Ještě sem dám plastiku Mastermind - ta vznikla ještě před Maurem a měla být původně součástí výzdoby pardubického klubu Žlutý pes, naštěstí jsem už tenkrát dostal rozum a nedal jsem ji tam, protože věci, které tam zůstaly buď lidi ukradli, nebo zničili... všechno završil požár klubu letos na jaře, který zničil dva velké obrazy co visely na sále. Nicméně Mastermind byla spíš taková legrace, opět (jako tradičně :)) jsem začal naprosto bez jakýchkoliv skic nebo předchozích vizí, což není dobrá cesta. Prostě jen takové experimentování - tehdy ještě se sádrou a disperzní modelovací hmotou, která je sice levná, ale nepracuje se s ní kdo ví jak skvěle. Plastika tedy není z pryskyřice a není na ni ani forma, proto je to jen jeden originál. Je poměrně velká a těžká, o vyztužení se stará armatura z hliníkových prutů a hexagonální pletivo, které je skvělé pro podobné účely. Samozřejmě jsem tenkrát neodolal použít "husí krky" z elektroinstalace, prostě proto, že vypadají dobře a gigerovsky :) Doteď mi lidi toho Gigera pořád předhazují, ale Mastermind vzniknul opravdu bez jakékoliv snahy udělat něco gigerovského, byla to jen zábava a učení se... Hans by se dal vykrást podstatně přesvědčivěji. Mastermind má ještě jednu věc - a tou je použití skleněných očních protéz do očních důlků. Ty protézy jsou velmi podařené a díky sklu získává oko skutečný lesk, takže pohled plastiky je živý, nikdy bych tomu nevěřil, co oči udělají. Pamatuji si, jak jsem dlouho ladil zaměření pohledu do určité vzdálenosti, protože oči vždy mírně "šilhají" do středu, aby se překrývalo centrální vidění. Protože jsem počítal, že se na plastiku bude dívat tak z dvou metrů, musel jsem vyladit pohled tak, aby se nedíval blíž, nebo naopak dál, protože pak by pozorovateli přišlo, že šilhá. Docela legrace :) Dneska bych už úpravu obličeje udělal asi jinak, zrovna tak i povrch s nějakou patinou a tak... ale přeci jen, Mastermind je někdy z listopadu 2004 a za tu dobu se leccos změnilo :)
a ještě fotka z výroby, skleněné oči už tam jsou, jen jsem z nich pak musel odstranit barvu ředidlem.