My 2¢ , updated 2021-02
1) Mohem vice se bojim skod z "proti-COVID" opatreni nez "COVID" jako takoveho.
2) K tomu me navic mrzi, ale neprekvapuje, ze v CR se jedna nazorova strana snazi poradat hony na tu stranu druhou. Kvuli cemu? Kvuli jinemu nazoru na COVID? Fakt je ten nazor na XYZ tak zasadni vec, abys tomu druhemu musel nadavat? Na FB kamaradu z venku skoro nic o COVID nevidim (ano, vcetne tech z Italie) a rozhodne tam nevidim nic o "ovcich" atp.
Specialni sorta jsou ruzni "radici ze zahranici" casto z pozice tamnich "batuzkaru" a "dojmologu". Zajimave, ze kdyz se pak clovek bavi s nekym kdo realne zije a pracuje za $$ - $$$ v Cine, Italii, Spanelsku atp, slysi o tamnim deni dost jinak. Napr. pokud vas realne zajima, co se deje v Cine, doporucil bych radeji treba Cocika nebo kamarada z prace na WeChat. Ano, radeji nez ten post, co byl tak popularni treba tady na Nyxu.
Zklamali, nebo spis neprekvapili me media. Radi pisi, ze X rekl sokezni Y. Pak si clovek poslechne nebo precte co X realne rekl a samozrejme je to nejake X/4.
A ano, v diskuzi pod tim nebo v komentari na FB je z toho za par minut 4*Y ... viz co pisu vyse.
3) Byl jsem mile prekvapen, ze HDP pokleslo v CR asi jen o 5.6%. Je to neprijemny samozrejme, ale bal jsem se, ze to bude horsi. Samozrejme toto plati pro "zatim", uvidime co se na nas chysta dale.
Taktez pocty zemrelych na CR jsou minimalni. Mrtvi, prevazne babicky a dedeckove, jsou tragedie v postizenych rodinach (o to vetsi tragedie pak jsou synove a dcery), ale opet ty cisla nejsou (zatim) nic strasliveho.
Je to spis otazka na nejakeho sociologa, ale tipuji, ze na CR "strach ze smrti svoji ci svych blizkych", jako na prevazne ateisty, dopada mnohem vice, nez na ostatni narody. Nesoudim jestli je dobre nebo spatne, asi jak kdy a jak pro co.
4) Znervoznuji me ruzne nove mutace COVID, ale zatim tuk tuk jsem neslysel nebo nevsiml si, ze by se nekde prudce zvedla umrtnost.
5) Velke podekovani samozrejme lidem ve zdravotnictvi, jsou v CR i jinde presne tak uzasni, jak jsem cekal.