• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WERKA: tak můžeš koupit nový odšťavňovač, ale to neporadím, jelikož žádný nemám
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: Kouknu doma a na chalupě na cedníky, ale od psacího stolu se mi to jeví tak, že přes jeden to téměř nepůjde propasírovat (kovový, jakoby síťovaný) a druhý má takové díry, že zrníčka prolezou v podstatě všechna (platový, přes který normálně slévám těstoviny a přesývám strouhanou housku).

    Takže nikdo žádný zázračný stroj, co mi většinu zrníček bez pracně odstraní? Chjo - asi začnu zaříkávat tu Etu, aby ještě vydržela...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WERKA: rozvařím a přepasíruju přes cedník, děrovaný ne síťovaný
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    WERKA: ahá, já prostě zrníčka při dělání džemu z mixu malého ovoce (rybíz, maliny, josta) neřešila.
    Teď jsem dělala ale šťávu z 5kg višní - tam se dá vařit i 1/3 posekaných pecek - a ty jsem pak cedila přes bavlněnou plenku... (šlo to - ale je to práce pro vraha, fakt).
    WERKA
    WERKA --- ---
    SANTAL: Z rybízu potřebuju - pokud možno bezpracně ;-) - dostat zrníčka (nebo aspoň většinu), takže samotný ponorák to neřeší, narozdíl třeba od třešní, ze kterých jsem džem jen ponorákem dělala.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    WERKA: Ponorný mixér - jakoukoli marmeládu, tedy základ na ni dělám tím. CCa 500Kč...
    WERKA
    WERKA --- ---
    Opouští mne stařičký mixér Eta, ke kterému jsem měla jako doplňkové příslušenství lis na ovoce používaný výhradně na lisování rybízu na marmeládu. Pro příští rok ho budu muset něčím nahradit. Co používáte na rybíz vy?
    NIKK
    NIKK --- ---
    MAR_TINA: Vůbec nevadí. Od začátku jsem si myslela, že to asi nebude nic moc a jsem ráda, že se mi můj názor potvrdil. :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NIKK: sorry za odrazení :))
    já ten předpis měla z Ona.idnes
    NIKK
    NIKK --- ---
    MAR_TINA: No, podle popisu snad radši ani ne... :) Ale děkuji za nabídku. Myslím, že maminku hodně rychle přesvědčím, aby od nápadu na melounový kompot rychle upustila... :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NIKK: mám loňskou zkušenost s melounovou marmeládou (z vodního melounu) a byla hnusná. vodnatá a umělohmotně voněla. část jsem vylila zpět do hrnce a svařila ještě s rybízem, ale i tak nic moc. a ty kostičky melounu pustily šťávu a v marmeládě je teď růžové želé plné kostiček, co vypadají a chutnají jako malé pěnové hmoty, prostě bez chuti.

    jeslti chceš, pošlu ti pár sklenic na ochutnání.
    NIKK
    NIKK --- ---
    Nezkoušel jste někdo dělat kompot z melounu? Mamka objevila nějaký recept, kde se nakrájený meloun zasype cukrem, zalije rumem a vodou a nechá se to přejít varem... Nemáte s tím někdo nějaké zkušenosti? Díky. :)
    TESSS
    TESSS --- ---
    TRISSIE: to jsem tak nejak predpokladala :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TESSS: omáčku, která se nechá hodinu táhnout na plotně, nelze zavařením zkazit :-)
    TESSS
    TESSS --- ---
    nasla jsem tenhle recept: http://www.cuketka.cz/?p=7283
    myslite, ze po dodelani omacky to muzu dat do sklenicek a zavarit? Nezkazim to? Nebo jen zamrazit, jak pise Cuketka?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    hodně druhů kompotů začne při výrobě kvasit. nám to dělávaly hrušky. zkusím se kouknout do chytré knihy, co s tím.
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    MAR_TINA: Jsem taky ráda že jsem je zavařila, budou se hodit, stojí to za ten sběr :)
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    No podle mne co mi udělaly jablkový povidla :) víčko nechytlo a obsah se skazil-skvasil, to je můj názor, možná poradí líp :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Prvně v životě jsem dělala švestkový kompot (tchýně mi darovala bednu švestek). Jeden... pěnil, syčel, prorazil ven... a byl cítit po alkoholu. Proč, co jsem udělala špatně?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SVETLUSKA222: brusinky závidím.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam