• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SUN_VU_KUNGAncient Astronaut Society - neobvyklé památky a nálezy v naší historii, důkazy, teorie. Pouze seriózně!
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Doplňuji, takto prosím tehdejší dělníci nebo otroci vyrtali do granitu rychlostí 0,25cm na jedno otočení :) Že by jim ten klacek asi začal hořet, to je vědcům jedno :D



    to, že podobným způsobem egypťané vrtali je nezpochybnitelné, protože to sami zachtili:

    jen je tam takový malý detail, nevrtají do granitu :D Ale tyhle detaily přece nemohou vědce rozhodit, že, jde to do kusu dřeva, tak to půjde i do granitu! Ti egypťané byli prostě machři.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Jinak navazuji na to, co jsem řekl už v Cyberpunku, plus pár faktů. Kdo chce vědět víc, tak znovu doporučuji knihu Christophera Dunna Elektrárna v Gíze. Když úplně pominu jeho teorii o elektrárně (ať je pravdivá nebo ne), tak je knih aplná velmi zajímavých detailů, o kterých se z muzeí a vedeckých prací nemáte šanci dozvědět, protože - jsou znepokojující. Jsou to ty detaily, o kterých jsem mluvil, které jsou velmi důležité, ale lze je nějakou dobu ignorovat... nejde to ale věčně a dřív nebo později bude nutné opět konstatovat, že na to prostě nemáme odpovědi.

    Pár faktů:
    k opracovávní velmi tvrdého materiálu, jakým asuánská žula je (kvůli vysokému obsahu křemene - tvrdost 6-7) se podle tradiční vědy používaly v té době dostupné nástroje, což byly převážně bronzové nástroje (tehdy slitina mědi a cínu, tvrdost 3-4, asi těžko měli hliník, mangan nebo berilium pro tvrdší slitiny). Protože to byly lité nástroje, měly nestejnoměrnou vnitřní strukturu a často se jejich tvrdost vylepšovala zhuštěním - normálně se kov ztloukal a zpevňoval. Želeto starý Egypt neměl, neboť podle vědy jej přinesli až Chetité. Už z porovnání tvrdosti těch materiálů je jasné, že něco nesedí. Tímhle:


    mělo vzniknout tohle:




    a spousta dalších.

    Přesnost těchto objektů je neuvěřitelná. Mnoho z toho popsal už W. F. Petrie (cca 1880), ale řadu věcí byla schopná vysvětlit až moderní technika, protože Petrie vymýšlel různá nefunkční zařízení, jako bronzové pily s nalepenými diamanty atd. Podle Dunnových měření se zde pracovalo s přesností na tisícinu centimetru, což je přesnost, kterou podle vědy tehdejší lidé prostě vůbec nepotřebovali a neměli by ji jak využít.. oni ji pravděpodobně opravdu nepotřebovali, ale jejich nástroje jim ji bez potíží umožnily... a asi těžko to byla bronzová dlátka... Přesnost je možné si ověřit třeba tím, že přiložíte úhelník a posvítíte z druhé strany lampou, mezi úhelníkem a plochou by nemělo projít žádné světlo...
    Obkladové bloky pyramid jsou vyrobené tak přesně, že mají odchylku 0,025 cm na plochu 12ti m2. Mezi bloky pak vznikala mezera 0-0,05cm. Kdo by proboha v té době vyžadoval tak neuvěřitelnou přesnost, která se ve stavebnictví nepoužívá většinou ani dnes?


    Takovouhle přesnost prostě vůbec nepotřebujete, v kultuře, ve které čekáte na nilské záplavy jako na smilování, aby vaše říše nepomřela hlady a kde vás neustále ohrožují bojovní sousedé. Kolik životů generací by padlo jen na to, aby se takové přesnosti přiblížili...

    Dunn zdokumentoval i stopy po strojích, které kámen obráběly - věci, které jsou dokonale ingnorované - jemné detaily - věda vidí opracovaný blok a dá jej do souvislosti s dlátky, reliéfu zpracování si však ani nevšimne:

    - tohle si můžete na egyptském granitu prohlédnout na vlastní oči, je to fakt. Udělá něco takového dláto?
    a nebo:

    spirálové stopy po vrtu. Věda tvrdí, že egypťané měli prostě kus klacku, abrazivo, a tak dlouho tím točili, až vyvrtali tenhle dokonale kruhový vývrt... v granitu prosím - můžete to zkusit a zaúkolovat i svoje potomstvo, protože dřív, než za váš život to nebude... hodně zajímavý detail ale Dunn našel v odstupňování jednotlivých otoček vrtáku v tom vývrtu, podle kterého jde spočítat, jakou rychlostí vrt postupoval... a tady opravdu padá čelist: Vrtání z trepanací sarkofágů nebo různých vývrtů v monumentech probíhalo rychlostí 0,25cm na jedu otáčku! O tolik se za jedno otočení proboural vrták granitem, jedním z nejtvrdších materiálů, které se pro stavby používaly. Pro porovnání, současné diamantové vrtáky s rotací kolem 900 otáček za minutu postupují v granitu rychlostí 0,0006cm na jednu otáčku. Egypťané tedy tehdy vrtali do granitu pětsetkrát rychleji nebo hlouběji na jednu otáčku než moderní technika. Jeli tedy ryhle jako nůž máslem... tohle je právě jeden z těch detailů, které se nikdy ve škole nebo na přednášce nedozvíte, protože je zkrátka tak znepokojující, že je lepší ho ignorovat... pravděpodobně tyhle věci opravdu nedělali egypťané z doby někdy před 3-5 tisíci lety... tohle dělal někdo, kdo postavil pyramidy a další monumenty ještě daleko dřív a egypt jako civilizace žil jen ve stínu toho, co tam už stálo...

    No, a příště můžu pokračovat, nebo přidat Puma Punku :)
    KABIS
    KABIS --- ---
    SUN_VU_KUNG: ono to zase prejde :))
    KABIS
    KABIS --- ---
    DRAGON: to jo, ale u gyroskopu se navzdory veskeremu skubani nezmeni osa rotace, pokud vyrazne nezpomali. Ne? :D taky si to musim najit a mrknout na to :)
    Pracka byla pouzita v predchozim prispevku :))
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    To jsem rád, že mi to tu ožilo :D
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    KABIS: ne na planete ale spis uvnitr planety, ten povrch je opravdu tak minoritni, ze by se musely posunout nejak brutalne desky, aby se tu s tim hnulo.. coz je jako klidne mozny, zalezi jestli by to slo az tak do vysky (od core) :)

    schvalne zkusim poradne dohledat vedecky overenou odpoved, at tu jenom neplacame jak jardove na piskovisti ;)


    KABIS: "pracku jsem pouzila protoze byla pouzita" coze? jako ze zrovna peres? :)

    posunuti osy, predstav si to tak, ze mas dutou kouli (nahrazka za kouli plnou zhavy lavy, pac to se hur predstavuje) a v ty se pohybuji pomoci proudu nejaky castice a na ty castice je uplatnovana nejaka sila/energie, ktera s nimi pohybuje a napriklad po nejakejch hrozne dlouhejch cyklech (ktery jeste nejsou vubec poradne zmapovany, proc se tak deje, coz je stejny jako vyjimecna solarni aktivita po nejakejch presnejch casovejch cyklech) se jejich flow lehce meni, muze to byt treba klidne byt ovlivneno postavenim planet v soustave a ta v rameni MW etc etc.. a jak se ty castice zacnou presypavat/prelejvat jinak, tak to s celou tou kouli zacne skubat, mikro skubat, ale preci jen skubat, ta energie zaskubu se kumuluje a pak to ma za nasledek velky posuvy. Predstav si to jako roztoceny gyroskop, kdyz ho pustis z ruky, uplne nahodny skuby, to je vlastne hodne podobny.
    asi to nevysvetluju moc dobre, ale snaha byla, ja do toho jeste odpovidam klientovi po mailu a resim telefony :)
    KABIS
    KABIS --- ---
    KABIS: coz tohle je zmena hladiny vod, ale ve cetsi mire by to znamenalo vyhubeni kazdeho druhu ktery by byl na blbem miste a nemel prostredky ke vcasnemu uteku :)
    KABIS
    KABIS --- ---
    DRAGON: jj, tady mas pravdu, pracku jsem pouzila protoze byla pouzita. S posunutim osy bojuju protoze si to edokazu predstavit na jakemkoli telese bez zastaveni rotace, na tom musim proste zapracovat nez budu premyslet dal nad touhle konkretni veci :)
    KABIS
    KABIS --- ---
    DRAGON: si prave myslim ze ani ta zmena hustoty, ze by tam muselo byt neco zvenci :)
    Zmena uhlu rotace by mohla mit za nasledek to co je popisovane v clanku - prakticky se ti posune rovnik, odstrediva sila zapracuje a zmeni se ti rozlozeni hmoty na planete. Coz zni pekne :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    uplne se tesim az prijdu domu a proctu si to tu :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    KABIS: pracka je spatne prirovnani, protoze ta ma pevnou osu, kterou muze vychylit pouze zvetsena hmotnost jen v urcitem objemu bubnu, to neni imho moc dobre prirovnani ..
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    KABIS: zmena hustoty, prirodni katastrofa ktera prijde z vesmiru, mozny prulet velkeho predmetu dostatecne blizko, vyssi solarni aktivita. Vic me toho nenapada. Nic co se deje na povrchu zemskym planetarni rotaci nezpusobi, ten povrch, kde se deje vsechno to, ma tak strasne malej podil na tom, co se s planetou jako celkem deje, ze nema sanci cokoliv zmenit.

    ja si osobne myslim, ze krome teplotnich rozdilu a problemem s hladinou vod, by zmena uhlu rotace (pokud nebude v radech desitek) nemela zas tak zasadni dopad na zivot na planete. Taky jen teoretizuju :)
    KABIS
    KABIS --- ---
    SUN_VU_KUNG: to jo, vnitrni zmeny zaridi ze se ti zacne cela pracka kroutit, ale otaci se porad kolem stejne osy. Jinak by se ti utrhl buben :) ale tady jsem v haji s predstavivosti a dokud si to nedovedu predstavit tak dal teoretizovat nemuzu no :)
    taky bych u toho nerada byla :D
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    KABIS: myslel jsem třeba přesun hmoty uvnitř, to by mohlo rotaci nějak ovlivnit, ale to opravdu teoretizuju. Něco jako když se ti v pračce splete prádlo dohromady a odstředivá síla se pak mění, tak to má tendenci hýbat s celým bubnem/pračkou :) V jednu chvíli vyrovnaný vnitřek změní svoji hustotu. Každopádně když si člověk uvědomí, že ta rotace takhle odtahuje hmotu planety odstředivou silou, tak už není tak těžké si představit, co by se dělo, kdyby ta rotace změnila úhel :) Teda ne že bych to chtěl někdy vidět :D
    KABIS
    KABIS --- ---
    SUN_VU_KUNG: vyborne, to jsem myslela :) ze magneticke poly nesouvisi, problem jsou rotacni. Ted me zajima za jakych podminek by se mohly zmenit ty rotacni - tedy za jakych podminek se muze stat onen posun rovniku. Myslim ze vevnitr s tim moc co docineni nema, ze to muze mit za dusledek zmenu rychlosti (napr ta hustota - mensi bych rekla ze v dusledku zpomali rotaci, vyssi ze ji muze zrychlit), pripadne zvetseni pohybu polu (ne magnetickych) vzhledem k okoli, ale ne ze by to zmenilo poly geograficky (tj ze by osa otaceni se posunula a protinala zemi jinde)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    SUN_VU_KUNG: tím chci taky říct, že prohození magnetických pólů, nebo jejich posuny by asi nemělo nějaké geofyzikální projevy... jak se obvykle zjedodušeně v médiích tvrdí, to, co by mělo fatální následky by byla změna úhlu rotace, ale i její rychlost a to souvisí se skutečnými póly.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    KABIS: No, tam se myslí póly magnetické, které neleží tam, kde zemská osa vystupuje z koule, a mění svoji polohu... změna toho "odtažení" hmoty od tvaru ideální koule tak závisí jen na těch skutečných, souvisejících se zemskou osou. Posun téhle osy a tedy i pólů o pár stupňů by asi znamenal fakt velké změny. Víc infa o tom nemám, od té doby jsem nějak neměl čas něco dohledávat, ale určitě toho bude hodně... Těžko říct, co by mohlo tu rotaci ovlivnit... možná i nějaká změna hustoty materiálu uvnitř planety?
    KABIS
    KABIS --- ---
    SUN_VU_KUNG: tak o zemi se vi ze je sirsi nez vyssi, ta odstrediva tam sedi pekne. Nemam moc infa ale co jsme zbezne koukala tak poly s rotaci nesouvisi. Nemas k tomu nejaky dalsi info/doporucenou cetbu?
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    DRAGON: tady je verze 1.0.1:
    http://www.darkart.cz/data/places_1.0.1.zip - normální *.kmz soubor, co se dá načíst a pak procházet...

    zdaleka tam není všechno, ale je to docela mravenčí práce a postupně přidáváme další a tím se mění i číslo verze... takže možná brzo bude verze třeba 1.0.2. :) Pokud budete mít někdo tip na místa, která jsme nezanesli, tak velmi rád uvítám doplnění, stačí sem do klubu a přidám to tam... základem jsou GPS souřadnice a nějaké info z internetu, ideálně asi wikipedie.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SUN_VU_KUNG: dik :) ten soubor do google earth me velmi zajima, dekuji :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam