• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TABBY: černý rybíz má strááášně moc pektinů. psala jsem jinde, že mi zhoust i sirup/šťáva a to jsem k němu nalila 3L vody.
    já vím těžko sehnatelný :o/
    TABBY
    TABBY --- ---
    VERONIKA22: Co s rybizem? Jakoze pridat ho do marmelady? (Rybiz nejak zazracne zeliruje?) Bohuzel cernym rybizem nedisponuju...
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    VERONIKA22: ale teď mě napadá, že vzhůru nohama mi drží i jahodová, meruňková či jablečné želé
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TABBY: a co ten černý rybíz? drží to i vzhůru nohama :o)
    WERKA
    WERKA --- ---
    TABBY: Nedalas tam moc vody? Jablka myslím mají pektinu poměrně dost, takže by to želírovat mohlo
    TABBY
    TABBY --- ---
    Lze udelat marmeladu tuzsi konzistence bez chemie a bez toho, aby se z ni vyvarovala tekutina pul dne?
    Zkousela jsem ted ostruzinovou marmeladu (recept), ktera je chutove vyborna, ale ta konzistence... snidane s detmi vidim v barvach (temne fialovych a uplne vsude ;)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    myslíte,že když mám v dávce na asi 5sklenic 0,5litru octu a přes půl kila cukru,že to bude ke sterilizaci stačit nebo musim ještě pak zavařit?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZEMINO:
    ANYSA: já je asi strčím do myčky na 75st
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    ZEMINO: když mám míň skleniček tak nesteriluju a uchovávám v ledničce (vydrží několik měsíců), když mám hodně tak radši steriluju. Ale chci zkusit pokusnou skleničku nesterilovat a uchovat jen ve spíži.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANYSA: děkuji, jsem ti zavázána.

    A kdo máte možnost si je pěstovat, doporučuji na příští rok odrůdu býčí srdce. Slupky lze loupat bez spaření, pevná dužina téměř bez semínek a vody, velká (až 400g) krásně červená s výraznou chutí.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ANYSA: a steriluješ to pak ještě?
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Zemino, Martina: rajčata se rozpůlí, naskládají nahusto na plech řeznou stranou nahoru, pokapou olivovým olejem, trochu osolí, osladí, posypou bylinkami (já dávám provensálské) a pečou. Po upečení se projedou ponorným mixérem a dají do sklenic. Někdy promixuju v hrnci a komplet dochutí včetně česneku, někdy nacpu do sklenic takto a dochutím až když dělám omáčku.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    MAR_TINA: ostružiny už došly.. ted čekám na druhé kolo malin :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: já to znám od babičky, v dobách největší slávy 50 jabloní, 50 rybízů, 20 angreštů, 20 meruněk, 2 ořešáky, 2 třešně, 2 višně, 10 švestek, skleník, dvě pařeniště, několik set metrů čtverečních zeleninové zahrady (jen jahodiště 10x10m) - děkuji, nechci, noční můru si umím zařídit i s menší bolestí zad od hrbení se nad záhonama.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    s 50 plodícími stromy téměř všeho mlčím a užívám si :)

    jo a vyměním 10 kilo arónií za 1 kilo ostružin, ty nám tady nikdy nešly.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZEMINO: kolumnární rodí málo, protože jedou jen z terminálu, boční větve jsou jen krátké plodonosné, netvoří standardní korunu. Tak 20-30kg na strom maximálně.

    ale právě myslím, že když ta švestka měla 12 krásných (velikých, deseticentimetrových) švestek už druhý rok, že příští rok to už bude teprve stát za to :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: já mám taky muškátové a taky mizérie, nakvete a zaschne.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ANNNA: právě tkay máme recyklované od sousedů a zatím je průměr to pomelo a jinak menší
    TRISSIE: tak to snad na povidla ještě není :)ale za pár let nebudeš vědět ani co s těmi jablky :)
    máma má doma jablon,která snad každý rok nesla max 20ks ..už jí teda je pár desítek let,ale letos se zbláznila a má jablko vedle jablka,zato hrušek má jen těch 20ks,přitom se strom ohýbal až k zemi jak býval obsypaný ..si člověk nevybere
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNNA: tak je ještě nechám :)
    Těm muškátovým se moc nedaří. Jestli ony nebyly téměř sterilní rovnou. No mám hokaida, muškát, cuketu, to se všechno spráší mezi sebou. Sousedi v dohledu dýně nemají, ale ono se práší daleko.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: U nás to bylo třeba pět let, než to zhybridovalo do formy, která vlastně nikomu moc nechutnala (asi hodně záleží, co v okolí kvete za dýně po zahradách?)... druhý - třetí rok to byly trošku větší, trošku méně chutné hokaido, ale pořád v pohodě a dobré...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam