• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SUN_VU_KUNGSvatostánek Opičího krále - tvorba nejrůznějšího druhu - SUN VU KUNG at work

    Tvorba ID SUN VU KUNG. Digitální práce, kresby, malby, plastika...

    KNIHY (přehled nejdůležitějších knih z mé knihovny, kdyby někoho zajímaly jakékoliv informace ke konkrétní knize, stačí napsat)
    www.jdolezalek.com - portfolio
    rozbalit záhlaví
    KLABABA
    KLABABA --- ---
    SUN_VU_KUNG: tak tak, je toho na člověk hrozně moc, aby se v tom neztratil, dělá si na jednotlivé věci štítky - a někdo si to nedělá v hlavě, ale rovnou na internetu v diskusi u díla. Třeba jsou to ti, kteří když se seznamujou s více lidmi najednou, si jejich jména hlasitě opakujou (a jejich nositele asi taky nezajímá, že jim někdo zopakuje jak se jmenuje) :)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    KLABABA: hm, ano, to zní docela logicky. Jenže u té pláže to aspoň jde rozvést, prostě nakonec se může vklidu diskutovat o dovolených, cestování, focení a otravných ruských turistech :) Ale tyhle krátké "Připomínající" komentáře obvykle jen tak vyzní do vzduchu a nic z toho není, žádný náznak nějaké diskuse... lidi musí stihnout denně asi poslat stovky a tisíce komentářů na všechny ty fejsbůky, majspejsy a další, takže prostě kolem té věci jen proletí, vypálí "Reminds me..." a jdou dál... občas se najde výjimka, ale vzácně... možná se pletu, ale zdá se mi, že je to všechno nějak víc povrchnější, asi díky tomu, že je všeho hrozný přebytek....
    MOUSEK
    MOUSEK --- ---
    inak huntre ... zopar obrazkov som videl aj na drawetc v galerii ;) http://drawetc.cz/?path=90_studio/09_illustrators/82_hunt
    KLABABA
    KLABABA --- ---
    Možná lidi prostě všechno škatulkujou, protože to udržuje jejich mozek a vědění debordelizovanej. Maj v hlavě kategorii "hlavy predátora a podobnejch bestií", která je zastoupena jenom hlavou predátora. Když uviděj něco, co jim jí připomene, tak ji šoupnou do tohohle šuplíku, ale za pár dní/měsíců už tam maj jenom toho predátora-a to pro spoustu lidí nemusí být ani "konkrétní" pravý predátor, spíš jeho abstrahovaná podstata. Je to něco podobnýho, jako když si člověk dělá spoustu fotek moře z dovolený - furt je to jenom moře, jako bylo loni, předloni... i když víme, že se změnila atmosféra, prostředí je taky jiný, my jsme zestárli... A potřeba to sdělit autorovi je pro ně asi stejné, jako říct: Není to pláž v Chorvatsku? Tak tam jsem taky nebyl, ale připomíná mi to Itálii a tam jsem byl snad 100x... Je to zbytečný, ale člověk se snaží ztotožňovat se se vším, škatulkovat všechno a psát zbytečný komenty, jako je třeba ten můj :-)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Nebo komentář na hlavu Ufona, která je tu někde na začátku...

    ...I thought this was the Alien skull of the Predator (look at the mouth & head shape). This is one scary ass looking Alien I really like the detail on the skin very symmetrical as well.

    prostě nimravá detektivní snaha najít v tom znaky toho, co znám... jako určitě je to zčásti přirozená reakce mozku, ale nejsem vláčeni instinkty a tak snad dokážu své revoluční zjištění, že lícní kosti by se mohly trošku podobat predátorovi, ovládnout... Jako třešeň a jablko jsou si také podobné - obojí má kulovitý tvar, ale na první pohled je jasné, že nejde o to samé.... mě to přijde už jako nějaká nakažlivá demence, protože těch komentářů tohoto typu strašně přibývá.... nikdo už neřekne, jak se mu to líbí, co ho zaujalo, pokaždé se jen vítězoslavně vytasí s tím, co mu to připomíná... jakoby snad chtěl autora usvědčit z plagiátorství :)))) Hrozně zvláštní jevy, hodné sociologického výzkumu :)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    MACOMIX: ne, to je v pohodě, ten mě právě vůbec nijak nenaštval... to je právě jeden z těch mála, kde se jdu podívat, co jsi tím myslel... nejvíc mě iritují ty predátoři a terminátoři, viz třeba dva komentáře na Emperora:

    ...I keep thinking predator mixed with a terminator. Really nice details.

    ...Yup.. totaly agree with shark... definatly a hibryd of terminator and predator! :)
    Well done with textures!
    Very nice and awesome ideeea.

    komentáře na fórech v podstatě ignoruji, pokud mi nepřijdou nějak zajímavé, jak jsem už psal Diabolussovi.. ale tohle kecy mě vždycky donutí obrátit oči v sloup.... další tam mele ještě něco o Transformers, ale to se tomu alespoň fakt trochu podobá... přijde mi strašně smutné, že lidi nemají fantazii a pořád jak ovce se na všechno dívají skrz těch pár ikonek, co jim popkultura dala (ať jsou sebelepší).
    MACOMIX
    MACOMIX --- ---
    po precteni tohoto: SUN_VU_KUNG: mi doslo, jak te musel muj predesly komentar nastvat. Promin, samozrejme jsem to nemyslel spatne (:
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    SUN_VU_KUNG: co jsem zapoměl napsat - právě tahle série mě přivedla ke studiu Mezo i Jihoamerických kultur v rozsahu, jaký může laik zvládnout, takže další zajímavý rozvoj... knihovna se tak plní různými tituly o těchto kulturách a určitě bych si v budoucnu rád zase něco namaloval, nebo spíš vymodeloval...
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Když už jsem u toho Hanse - nikdy jsem nezastíral, že pro mě byl a je ikonou. Ale trochu jinou, než pro spoustu lidí případně různých temnogotiků a pseudosatanistů :) On byl totiž někdo, jehož práce mě otevřela pro moderní umění... do té doby jsem se o umění nijak výrazně nezajímal, samozřejmě jsem znal mistry jako Rembrandta, Vermeera, Gogha atd.. ale o moderním umění, a třeba právě surrealismu až na Dalího, jsem nic nevěděl. Objevení Gigera bylo prostě zjevení, možná spolu s tím, že jsem v té době objevil i naprosto rodící se internet, který jsem se tehdy snažil využít pro dohledání informací o něm... Po čase gigermánie uzraje a člověk se uklidní a zjistí, že existují další a další skvělí autoři a bere to s větším nahledem. Ale nadšení prací nějakého autora není nic, za co by se člověk měl stydět, pokud si na jeho práci nezaloží svoji vlastní tvorbu, kterou už nezmění. A takový kvazigigerů je po světě spousta... moje období bylo relativně krátké a hlavní, co mě fascinovalo, nebyla ani tak náplň, jako technika... i díky němu jsem objevil airbrush a každý má pak chuť si to vyzkoušet...

    Tenkrát jsem udělal takový malý cyklus prací, které využívají Gigerovu techniku, nicméně ne jeho surrealistickým způsobem, ale mají jiný obsah. Je to dané i tím, že jsem jinou techniku ještě neovládal a tak se mi tahle zdála nejvhodnější. Je to celé trochu komplikované, ale pod různými vlivy jsem začal malovat obrazy s motivy kultur Střední a Jižní ameriky, které jsou často samy o sobě tak stylizované, že budí dojem strojových prvků, výkresů, plánů, řezů. Líbila se mi spekulativní myšlenka toho, že jde o zobrazování nepochopených technologií a to jsem tak nějak zanesl i do těch maleb, které vždy využívají nějaký známý prvek, ať je to Chaac mool, jádro aztéckého kalendáře nebo motiv ze Sluneční brány z Tiahuanaca... Obrazy byly neuvěřitelně pracné, i ohledně přípravy podkladů, protože jsou udělané na sradrokartonu, který byl natřen akrylem a pak vybroušen do lesku (což jde u relativně měkké akrylové barvy dost těžko). Celý obraz je pak zalakovaný bezbarvým lakem. Obrazy jsou většinou velké kolem 100x70cm nebo 50x50cm. Fotografie nejsou zrovna moc povedené, ale snažil jsem se :)










    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    DIABOLUSS: No, tak vždyť mě znáš, že si myslím to samé... pokud člověk tvoří sám za sebe, z prosté potřeby něco tvořit, tak by se vůbec neměl řídit názory lidí. Jediné, co by ho mělo zajímat, je fundovaná objektivní kritika od lidí, o kterých ví, že umí takovou kritiku podat... Není možné tvořit a současně poslouchat stovky názorů, to by člověk opravdu nikdy nic neudělal. Důležitých je jen pár názorů od vybraných osob. Kladná, třeba i laická podpora je fajn a podporuje člověka v dalším snažení (které je samo o sobě z principu dobré).

    V mém případě - pokud jde o věci, co si dělám pro sebe a pro radost, tak u nich naprosto pomíjím "kritické" názory (pokud vůbec může být názor kritický, jako že spíše ne). V případě, že dělám komerční práci, jako např. knižní obálku, tak je to něco jiného. Ale právě u těch volných věcí je odfiltrování připomínek a rádobychytrých rad důležité. Někteří lidé jsou v potřebě ti sdělit svůj názor schopni být neuvěřitelně otravní, třeba i tak, že ti vlezou na tvé prezentační portoflio a i tam se ti snaží radit, přitom se nikdo o jejich radu neprosil. Mě by něco takového nikdy nenapadlo. To je ale už tak běžná praxe, že to člověk automaticky filtruje... co je ale snad ještě otravnější, je popkulturní stereotyp... a to právě souvisí s tím Gigerem... Veškerý obsah i forma jsou zjednodušeny na to, co kde kdo viděl... a bez urážky, většina lidí toho prostě viděla málo, resp. jen to, co jim naservírovala popkultura. Za její hranice, kde leží obrovský svět, nejde každý... přes to, nebo právě proto, se lidi snaží vyjádřit se ke všemu, co vidí právě přes tohle zůžené okno vlastních prožitků s popkulturou. Proto se donekonečna, servilně, agresivně nebo ironicky stále dozvídám, že tohle vypadá jako Giger, tohle je přeci jasný predátor/terminátor/alien, že circlefish je vlastně fishbone, případně jako u Tezcatlipocy je přece zcela jasné, že jsem se inspiroval monstry z Černočerné tmy - nikoho vůbec nezajímá, že jsem ten film v životě neviděl a ani nic z něj... víš jak to myslím, místo aby lidi v těch věcech hledali ty přesahy, tak v nich naprosto detektivně a ultimativně hledají shody s tím, co znají. Když pak vidím komentář začínající "Reminds me a..." tak začínám vidět rudě. V životě se mi nestalo, aby mi někdo řekl: Hele, připomíná mi to... a to TO bylo něco, co bych neznal, něco, co by mě nějak obohatilo, třeba tím, že bych objevil nového zajímavého autora, techniku atd... Ani o té Struktuře se nedá říct, že je to Giger, protože prostě není... jeho výrazové prvky jsou úplně jiné, strojové struktury, byť se jedná o poměrně odosobněnou formu, se dají také zachytit různým způsobem. Ale lidi to prostě strašně zjednoduší - vidí cosi strojového, okamžitě rovnítko Giger. Díky tomu, že mají malý kulturní přehled, tak se není čemu divit, ale to, že to musí člověku neustále psát, to je neuvěřitelně vyčerpávající a únavné a ubíjející...


    A ještě k tomu přemalování na velký formát - já bych rád tyhle struktury udělal právě velké, fakt třeba 1x3metry, protože v tom formátu to může skutečně působit... rád bych ale šel víc abstraktnější cestou, kde by byly ty mechanické části spíš tušené, než definované... ideálně trochu jako některé díla mého oblíbeného Pierra Soulagese s propracovaností právě pro technický detail... podle toho i barevnost atd. většina třeba monochromatická a něco barevné, nebo jen jednu barvu jako akcent atd... možností je nepřeberně... skici i s barevnou rozvahou udělat na tabletu atd... otázkou je, jestli u toho vydržím :)) už jsem si strašně zvyknul na všechny výhody digitální práce.
    DIABOLUSS
    DIABOLUSS --- ---
    SUN_VU_KUNG: HMM... No tak co na to říct? Pokud bych měl tvořit na bázi toho, že mi k tomu pak někdo něco vyčte, tak bych to mohl rovnou zabalit.

    Je fakt, že takových obrázků (v Ps či Painteru) se jistě pár vyskytuje, ale právě převod do materie by to určitě posunul. Kdybys tam třeba "vašpekuloval" barevnost, aby to nebylo třeba tak monochromatické - podobné Gigerově tvorbě. Na takovou výstavu bych jistě rád zašel...
    MACOMIX
    MACOMIX --- ---
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    DIABOLUSS: Ještě ne, ale chystám se, hrozně rád bych to udělal, zatím tu mám na zkoušku menší formáty, čekám na trochu času, abych se do toho pustil, už jsem pokročil v tom, že jsem si konečně rozložil stojan :))) Nicméně, nebudu to s tím přehánět, protože je mi jasné, že se objeví někdo, kdo mi zase omládí o hlavu Gigerovy biomechanoids landscapes, i když tohle se jim podobá sotva obsahem.
    DIABOLUSS
    DIABOLUSS --- ---
    SUN_VU_KUNG: Zkoušels někdy něco podobného ve formátu třeba 3x2m na plátno. Klasicky štětcema a olejem/akrylem??? To by mohlo být dost působivé!!!
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Boulder City - jednoduché thumbnail koncepty pro Fallout Mod... měl se z nich vybrat základ pro malovanou obrazovku ve hře, kterou dodnes Ještěrovi a jeho týmu dlužím :(
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    HOUMER: Díky. Nebudu zastírat, že taková slova potěší, potěší každého, kdo něco tvoří a setká se se zájmem... Vždycky jsem si ale vědom i věcí, co se nepovedly, nebo mají prostě své chyby... často bych některé věci ani nevystavil, nebo je přepracoval, ale to bych už nemohl ukázat fakt skoro nic :)
    HOUMER
    HOUMER --- ---
    SUN_VU_KUNG: Nad každým tvým příspěvkem žasnu, parádní práce, co parádní, ani to neumím popsat. Samé skvosty. Velkej respekt :)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Jeden obličej, který jsem si zkoušel podle fotky z DA, zrovna kráce po tom, co jsem si upravil sadu štětců... rád bych udělal i další, tak snad časem, s lepší viditelností tahů...
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    RIVEEK: Díky, Století páry je fajn knížka, kdo má tenhle žánr rád, nebude zklamaný.
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    SUN_VU_KUNG: Aha, rozumím. Každopádně můžu říct, že i pro mě to je "skvostné." Toho nového Schinka si časem určitě koupím.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Struktura - v podstatě relaxační malba, kdy člověk naprosto bezmyšlenkovitě generuje různé útvary... má to něco do sebe, docela doře se při tom odreaguje... ale měl jsem to dělat větší, abych si to mohl případně vytisknout, takže ve strukturách budu asi pokračovat pro případné velkoformátové tisky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam