SH_PANDA: Praveze pomerne v klidu, i k zaludku se to chova slusnej nez kafe.
Je to takovy... no necekany. Naucil jsem se varit chifir asi pred rokem, kdyz jsem hral Atom RPG. Vedel jsem o tom uz driv, ale pak se to nejak zacalo spojovat a chtel jsem to zkusit a ono je to vcelku dobry.
Ted nedavno jsem poprve videl (v Borisove videju), jak se pouziva samovar. Meli jsme ho doma u babicky, ale elektrickej a nikdy se nepouzival. Kazdopadne ono je to vlastne rocket stove nebo kelly cattle, proste nalejes vodu a v trubce uprostred rozdelas ohen.
S chifirem to ma to, ze chifir je vlastne cajova trest, proste desne silnej caj, kterej se pak horkou vodou ze samovaru redi, takze mas furt horkej caj a zaroven si jej muzes udelat jak chces silnej.
Jen chifir, jako ten vezensky caj, se proste neredi.
Zajimave je, ze kdyz caj jen zalejvas horkou vodou, nejake dva alkaloidy nezreaguji, a nedela to to same, co chifir. Me treba pripadne, ze na to, jak je to hutne (proste barva kafe), tak to moc nekope co se tein/kofeinu tyce.
Dal jsem si po ranu 2 hrnky v prubehu asi 2-3h a pak si jeste sel lehnout (jo, overdose kofeinem, spis jeho ustup, tak taky uspava, proto nemaka nekolik kafi za sebou, nicmene treba precajovani zelenym cajem je hnusny)... nevim, zda je to chifirem, ale zdaly se mi fakt zvlastni sny. Musim to overit castejsim pouzitim.
Zdravy to asi neni, ale je to zvlastni s dobry. Jen se do toho prej nesmi dat cukr, nejaka chemie se na nej navaze a dostanes prej dost desnej kick a spis se poblejes.