle meho dost nedostatku:
    - predpoklada se, ze jsou okolo primarni zdroje, typu les, budiz, ale kdyz treba stopujes 10 000km kolem planety, nekempis v lese
    - predpoklada se, ze prestane fungovat vsechno, to treba pro bezdomovce neni pravda, on ma elektrinu, pitnou vodu, teplo... jen vedet jak - hack
    - malo se zohlednuji high level technologie - baterka od auta, ledky, dokonce i vysilacka nebo night vision se dnes da vcelku najit, proc delat kompas ze spuntu, magnetu a oleje, kdyz muzu mit buzolu za 150,-
    - nezohlednuje se, co rozkradat, kdyz mas chvili DMZ... predstava: najdu neporusenou lekarnu a muzu si vzit co chci, co si vezmu? Jestli mi rozumite; vyrobit sip je hezke umeni, jenze treba nozu bude vzdy (dlouho) vsude mrdy, kobercovka... proc se srat s provazky, klaciky a podobne
    - recyklace veci
    - nouzove obleceni - viz to, proc vidite v zime bose bezdomovce, pritom onuce jsou kamarad


    Cely svet je plny skladu, vlaku a nakladaku plnych materialu. Od chemikalii az po kusi z ciny, cukr, sul, zvirata,.. mapy, knihy v knihovnach, leky...

    Predpoklad obcanske valky, dalsi nezohlednena vec, soused me zna, vi kym jsem a kde. To je uplne jiny druh “boje”, nez napadeni vnejsim nepritelem.

    Dnes ani nikde nebudes nejaky cas bez vydobytku civilizace, to by chtelo zohlednit.

    Kdo by do toho sel (chtelo by to i pravnika, ale,.. )
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    OVERDRIVE: balza dobrej tip dik.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    RAINBOF: Woodwick, co jsem dohledal, je kousek balzy.... samozrejme to ma vsechny problemy vyrabeni svicky, tedy sirka, kvalita materialu, delka.... proste ne kazdy knot hori v kazdem materialu a jeho proporcich, ale je to proste klacek
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    SPECZ:
    Po čtyřiadvaceti hodinách.


    Myslím že 24 hodin světla a tepla čistě z odpadu neni úplně marná záležitost.
    Jo, ke konci už to trochu hulilo, jak byl knot na stěně, ale to se dá poladit - např. ten drát co je s nim svázanej kus prostěradla dát trochu delší a chytit s ním knot ke stěně plechovky/hřebíku položeným přes vršek by asi šlo ...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    PUFFY: ne ony maj knot kterej praska jako horici sukovy drevo. Kdyz tam das drevo tak to nedela.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Taky napsano jinam:


    Sedim u vody a kourim, a doporucim jedno vynikajici video. Ten pan (Arpad Spltesz je neco jako u nas Kmenta)... pokud se nezajimate o Slovensky organizovany zlocin, preskocte prvnich 40min, nicmene 40min a vic je mazets..

    Verte mi, fakt to stoji za pobaveni se, a ten pan mi mluvi z duse, to tak na okraj

    Árpád Soltész: Keď prídu dejiny, Slováci si stiahnu gate a dúfajú že použijú lubrikant
    http://www.youtube.com/watch?v=jvot6tz8D2s



    Kazdopadne chodim k psychologovi, ukecal jsem Adlu na jare, at mi nekoho najde, a je to pani v mem veku, slovena z Martina (kde mam dceru, asi...), ktera delala dlouho v base...


    Tzn. To, ze dnes jsme se bavili o tom, jak daleko jdes pro nuz, o vrazdach na Balkane v dobe Jugoslavie a jejiho rozpadu, a o organizovanem zlocinu... vicemene to vyustilo v me priznani, ze jsem vzdy chtel byt policajtem a delat na vrazdach nebo na organizovanem, a ze mi to rozmluvili kamaradia dodnes toho lituju, tak aspon ctu kazuistiky, a manualy pro vysetrovatele a tak...


    (Ono tam byly jeste casti o organizovanem zlocinu, ktery jsme oba zazili a treba i byli nejak soucasti... jako obet, samo!;)


    Kazdopadne to, ze se dva lide smeji, a hlavne psycholog, tak, ze mu 3/4h tecou z oci slzy, za to navsteva... blazince, jak tomu rikam, stala.

    Ja vim, ze je divne mit radost z toho, ze clovek rozesmeje jineho cloveka, kdyz se bavi o kontextu 97 bodnych ran, ale kazdy to mame asi jinde, a bylo to tak uvolnujici, ze nekdo chape, ze i s kontextem bodnych ran v pameti, muze a musi lidi zit a tak. Normalne jsem dnes nasel cloveka, ktery dokaze nemit predsudek, treba v nasili, nebo tak. Ono je to desive, kdyz ma clovek kolem sebe “levicaky” a je rad, ze jsou, a ma je rad, ale znamena to, ze treba o dulezitych vecech sveho zivota musi mlcet. Cimz nerikam, ze jsem nekoho zabil (snad ne), ale, ze existuje svet, ktery vetsina lidi, snad krom vojaku, doktoru a zachranaru (taky vrahu a zlocincu) odmita videt. Ne ze nevidi... vidi, ale jak kdyz by nebyl...
    Smejes se a cistis zhnisany absces.

    Jsem jenom popelar a jsem na to hrdy, a dnes jsem rozesmal vezenskeho psychologa tak, ze plakal od smichu.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    SPECZ: Yes!
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Napsano jinam:


    Ale: pokud jsts chtely(i) nekdy pomoct charite: ponozky!!! Ja vim, ze to zni jako nahovno vanocni darek, ale ja sam klidne prijmu jrabici nizkych ale zimnich.... nejmin darovana vec na charitu vubec, pritom pro bezdaky uplne najvic potrebna. Zamyslete se, a pokud nevite co s penezma... ja beru prvni karton, dalsi jsou kdyztak k rozdani, pokud mi je darujete, poresim to..
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    nevite cim se dela ten desne moderni efekt praskanim dreva u svicek (prodavaj to pod nazvem woodwick).
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    SPECZ: zajimave. ja jsem misto knotu jako prcek dost pouzival zuhelnatelej klacek. typicky takovy ty spatne shorely vetvicky.opres to snadno o hranu a kdyz nadobu naklonis aby to teklo ke strane tak to srkne celej obsah. nevyhoda ale je ze kdyz se stane ze se to ulomi tak mas obcas ohynky dva.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    Po osmi hodinach:

    bylo potreba malicko oklepat zuhelnatelej vrsek knotu, omezoval horeni.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    Tak mě tvůj pokus se svíčkou na heráku trošku inspiroval - dostal jsem flašku "vyjetýho oleje z kuchyně" - mix rostlinejch i živočišnejch olejů k likvidaci. I řekl jsem si že si s tím zkusím posvítit.

    Vpravo vyjetý oleje, vlevo improvizovaný knot z kusu starýho prostěradla a vázacího drátu.
    Olej jsem přelil do konzervy od kočičího krmení (resp. to co se do ní vešlo). Tu konzervu jsem pak postavil na zahradu do ohniště, obestavěl cihlama aby to nesfoukával vítr.

    Tohle je těsně po zapálení:
    1
    http://www.youtube.com/watch?v=8BJ15n6c3Lw


    Tohle o hodinu a půl později:
    2
    http://www.youtube.com/watch?v=fTSRAt1BeJo




    Téměř to nekouří, myslím že kdyby okolo tolik nefoukalo tak by plamen byl krapet stabilnější. Je to trochu cítit po řízcích :-)
    Skoro to neubejvá, taxem zvědavej jak dlouho to vydrží svítit.
    Materiál je 100% recyklát, všechno by se jinak vyhazovalo, i ten vázací drát je odstřižek co visel na králikárně v pletivu ještě po minulejch majitelích.
    I přes venkovní teplotu a průvan jsou ty betonový "cihly" kterejma jsem to obložil poměrně dost teplý, myslím že na ohřátí vody by to stačilo.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE: Sorry, hera.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    LIBRIUM: Jo, tady uplne neslo o vyrobu svicky, spis o kahan vznikly tak, ze do tuhnouciho tuku zarazis svicku. Margarin typu rama k spalovani fungovalo OK, akorat dole zustalo skoro 30% objemu vody, coz sralo ke konci, pac svicka se polozila a utopila. Jinak samotny margarin horel vcelku dobre.
    Kahany se maji krmit, jak rikas, kvalitnejsimi tuky, ale palit olivovy olej v lampe mi nepripadlo cool.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Napadla me jeste jedna vychytavka... svicka je zabodnuta v tuku, co tak vodu nalejt na to. Aby se nenamocil knot. Jde o to, ze tim se tuk nebude dotykat vzduchu a nebude tak snadno zluknout. Zas si tim muzes v nevhodny cas namocit knot, no.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    Na vyrobu sviecky sa da pouzit len celkom nasyteny/hydrogenovany bezvody tuk s vysokou teplotou topenia, napr. plne hydrogenovany palmovy alebo bavlnikovy olej. ziaden margarin, ci nizko sa topiace tuky.

    este lepsie nez tuky by ale boli nasytene mastne kyseliny, ako stearova alebo palmitova, prip. ich zmesi s parafinom (svieckarsky stearin alebo stearoparafin).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam