• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SUN_VU_KUNGSvatostánek Opičího krále - tvorba nejrůznějšího druhu - SUN VU KUNG at work
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    nejlepší je to, jak je úplně mimo :)))))

    kolik najdete na netu, v časopisech atd. fotek, které nenesou žádné označení autora a myslíte si, že je můžete jen tak použít pro výdělečné účely? :)

    http://www.tomandjerryonline.com/images/Tom_blue.jpg - vidíte někde označení autora? :) A myslíte si, že WB by vás nechal v klidu, kdybyste vytiskli tisíc triček s tímhle a prodávali je za 555 korun? :) Ta paní je vážně srandovní :)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    hohoho, nekonečný příběh pokračuje :D

    Autorský zákon znám.
    § 6
    Zákonná domněnka autorství
    Autorem díla je fyzická osoba, jejíž pravé jméno je obvyklým způsobem uvedeno na díle nebo je u díla uvedeno v rejstříku předmětů ochrany vedeném příslušným kolektivním správcem, není-li prokázán opak; to neplatí v případech, kdy je údaj v rozporu s jiným údajem takto uvedeným. Toto ustanovení se použije i tehdy, je-li toto jméno pseudonymem, pokud autorem přijatý pseudonym nevzbuzuje pochybnosti o autorově totožnosti.

    O původu a autorovi obrázku nevím nic, jelikož o něm nebylo nic uvedeno. Přijde mi absurdní, pokud si nalistuji v časopise obrázek, který pak nakreslím, abych pátrala po autorovi - což je v mnoha případech nemožné a žádala ho o souhlas, že si obrázek mohu nakreslit.
    Pokud jste vy sám autor, jako že zřejmě asi ano a utrpělo tím vaše ego, tak vás chci upozornit, že pokud k obrázku dokreslím třeba slona, tak se klidně budu považovat za jeho autora a budu považovat ho za své autorské dílo a budu si hájit zase já svá autorská práva. To je zřejmě zase vaše neznalost autorského zákona. Ale tyto dohady jsou pod mojí morální úroveň a nehodlám se tím dále zabývat. Tričko jsem z prodeje odstranila, určitě k vaší velké spokojenosti.
    Hystericky řvete jako malé dítě, kterému někdo sebral hračku. Že si hájíte své díla autorským zákonem je samozřejmě v pořádku, ale pak byste si tyto díla měl jako " své " označit .
    Tímto bych debatu uzavřela.

    To, že tu věc odstranila z prodeje bych považoval za důkaz toho, že si je moc dobře vědomá toho, že o porušení AZ opravdu jde :) Tak teď ještě donutit fler, aby celou tu záležitost smazal úplně...
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    LEON_KOWALSKI: doufám, že tohle si najde sama a pak tu patlanici smaže :-/ myslím, že dozrál čas zpracovat na DA nějaký článek popularizovanou formou o tom, jak se chovat k autorskému obsahu internetu...
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    SUN_VU_KUNG: pošlí jí tenhle odkaz třeba porozumí psanému textu :o)

    Autorský zákon - Zákon o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů 121/2000 Sb.
    http://www.nkp.cz/o_knihovnach/AutZak/Index.htm
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    SUN_VU_KUNG: Uvidíme třeba mi dá zakázku na všechny postavy :)))

    (to sem ale blááhovej hlupák)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    HE11_KNIGHT: 5kusů je originál, v prodeji s 10%DPH... nad to už série... hm, tak snad odpoví, abys věděl, na čem jsi... Čínani by se s tímhle vůbec nemazali, už by byla forma a jelo by se :)
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    SUN_VU_KUNG: Zatím žádná.. ale taky jsem mu psal nedávno, když už se to přehouplo lehce nad ten autorský originál, jak se tu nedávno někde řešilo :) hlavně jsem mu psal už ohledně toho nového HB, kterého dělám teď protože toho už bych chtěl mít odsohlaseného přímo od něj .. a pokud ne tak prostě zůstane doma. +
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    HE11_KNIGHT: no fajn, a jaká byla reakce? :)
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    SUN_VU_KUNG: jo jo jestli by mu vadilo kdybych cca 20 lidem prodal odlitek, s tím že to nechci dělat za jeho zády.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    btw: tys psal Mikoi kvůli té figurce Hellboye co jsi modeloval?
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    HE11_KNIGHT: to bys dostal po hlavě prací tyčí :))
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    SUN_VU_KUNG: Koupil jsem ti to k svátku :))
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    přiznejte se, kdo to koupil? :) zboží je už nedostupné :)

    Jinak jsem jí odepsal, ale to je jak odepisovat dítěti.. pořád nechápe, jak je možné, že když z autorské stránky, kde je jméno autora a jeho porfolio, stáhne obrázek, ten bez jakékoli invenční úpravy okopíruje na triko a to triko prodává, že porušila autorská práva.
    MERLKIR
    MERLKIR --- ---
    :)) "Dobrý den, můžete mi prosím sdělit, jakým způsobem jsem autorská práva porušila a hlavně komu ? To mi opravdu není jasné. Děkuji."

    odpověděl jsem, že má napsat Sunovi.
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    A to už i já jsem psal Mikovi Mignolovi :)
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    myslim, ze tady neni co vysvetlovat,,, pani proste bylo jasny, ze maur je cool motiv pro cool decka, tak to bez kecu ukradla,,, proste nacesala tresne na cizi zahrade a za rohem to prodava za kacku a mne si ruce, ze se u toho ani moc nezapotila,,, pokud to nekdo nechape, pochopi to v momente, az mu smudla ukradne praci a prekresli ji n00b stylem pro cool decka
    SWT
    SWT --- ---
    PLUMM: Proto jsem to v odpovědi upřesnil, a zvýraznil že se jedná o názor :) Peace :)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Tohle je trochu jinak - znovu říkám, stačí si přečíst AZ, je to jeden z mála našich zákonů, který je slušně zpracovaný a dává autorovi dostatečné možnosti. Neomezuje nijak osobu v tom, pokud chce vytvořit kopii díla nebo dílo ideově odvozené pro svou potřebu. Takže potud je triko OK. Stejně tak, když si někdo vezme jiné dílo a udělá si studii - to by musely být všechny studie protizákonné. To je prostě ta vlastní potřeba. Změna nastává ve chvíli, pokud je taková věc prezentovaná. Pak je nutné uvést autora, protože původní práci vytvořil on a vlastní k ní autorská práva a pokud je kopie taková, že lze původní dílo identifikovat, je nutné původního autora uvést. Takže v případě prezentace tohoto trika, kdy je motiv okamžitě identifikovatelný a přiřaditelný ke mě, jako k autorovi, je ten, kdo triko veřejně prezentuje přiznat i autora. To se v tomto případě nestalo a navíc je tam další level a tím je prodej takového předmětu, kdy vzniká zcela jednostranné obohacení ve prospěch toho, kdo původní dílo/ideu zkopíroval bez toho, aniž by měl svolení autora.

    Takže suma - pokud autorka vytvoří triko a vyvěsí jeho fotku na internet a prezentuje jej jako svou práci, musí uvést autora původního díla. Pokud autorka takové triko prodává, byť by bylo jedno, porušuje autorský zákon. Můžete si být jisti, že kdyby tohle udělal např. nějaký sériový výrobce triček dejme tomu z hudební oblasti, tak bych ho měl na lopatě včetně odškodného velmi snadno. Nevím co je za problém tohle dodržet a na triko si vymyslet něco svého, případně napsat autorovi a domluvit se. Jak jsem už psal, nejde o to, že by vysloveně vznikala nějaká škoda, ale jde o to, že lidi chtějí komečně využívat věci, které nejsou jejich a oni k nim nemají tato práva.
    MERLKIR
    MERLKIR --- ---
    Kopie díla v rámci recenze nebo parodie je pořád legální. Dejte obrázek do uvozovek, přidejte vlastní komentář nebo vtipnou prupovídku a triko je podle zákona ok. ;P
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    SWT: Vzhledem k tomu, že si napsal jenom: "neni to košer", nemůžu vědět, jestlis mluvil o zákonech nebo ne, páč nemůžu vědět, podle jakých měřítek se orientuješ, proto jsem do toho příspěvku zahrnul obě - morálku i zákon.

    OK. Muj názor je přesně opačnej.

    LEON_KOWALSKI: Jo, tak bych ho třeba nosil jenom doma, to už je jedno:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam