• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OVERDRIVEOVERDRIVE, nejlepsi pritel sama sebe: „Nech si zdát o spaní“
    MATT
    MATT --- ---
    btw: takova finta s cizrnou: namocena a uvarena jde zamrazit.
    MATT
    MATT --- ---
    OVERDRIVE: ty velky recky mi ani nepripominej, naposledy jsem si koupil 3kg kyublicek, protoze mensi nebyl, ale zas dobra cena.. :))

    jinak ja mam nejoblibejesi cerny z maroka, kyblicek tusim 800g, cena tusim 120

    k mungo jsem se jeste nepropracova, ale zato jsem si v argentine oblibil takovy maly cerny fazole, bohuzel se mi jeste nepodarili udelat tak vyborny, jak to delaj oni..
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MATT: Cizrna je na vareni fakt peklo. Proto ji delam z te susene vcelku malo. Ale ten rozdil fakt neva. Cocka je za 20min, takze kdyz uz bys pomalu sleval cizrnu, zacnes s cockou. Navic cizrna se da udelat dopredu, nechat stat na lince a pouzivat, kdyz je potreba.

    S tema konzervovanejma cizrnama: ja kupuju izraelskou ve sklenicich, a je docela dobra. Pounta je ji vyplachnout az do ciste vody, az pak pouzivat.

    Imho cizrna je trochu jak olivy, muzes koupit ty za 5,- v igelitaku, nebo pak za 30,- recke (ty fakt doporucuju) Delphy (maj je v kauflandu a obcas tam jezdim vyhradne pro ne, jsou to uz takovy mensi svestky, nalev je jen malounko slany, maji je i v oleji, pripadne pak v oleji a oreganu!!! Doporucuju, to je next level shit.)

    Obecne za jidlo desne utracim, sice kupuju fazole za 7-9,- pac tam je to u konzervy fuk, ale za kapari, olivy, maso, vajicka (kdyz nejsou domaci kusy zvirat), za zeleninu, za syry.... klidne 1/3 vyplaty mesicne a zasadne bio, volne chovy, co nejmin trapeni, dost koukam na slozeni, a mam vychytane znacky a mista, kde kupovat premiovku.

    Mmchodem mungo jsem varil jen jednou, snim toho i 1/4 kila nez se mi ohreje caj, jen primo z klicici nadoby...

    Zrovna ted se musim drzet, abych nechal aspon vyklicit, a zkusil to nakladani do soli, oleje, octa ...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jinak vychytavka je kuchynska minutka (+ treba pak i telefon)... nechavam veci varit a delam jine veci, uklizim, ctu si, pripravuju jinou cast jidla,... davam si minutku na kratsi cas, kdyz neznam pripravu, abych moh kontrolovat (vetsinou po 1/3 casu, pokazde, coz sedi i s tim, ze neco se dochucuje v ruznych fazich nebo jede soubezne, treba zeleninu do polevek na masle na panvi delam soubezne s vyvarem/cockou v hrnci a korenim v ruzne casy ruznou panev/hrnec)...

    Obecne vetsinou varim na 3 plotynkach najednou, a to tak, ze nejdriv si vsechno pripravim, a pak multitaskuju ve spravne casy. Na ctvrte plotynce pak stoji konev s kafem/cajem.

    Kdyz mam jen jeden hrnec (cundr), vim, kdy co tam musi jit.

    Treba miso pastu musis zas dodavat az ke konci, jinak ji znicis, ale vyvar z cehokoliv klidne na 3h muzes opustit a jit si lehnout, fazole taky...
    MATT
    MATT --- ---
    OVERDRIVE: zajimavy, od chvile, co jsem poznal rozdil v chuti mezi konzervovanou a normalni cizrnou, tak konzervu fajk jen v nouzi.

    delka varu cizrny a cerveny cocky je rozdilna temer v radu hodin.. a namacet je dobry, min se prdi ;)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MATT: Arpada jsem sem daval, me se to libi od cca 40min. Komentoval jsem to tak, ze je to takovej slovenskej Kmenta, delal hodne investigaci organizovaneho zlocinu uz od pulky devadesatek.... mam ho moc rad.

    Ruznou dobu vareni ceho?
    Jako fazole s cizrnou a tak?

    Pravda fazole pouzivam predevsim konzervovane, to same cizrna. Clovek tim nic neztrati a srat se s namacenim, propiranim, ochucovanim, desne dlouhym varenim,.... spis nee. Zvlas kdyz konzerva vyjde nekdy i na 10,-, cizrna tak na 20-30,-; zvlast cizrna je ze susene peklo. Nicmene mam tu par kilo susenych variant. Fazole vzdy na jare sazim, a kupuju nove.

    Nemyslim, ze je nejak problem s ruznymi dobami vareni... ruzne barevne cocky (ze sucheho) varim dohromady (po namaceni, ktere byt nemusi).

    Cizrnu, fazole a ryzi varim zvlast, a mycham to az na panvi.

    Vetsinou to delam ze zbytku, tedy kdyz jeden den varim jedno, druhy den druhe, dovarim treba treti a zbytky hodim na panev a dochutim v ruznych stylech, od ala gulas az po bile syrove omacky.

    Dokonce to delam i tak, ze uz mam hotovy dhal, a uz je misto v hrnci, a zrovna mam od snidane jasminovou rejzi, nebo uz hotove fazole, co jsem nedojed... sup to do dhalu.

    Tedy odpoved = vic hrncu najednou + neseru se s tim.
    MATT
    MATT --- ---
    OVERDRIVE: jsem se te chtel, zeptat, jak resis ruznou delku vareni tech surovin, ale ted koukam, ze asi vsechno pouzivas konzervovany.. docela bleah :D navic cenove se dostavas na x-nasobky.. (rano jsem se divil, ze pises o mungo fazolich, ze jsou drahy, ale hotovy klicky drahy jsou, nicmene kilo susenejch stoji podobne jak cizrna, rejze, fazole a to jeste v luxusni kvalite..

    RAINBOF: na wiki mas odkazy na zdroje

    OVERDRIVE: tyopek docela divnej, ale asi hodne premejsli... nicmene, narazil jsem tam jeste na jednoho novinare a toho doporucuju mnohem vic. kdytak jako lakadlo si dej poslednich 11 minut :)

    Árpád Soltész: Keď prídu dejiny, Slováci si stiahnu gate a dúfajú že použijú lubrikant
    http://www.youtube.com/watch?v=jvot6tz8D2s&t=2400
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Dneska mne napadlo, neni nekde kvalitni material o tom jak se driv resily smrti z milosti (aka asistovana sebevrazda, eutanazie) ? ne jen zpusoby ale i takovy to kolem kdy se k tomu sahalo a jak se na to divala spolecnost. Zda se ze mam rozbitej google.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Skoda.

    Mmmchodem, blboven, nemuzete mi nekdo rict, ze po R se pise Y? ;)
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    OVERDRIVE: Sorry, nelze.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    GILHAD: Mmchodem napadlo me, jak Simek s Grossmanem v navstevnich dnech, meli scenku o sousedu vojaku, co chodil domu priskoky a pod rohozkou mel minu? Najdete nekdo?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Zajimave video, z pohledu toho, kdo mluvi, z pohledu toho, co prislo lidem od vlady jako barevna prirucka...
    Zajimave, zajimave... nemyslim si, ze severske narody by nebyli prepperske, tak nejak z podstaty kosy, tmy a spatne pudy.
    Konecne Rusaci dostali pekne pokourit od Finu, Litevci, jak jsem tam ztravil nejhorsi velikonoce ever, tak taky nezapominaj i kdyz bez vodky a cerneho chleba tam neni zadny kram,... no jako hele nic noveho. Koukam na stovky videi na tema ruzneho druhu preppingu, ruzne si delam carky, poznamky, a nakonec se bavim poslouchanim knihh Harryho Pottera a varenim, kazdopadne,... no proste video.

    Mmchodem, kdyz bych vedel, ze si domu muzu odnest kosu, rozhodne bych sel do armady uz v dobe, kdy jsem mel (coz bylo mmchodem 2001-2002 a tech 9 mesicu bylo peklo pohotovosti pac 9/11 v NATO vyvolalo alert level)


    Why Sweden is encouraging citizens to become preppers.
    http://www.youtube.com/watch?v=YCAJofc4ajM



    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Mmchodem k receptum... psal jsem, ze kapari v podstate v cemkoliv jsou bozi (tedy pokud s nima nemas problem)... nekdo mi odpovedel, ze se tak nakladaly poupata blatouchu, tak jsem navrhnul do octa, soli, nebo oleje nakladat spis pamepeliskove poupe (to prave, ne zavreny kvet), pripadne ruze, asi by slo i jablone a podobne... nemam moc rad v jidle kianid, coz jsou prave blatouchy, ale take bezinky... prej je to termolabilni, ale ja o bezinkovem “sracim-bliti” vim sve, ne dik...

    Kazdopadne tak si uvazujes:

    Mmchodem jsem se vcera inspiroval s tema nakladanejma poupatama, coz v zime je na houby, a vymyslel jsem variantu... nakladane klicky....

    Zkusim je dat jak do soli, tak do octa, tak do oleje.

    Podle me mungo, ktere bezmezne miluju a je drahe jak cert, ale kdyz nekde vidim v akci, kupuji po kartonech, tak vyroste ve tme jen z vody na dlan dlouhe za 3-5 dnu, klicky vyrobi do rana, a jist to jde cele, tak jsem si rek, ze to si rika o kaprlata. Tak uvidime.

    Jsem posedly chytrou konzervaci. Samozrejme fermentace, to je bez debat, navic clovek ziska ocet, treba.... nebo chlast.
    Ale treba chilli rozmixovane se soli je uplne nejvic dobre ulozeni.
    Nebo treba cokoliv zalite horkym octem (a kruh se nam uzavira, nemluve o tinkturach, ale ty funguji min, nez by clovek chtel)...

    Takze myslenka prisla na kaprlata z 4 dennich mungo klicku... uvidime.
    - v octe
    - v soli
    - v oleji
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    SPECZ: No ja si ted hral s vybusninami vlastni produkce na zahrade, a v podstate jsem ochoten minove pole zridit u nas na zahrade, pac nekdo ty uz existujici doury musi zakopat ;)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    SPECZ: Naval tyhle dokumentace!!!!
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    GILHAD: Mno, to nevim, já sem sice dostal povolávací rozkaz k výcviku dostal - jenže v rozkazu bylo že se mám dostavit k sobě domu. Armáda totiž přešla na e-learning, u toho kde to jde ... A v obýváku fakt minový pole zřizovat nehodlám :-)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    SPECZ: Uplne vidim, jak zridis minove pole ke zkouskam a pokud se tam zadny zkousejici nedostane zivy, natoz cely, tak ziskas jednicku s hvezdickou :D
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    OVERDRIVE: Ehm, rotě fakt nevelím, jen podstatně menšímu celku :-)
    A zrovna se tu šprtám podrobnosti z dokumentace a zřizování minových polí ke zkouškám.
    Jsou tam občas až nepochopitelný věci typu "Účelem výbušných zátarasů je: přehradit mezery vzniklé jadernými údery protivníka a ztížit mu tak rozvíjení úspěchu v prostorech napadených jadernými zbraněmi;" a podobný ....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam