• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ANYSA: já letos poprvé dělala hruškovou přesnídávku ( zcela bez cukru ) a meruňkovou ( s cukrem ). úplně všechno jsem zavařovala 20min při 80°C. chci aby to vydrželo do příštího léta.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANYSA: Balaštík v Konzervování v domácnosti uvádí v kapitole "Ovocné a zeleninové protlaky a dětská výživa" následující:

    Konzervace protlaku

    Slazené i neslazené protlaky konzervujeme dvěma způsoby:
    - zmrazením, jak je popsáno v kapitole zmrazování potravin;
    - sterilací, jak je popsáno ve stati Sterilace kompotů a zeleniny.
    Nebo téměř vřící protlak plníme do sklenic až po okraj, sklenice s teplotou protlaku nad 80C se pevně uzavřou a na 5 minut položí naležato. Poté se chladí vodou. Protlaky s nižší teplotou po naplnění ihned sterilujeme v mírně vřící vodě po dobu nejméně 10 minut a pak ochlazujme vodou.


    Ale pozor na to, že jde o recepty, kdy na 1kg ovoce se přidává minimálně 100g cukru + 1-2g kyseliny citronové, takže konzervační vlastnosti jsou lepší - pokud se to nedoslazuje, volila bych tu sterilaci, zvlášť pokud je to pro malé dítě.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Mrazit to nechci, potřebuju tam místo spíš na králíky, tak to asi budu muset zavařit. Jaké je minimum na chycení víčka ? Když to dám do hrnce, přivedu k varu a odstavím ?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANYSA: radši bych to zavařila.
    v troubě je to hned.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANYSA: marmelády jsou sterilizované tím cukrem, u čistě vařeného ovoce bych se bála, že to nebude stačit - takže spíš zamrazit než jen plnit za horka...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ANYSA: muzes to zkusit i zamrazit, a pak pouzit jako dren nebo rozmrazenou presnidavku
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Ahoj, dělám přesnídávky pro syna, jen ovoce rozvařím a rozmixuju (případně kyselejší druhy dosladím třtinovým cukrem), myslíte že to stačí jako marmelády horké naplnit, zavíčkovat a pak uskladnit ve spíži ? Mám toho už docela dost na to abych to měla v ledničce a zavařovat to nechci...stačí mi aby to vydrželo pár měsíců do zimy, nepotřebuju to skladovat dva roky, máte někdo zkušenosti ?
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    WERKA: Jo, tak tento stařičký odštavňovač také máme :) no řeknu ti, tolik let makal na 100% :) prostě to patřilo ke zpracovávání džemů ..joo ale už nám také minulý rok dosloužil BYL TO DRŽÁK! škoda ho!!!
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    WERKA: my v rodině máme jakoby mlýnek na maso ( materiál, váha, ruční točení ) ale jiného tvaru a z toho lezou opravdu totálně suché zbytky :o)
    ale ty asi nic s ručním točením nechceš viď?
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: Já právě měla představu reference na nějaký odšťavňovač/lis, ze který rybíz zpracuje tak, že se z toho dělá dobře marmeláda. Mám s odšťavňovači houby zkušenost, ale nějak mi straší v hlavě představa, že z toho je šťáva spíš na pití, než jako základ marmelády. A hodně odpadu - z toho lisu od Ety lezly fakt téměř suché zbytky.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WERKA: tak můžeš koupit nový odšťavňovač, ale to neporadím, jelikož žádný nemám
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: Kouknu doma a na chalupě na cedníky, ale od psacího stolu se mi to jeví tak, že přes jeden to téměř nepůjde propasírovat (kovový, jakoby síťovaný) a druhý má takové díry, že zrníčka prolezou v podstatě všechna (platový, přes který normálně slévám těstoviny a přesývám strouhanou housku).

    Takže nikdo žádný zázračný stroj, co mi většinu zrníček bez pracně odstraní? Chjo - asi začnu zaříkávat tu Etu, aby ještě vydržela...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WERKA: rozvařím a přepasíruju přes cedník, děrovaný ne síťovaný
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    WERKA: ahá, já prostě zrníčka při dělání džemu z mixu malého ovoce (rybíz, maliny, josta) neřešila.
    Teď jsem dělala ale šťávu z 5kg višní - tam se dá vařit i 1/3 posekaných pecek - a ty jsem pak cedila přes bavlněnou plenku... (šlo to - ale je to práce pro vraha, fakt).
    WERKA
    WERKA --- ---
    SANTAL: Z rybízu potřebuju - pokud možno bezpracně ;-) - dostat zrníčka (nebo aspoň většinu), takže samotný ponorák to neřeší, narozdíl třeba od třešní, ze kterých jsem džem jen ponorákem dělala.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    WERKA: Ponorný mixér - jakoukoli marmeládu, tedy základ na ni dělám tím. CCa 500Kč...
    WERKA
    WERKA --- ---
    Opouští mne stařičký mixér Eta, ke kterému jsem měla jako doplňkové příslušenství lis na ovoce používaný výhradně na lisování rybízu na marmeládu. Pro příští rok ho budu muset něčím nahradit. Co používáte na rybíz vy?
    NIKK
    NIKK --- ---
    MAR_TINA: Vůbec nevadí. Od začátku jsem si myslela, že to asi nebude nic moc a jsem ráda, že se mi můj názor potvrdil. :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NIKK: sorry za odrazení :))
    já ten předpis měla z Ona.idnes
    NIKK
    NIKK --- ---
    MAR_TINA: No, podle popisu snad radši ani ne... :) Ale děkuji za nabídku. Myslím, že maminku hodně rychle přesvědčím, aby od nápadu na melounový kompot rychle upustila... :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NIKK: mám loňskou zkušenost s melounovou marmeládou (z vodního melounu) a byla hnusná. vodnatá a umělohmotně voněla. část jsem vylila zpět do hrnce a svařila ještě s rybízem, ale i tak nic moc. a ty kostičky melounu pustily šťávu a v marmeládě je teď růžové želé plné kostiček, co vypadají a chutnají jako malé pěnové hmoty, prostě bez chuti.

    jeslti chceš, pošlu ti pár sklenic na ochutnání.
    NIKK
    NIKK --- ---
    Nezkoušel jste někdo dělat kompot z melounu? Mamka objevila nějaký recept, kde se nakrájený meloun zasype cukrem, zalije rumem a vodou a nechá se to přejít varem... Nemáte s tím někdo nějaké zkušenosti? Díky. :)
    TESSS
    TESSS --- ---
    TRISSIE: to jsem tak nejak predpokladala :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TESSS: omáčku, která se nechá hodinu táhnout na plotně, nelze zavařením zkazit :-)
    TESSS
    TESSS --- ---
    nasla jsem tenhle recept: http://www.cuketka.cz/?p=7283
    myslite, ze po dodelani omacky to muzu dat do sklenicek a zavarit? Nezkazim to? Nebo jen zamrazit, jak pise Cuketka?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    hodně druhů kompotů začne při výrobě kvasit. nám to dělávaly hrušky. zkusím se kouknout do chytré knihy, co s tím.
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    MAR_TINA: Jsem taky ráda že jsem je zavařila, budou se hodit, stojí to za ten sběr :)
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    No podle mne co mi udělaly jablkový povidla :) víčko nechytlo a obsah se skazil-skvasil, to je můj názor, možná poradí líp :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Prvně v životě jsem dělala švestkový kompot (tchýně mi darovala bednu švestek). Jeden... pěnil, syčel, prorazil ven... a byl cítit po alkoholu. Proč, co jsem udělala špatně?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SVETLUSKA222: brusinky závidím.
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    VERONIKA22: Chtělo by to osvědčenej babičkovskej receptík :)
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    MAR_TINA: Brusinky ouplně snadno :) nakvétají dvakrát :) Včera jsem jich natrhala 2ltr, u plzně 10km na sever. Máme jich tu letos opravdu hodně. Některé už se kazí a uhnívají. Jsou luxusní. Já je jen pár minut povařím a nalejvám do umytých menších skleniček
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam