• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OVERDRIVEOVERDRIVE, nejlepsi pritel sama sebe: „Nech si zdát o spaní“
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    OVERDRIVE: To je super, to potrebuji :-) Diky za tip.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jinak jak jsi se ptal na tu sekeru, tak obcas nosim, ale to uz musim nekam na dyl : nejmensi Fiskarsku, ale ja ji mam jeste s kordurovym pouzdrem a cernou, ne oranzovou.

Co me ovsem uchvatilo, tak v zebradle nosit pilku, mam tuhle

Pila Husqvarna skládací 220mm | BUSHCRAFTshop.cz | Vše pro život v přírodě
    https://www.bushcraftshop.cz/...Ckn7Whtr6pw-zCcsFK7PZF6gnBBfMLUNwrz_63ePAPIRAE4G1mtlCqBoCV3cQAvD_BwE

A to je fakt radost. Da se tim v klidu rezat vetve/kmenyo tlousce treba flasky od piva (i tlustsi).
    Vazi to asi jako slusnejsi fixed blade nuz, je to tak stopu dlouhe a pojistku to teda ma. Paradni rukojet, z ktere neboli ruka (narozdil od Silky japonsky “katan”)

Na ohen ci pristresek : zn ideal
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    OVERDRIVE: Ja to nevyuziju. Mam vzdy sebou Benchmade Phaeton. V batohu se strilenim a v aute Leatherman MUT.

Na bushcraft uznavam jen sekeru.

Jeste nikdy se mi nestalo, ze by mi chybel nejaky jiny typ noze. Az se to nekdy stane, tak to budu resit.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    LAUNCHER: Dobra recenze. Mmchodem koukni o prispevek niz, to je kudla, na kterou si uz nejaky cas brousim zub. Mel jsem ji v ruce, je to idealni pracak, to, ze na pouzdru ma (sundavatelne) prislusenstvi je super.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    OVERDRIVE: OTF = Out the front. Tzn nuz na zmacknuti vyjede dopredu z rukojeti.

Mam tyto noze dva. Benchmade Phaeton, ktery mam vzdy a vsude v kapse, teda krome sprchy, nebo kam nesmi.

Male, lehke, extremne pohotove. Rychle otevres a rychle zandas. Vyuziti je otvirani vseho mozneho a jidlo. Na tento ucel neznam nic lepsiho.

Nejmene muj kus je naprosto spolehlivy. Kdyz jsem byl 4 tydny v cizine, na prvni cvaknuti vyjel stejnou rychlosti jako vzdy.

Druhy mam Benchmade Infidel. Ten jsem si koupil jen protoze je znamy a chtel jsem ho mit doma na hrani. Mechanismus neni tak spolehlivy jako Phaeton, je vhodne ho udrzovat trosku mastny. A naopak ne zaschly. Pokud toto clovek dodrzuje, vyjizdi vzdy plnou rychlosti na prvni cvaknuti. Ale proste je vhodne mu dat jednou za dva tydny 30 sekund pece, pokud ma dalsi 2 tydny spolehlive fungovat. Asi bude fungovat i spolehlive i bez teto pece, ale muze se stat, ze po dlouhem nepouzivani nevyjede na prvni pokus.

Vyuziti pro me ucely neni zadne, protoze je to dyka, tzn nejde smerovat zhora palcem nebo ukazovackem. Ze stejneho duvodu se ho bojim pujcovat detem, nebo komukoliv kdo neni zvykly na dyku.

Ani jeden z nich nema sanci sam vyjet ze strenky, mechanismus to neumoznuje. Male dite ani jeden neotevre, slabsi slecny maji problem (ale zejmena proto, ze tlaci nevyhodnym uhlem). Ani jeden nema zadnou pojitku, coz je pro me ideal, nesnasim pojistky na nozich nebo pistolich.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jinak muj dalsi milacek bude tenhle

Nůž TBS Boar Bushcraft Knife MKII - Turkish Walnut - DC4 & TBS Firesteel Edition | BUSHCRAFTshop.cz | Vše pro život v přírodě
    https://www.bushcraftshop.cz/...CkqMVkF6V5B7pTnIKZ2wfVgcpxtUGxFGMwTcdg5CMQ3O5-SIG6hy0oxoC3TsQAvD_BwE
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    LAUNCHER: Mmchodem Ty mas Infidel, ze? Tedy chapu to dobre, ze je to Bencmade OTF Infidel?

On je to vystrelovak- jakoze dopredu?

Mas s tim nejake zkusenosti, co se mechaniky a bordelu tyce? Potazmo kvality pruziny?
    Potazmo jak moc to drzi ve strence?

Mam nekolik vyhazovaku, a driv nebo pozdej bud mekne pruzina, takze se cela cepel nevyhodi az do pojistene polohy, a strasne blbe se do toho dostava, co se cisteni tyce, treba ruce od bahna a krve dohromady, tak mi zpusobily zasrani “ovladacich prvku” a musel jsem nuz vazne hodne vykoupat a vyklepat, nez vsecen bordel byl pryc. Takze se tech pruzinovych hracek s cudlikama vcelku bojim. Ale libi se mi. Uvazuju, zda bych Infidel chtel.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jeden z nejpodivnejsich nozu, co ted mam, tak jsem dostal od adly k vanocum. Pac vi, ze mam Opinelky rad (mam vzdycky aspon jednu nekde po ruce, a kdysi to byval muj jediny nuz, nez jsem jej nahradil Victorinox Nomadem). Pokudmozno vzdycky karbonky.

Tenhle mam ted jako zalozku v batohu, a pac jsem jej dostal k narozkam (v zime), zatim jsem jej nepouzil. Vubec netusim, jak to budu brousit a tak, ale je zajimavy. Plastova strenka s pistalkou.

Plave.

Opinely jsou dobry na noseni na krku ala valcovej zapalovac clipper (v kozenem krouzku). Asi nikdy uhrnem jsem neudelal s nejakym nozem vic prace, nez s opinelkama.

OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    LAUNCHER: Mmchodem chtel jsem zkusit tanto prave proto, ze zadne nemam, pac mi to pripadne desne neprakticke, ale nejaky smysl to mit musi, a to chci zkusit. Nektery mory jsou taky brouseny do dvou fazet, jako americke tanto, a jedine, co me napada je, ze se ta spicka lip brousi, pac se jedna vlastne o dva rovne vybrusy a neni tam takovy ten bod zmeny uhlu, ktery me se brousi desne spatne na plochych brouscich...

Tahle Svedska finka je treba muj lesni EDC

OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    LAUNCHER: Ale mas pravdu, je to hracka. Bezne pouzivam mory, za 300,- nejlepsi noze na svete, akorat na kuchani zviraka nic moc, nema to rado kosti, ale to je tvarem vybrusu, ne kvalitou oceli.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    OVERDRIVE: Fair enough.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    LAUNCHER: Ja sem nehledal nuz na krajeni chleba. Stejne tak nekrajim chleba Glockovskym bajonetem. Uz vubec to nehledam kvuli kvalite oceli, coz je mmchodem u bajonetu a bojoveho noze naprosto zbytecne meritko, pac tygle noze stejne nema cenu nejak moc brousit, k cemu taky, kdyz s ostrim 5mm tloustky je to sekera, ne nuz. Hledal jsel hehci nahradu kukry, tedy neco, cim rozseknu krudsnik kurete, nastipu na jemno kus dreva, da se s tim hazet a kdyztak to ma strenku, kterou vyrazim okno a kdyz uz bych s tim musel bodnout, bude to mit vlastnost baionetu - tedy tezka ruka, vyhoda delky.

Na praci mam u sebe vzdycky minimalne 2 dalsi noze.

V soucastnosti mam asi 150 nozu, kdyz nepocitam asi 20 kuchynaku, takze v pohode.

Jinak ne vsechny balistiky jsou stab-proof nicmene to je vcelku jedno, nekdo, kdo ma na sobe vestu v dany moment nikdy nebude muj cil s jakymkoliv nozem, a kdyz uz, ono takove bodniti do rozkroku, stehen nebo obliceje, taky maka. Mmchodem proto taky, kdyz uz nekdo lezi na zemi, a k hes mu dat rychly knok-out, dupe se plnou silo na stehno/litko, ne na hrudnik, zejo.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    OVERDRIVE: Sekera je moc velka/neskladna, pro Tve ucely?

S touhle oceli budes imho hodne ostrit.

No jsem zvedav na Tve reference.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    LAUNCHER: Hodlam ho pouzivat na stipani dreva
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    EVELINA: Mimochodem, se zablokovanymi skripty mi chrome rovnou nabizi stazeni toho audia (nebo alespon u minuly cetby to tak bylo, na tohle jsem zatim juknul jen z telefonu)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    OVERDRIVE: LAUNCHER: Zas na druhou stranu - alespon si za nej neutratil moc penez. Casto ho asi pouzivat nehodlas, protoze hledej vyuziti pro american tanto. Na obcasne pohrani si to stacit bude.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    OVERDRIVE: Kdyby ses alespon zeptal vedle v nozich, tak by ti poradili nuz vyrobeny z oceli, ne z blata. Kdyz uz to muselo byt tanto.

Precist alespon toto minimum:

Best Knife Steel Comparison - Steel Charts & Guide | Blade HQ
    https://www.bladehq.com/cat--Best-Knife-Steel-Guide--3368
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LIBRIUM: 1) Ne, libovolnou povedenejsi vnejsi balistiku, vcetne te moji, nepropichnes, neproriznes. Všechno je to stab-proof.

2) Pokud ma nekdo na sobe vnejsi balistiku, nebudes mu rezat do vesty. Pokud nema vyslovene vybavu na hooligans, je tam nechraneny krk, ruce, nohy, slabiny, you name it.

3) American tanto neni podle zebricku prodavanosti nozu zrovna popularni. Teenager si koupi prvni protoze to vypada cool, zjisti ze s tim nenakraji chleba protoze to nema normalni brisko, dal uz kupuje normalni noze.

Are BulletSafe Bulletproof Vests Also Stab-Proof?
    http://www.youtube.com/watch?v=o-cyNE6ZFgc
    EVELINA
    EVELINA --- ---
    Další Gibson
    William Gibson: Jak vypálit Chrome. Věštecká sci-fi povídka z temné budoucnosti lidstva, která už je naší přítomností • mujRozhlas
    https://www.mujrozhlas.cz/...m-gibson-jak-vypalit-chrome-vestecka-sci-fi-povidka-z-temne-budoucnosti
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam