Fuj to je šereda slizká :)
Jako já Mudbox nijak nezatracuju, jen jsem od začátku zkoušel spíš ten zbrush, už někdy ve verzi 2 a říkal jsem si, že u toho zůstanu, než abych zase přesedlával úplně na něco jiného. Jako jo, to rozhraní není intuitivní tak, jak jsou lidi dneska zvyklí, podle určitého standardu UI, který jde napříč aplikacemi... taky jsem na to zpočátku koukal a hlavně mě mátlo právě to slovo tools, pod čímž jsem si představil něco úplně jiného... Jako neříkám, že jsem kdoví jak daleko, ale když tomu dáš opravdu intenzivní lekci, třeba celý den, tak se do toho UI dostaneš, já si spolu s tím otevřel seznam klávesových zkratek a pustil jedno video a hodně moc mi to pomohlo se zorientovat co vlastně co dělá. Sochat od nuly ze Zspheres asi nebudu, byť je to dobrý základ, spíš si udělám nějaké vejčité tvary na hlavy a teď jsem si stáhnul jednu postavu od Nicka, která je free a docela dobrá jako základ, na který si zkusím udělat nějaké zbroje a vybavení. Modely brnění ze zbrushe se mi vždycky strašně líbily díky takové zvláštní mohutnosti, tak si to chci zkusit, a třeba to pak natáhnout do PS a nějak přemalovat.. i když touhle cestou bych nerad, protože mi přijde zbytečně složitá, když to může člověk vymyslet přímo v PS... ale zase na druhou stranu, ta práce s tvary a objekty je jakoby dostává do podvědomí, takže se ti rozšiřuje fantazie, najednou víš, jak by mohly vypadat náběžné hrany, kde by mohly být spoje, konektory, ohyby, klouby, spony... no a navíc mám prostě rád nové softwary :) A ještě kousek zpět k tomu UI - mě ty neintuitivní až tak nevadily, myslím tím,ž e by mě odradily se to nějak naučit, spíš to vyžadovalo nakonec víc času, než jsem měl a proto jsem to odložil... takhle jsem se třeba začal učit v MojoWorlds, a to je sakra neintuitivní, ale to, co z toho lezlo, mě tak fascinovalo, že jsem si to chtěl zkusit... no povedlo se mi tam tenkrát udělat jen nějakou kaluž mezi jednoduchým terénem, ale radost z toho, že jsem pokořil nějaké ty příkazy byla bezmezná :) je fakt, že dneska už jdu daleko víc za efektivitou, ale říkal jsem si, že když se v ZB naučilo tolik lidí, že bych to mohl dokázat taky :) Aspoň na té úrovni, jaká mi stačí.
Tak jestli v mudboxu pokročíš, tak se určitě pochlub, to mě zajímá :)