• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    SKRITEKB
    SKRITEKB --- ---
    jsem dělala tenhle týden jostovo-bílorybízovou marmeládu - úúžasná !!! doporučuju :-)

    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    LITTLEPUNKK: nějaký mám, nasbíráno od jogurtu. kolik jich potřebuješ? a kde bydlíš? když tak pošta. peníze nechci, jen si to rozumně předat.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    Zdravíčko , nevíte někdo kde sehnat skleničky do objemu 200ml? díky za typ ;)
    WATTEVILLE
    WATTEVILLE --- ---
    S malinovým džemem je to komplikované :) Taky mám ráda pecičky ale čeho je moc, toho je příliš a pokud se maliny dají jen povařit a rovnou se udělá džem , tak jich je vážně moc a pak při jídle člověk jen kouše a drtí pecičky. Trochu se to dá nastavit větším množství cukru ale to je pak zase moc sladké...

    Tak nakonec děláme maliny tak, že 1kg malin se povaří a propasíruje přes hustější sítko aby pecičky nepropadávaly, k tomu se přidá půl kila cukru s nějakým želírovačem a pak se přidá půl kila celých malin, povaří se asi 2-5 min. podle toho jak jsou maliny tuhé resp zralé a pak se plní do sklenic.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    IVNA: ostružinová letos bude i kdyby to znamenalo půl dne lezení po lese :) (u nás rostou řídce a drobné plody, trvá to, než člověk nasbírá)
    IVNA
    IVNA --- ---
    MACATA_PRDELKA: asi jo.
    Ja delam kazdy rok ostruzinovou s jablky, v britanii rostou ostruziny uplne vsude a lidi to neji, protoze jsou zvykli ze ovoce roste v plastovych krabickach v obchode
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    IVNA: já miluji tu čistě malinovou, voňavou, sladkou, co v ní křoupou zrníčka - u nás ke koupi od schwartau. bohužel jsem ještě nikdy neměla kilo domácích malin naráz. budu muset někam do lesa.
    ve finsku to byla ta nejlevnější, kterou měli v každém supermarketu v kilových sklenicích.

    dala bych lehce omyté maliny do hrnce, ani bych to nekrájela nemačkala nemixovala, a připravila jako jakoukoli jinou. maliny jsou tak křehké, že se asi dostatečně rozvaří během předepsané doby varu s cukrem (bývá min 5minut).
    IVNA
    IVNA --- ---
    MAEVE: dik, zkusim jestli sezenu rybiz. U nas neni moc videt
    MAEVE
    MAEVE --- ---
    IVNA: ja delala pul na pul maliny s cerveym rybizem (v receptu, ale bylo 600g rybiz, 400g maliny) a chutna to hlavne po tech malinach. davala jsem zelirovaci cukr 2:1 a prijde mi celkem hodne sladka navzdory kyselemu ovoci.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SELLIGAN: určitě by to šlo, ale zatím jsem to nezkoušela, kupovala jsem ho fakt na ty jablka.
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    TRISSIE: a co vsechno jsi tam zkousela odstavnit? jde tam i treba mrkev a celer a jina tvrda zelenina?
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    VERONIKA22: díky. jen co potkám nějaký levnější rajčata tak jdu do toho :)
    IVNA
    IVNA --- ---
    Ma nekdo dobry recept na malinovou marmeladu. Nikdy jsem takhle zrnickovy ovoce nezavarovala.
    WERKA
    WERKA --- ---
    Pokud se někdo chystáte zavařovat okurky nebo velké kompoty (třeba meruňky, broskve) a nemáte sklenice o obsahu cca 0,7 l a kupoval byste je, tak jich pár nabízím - cca deset, část asi na víčka Omnia, část na víčka twist-off. V případě zájmu spočítám, kolik jich v té přepravce na balkóně vlastně je (je tam pel-mel malých a velkých všeho druhu). Praha - Jižní Město
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    TRISSIE: asi jo. letos vydržím a napíšu si ježíškovi
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MACATA_PRDELKA: no, nemyslím, že na tomhle se dá moc šetřit... potřebuješ silnější motor, a když už, tak ať je to fakt kvalitnější kousek.

    Jinak zvlášť u těch jablek pozor na to, že když tam hodíš celý jablko, tak ti nevyteče jen průzračná šťáva jako z krabice, ale taky ta jemná vláknina. já ji mám třeba ráda, můj muž ne, takže to nechávám odstát ve džbánku, sním vršek lžičkou a jemu servíruju akorát to tekutý :-)
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    TRISSIE: díky. celá jablka by se mi líbila, nemuset to krájet na pidikousky. a čištění taky. asi potvrzuješ moji domněnku, že levný kousek nebude to pravé a je potřeba nejméně 2 000 korun utratit, co.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MACATA_PRDELKA: mám tenhle: http://www.obchodni-dum.cz/zelmer-odstavnovac-zelmer-176-juice-master-nerez/z144186/

    hodně jsme ho používali loni na podzim, když babička poslala obvyklých 50 kilo jablek, to jel skoro denně.
    samozřejmě čištění takové věci je opruz, ale mohlo by být hůř (a bylo, máti má odšťavňovač jiné značky a vyčistit ho je výrazně náročnější).
    Jinak sice žere celý jablka, ale muž v tom potom cítí ty prolisovaný semínka a ošklíbá se, takže stejně je musím nejdřív vykrájet, což vzhledem k tomu, že babiččina jablka jsou bio s biočervy, není od věci tak jako tak :-)
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    Dnes jsem koupila borůvky a chystám se kromě buchty spáchat marmeládu.
    Vloni jsem ji dělala ze 100% borůvek, rozvařit, přidat pektin typu 3+1 a pak cukr, 5 minut vařit a dát do skleniček.
    Marmeláda byla spíš podobná kompotu, moc kouskovitá, okolo to teklo a chutnala prý "moc borůvkově".
    Zkusím tedy dát 50% borůvek (1/2 kila) a 50%(1/2) šťávu z nějakého neutrálního ovce, mám tu hroznové víno. Doufám, že se tím naředí chuť a vznikne více tuhý džem.
    Pektin dám zas nějaký 3+1 a málo cukru, vinná šťáva je sladká až dost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam