Když už jsem u toho Hanse - nikdy jsem nezastíral, že pro mě byl a je ikonou. Ale trochu jinou, než pro spoustu lidí případně různých temnogotiků a pseudosatanistů :) On byl totiž někdo, jehož práce mě otevřela pro moderní umění... do té doby jsem se o umění nijak výrazně nezajímal, samozřejmě jsem znal mistry jako Rembrandta, Vermeera, Gogha atd.. ale o moderním umění, a třeba právě surrealismu až na Dalího, jsem nic nevěděl. Objevení Gigera bylo prostě zjevení, možná spolu s tím, že jsem v té době objevil i naprosto rodící se internet, který jsem se tehdy snažil využít pro dohledání informací o něm... Po čase gigermánie uzraje a člověk se uklidní a zjistí, že existují další a další skvělí autoři a bere to s větším nahledem. Ale nadšení prací nějakého autora není nic, za co by se člověk měl stydět, pokud si na jeho práci nezaloží svoji vlastní tvorbu, kterou už nezmění. A takový kvazigigerů je po světě spousta... moje období bylo relativně krátké a hlavní, co mě fascinovalo, nebyla ani tak náplň, jako technika... i díky němu jsem objevil airbrush a každý má pak chuť si to vyzkoušet...
Tenkrát jsem udělal takový malý cyklus prací, které využívají Gigerovu techniku, nicméně ne jeho surrealistickým způsobem, ale mají jiný obsah. Je to dané i tím, že jsem jinou techniku ještě neovládal a tak se mi tahle zdála nejvhodnější. Je to celé trochu komplikované, ale pod různými vlivy jsem začal malovat obrazy s motivy kultur Střední a Jižní ameriky, které jsou často samy o sobě tak stylizované, že budí dojem strojových prvků, výkresů, plánů, řezů. Líbila se mi spekulativní myšlenka toho, že jde o zobrazování nepochopených technologií a to jsem tak nějak zanesl i do těch maleb, které vždy využívají nějaký známý prvek, ať je to Chaac mool, jádro aztéckého kalendáře nebo motiv ze Sluneční brány z Tiahuanaca... Obrazy byly neuvěřitelně pracné, i ohledně přípravy podkladů, protože jsou udělané na sradrokartonu, který byl natřen akrylem a pak vybroušen do lesku (což jde u relativně měkké akrylové barvy dost těžko). Celý obraz je pak zalakovaný bezbarvým lakem. Obrazy jsou většinou velké kolem 100x70cm nebo 50x50cm. Fotografie nejsou zrovna moc povedené, ale snažil jsem se :)