• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    CHRISTYNS
    CHRISTYNS --- ---
    VERONIKA22: Já v Ústí n/L to by byla dlouhá cesta :-D
    LILY: Dík. To zvládnu :-)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    CHRISTYNS: no téda kolečkem. já bych se když tak přihlásila, ale bydlím za zličínem
    LILY
    LILY --- ---
    CHRISTYNS: oloupat, uvařit, rozmixovat, zavařit. :)) Případně dochutit trochou cukru, skořice apod. :)
    CHRISTYNS
    CHRISTYNS --- ---
    Všude samá jablka..každý den odvážím kolečkem...někdo nějaký recept na přesnídávku? Dík
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TRISSIE: aha, tak omluva :o)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VERONIKA22: určitě TYET, já jostu nemám vůbec.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ANNNA: teď tu někdo psal, že toho má hodně ale vůbec nevím jestli TRISSIE nebo TYET
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    VERONIKA22: Ještě víc prý želíruje josta (kříženec černého rybízu a angreštu). Zatím jsem jedla jen na syrovo a dokonce ani není tak kyselá... Ale shání se asi ještě hůř :/
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TABBY: černý rybíz má strááášně moc pektinů. psala jsem jinde, že mi zhoust i sirup/šťáva a to jsem k němu nalila 3L vody.
    já vím těžko sehnatelný :o/
    TABBY
    TABBY --- ---
    VERONIKA22: Co s rybizem? Jakoze pridat ho do marmelady? (Rybiz nejak zazracne zeliruje?) Bohuzel cernym rybizem nedisponuju...
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    VERONIKA22: ale teď mě napadá, že vzhůru nohama mi drží i jahodová, meruňková či jablečné želé
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TABBY: a co ten černý rybíz? drží to i vzhůru nohama :o)
    WERKA
    WERKA --- ---
    TABBY: Nedalas tam moc vody? Jablka myslím mají pektinu poměrně dost, takže by to želírovat mohlo
    TABBY
    TABBY --- ---
    Lze udelat marmeladu tuzsi konzistence bez chemie a bez toho, aby se z ni vyvarovala tekutina pul dne?
    Zkousela jsem ted ostruzinovou marmeladu (recept), ktera je chutove vyborna, ale ta konzistence... snidane s detmi vidim v barvach (temne fialovych a uplne vsude ;)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    myslíte,že když mám v dávce na asi 5sklenic 0,5litru octu a přes půl kila cukru,že to bude ke sterilizaci stačit nebo musim ještě pak zavařit?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZEMINO:
    ANYSA: já je asi strčím do myčky na 75st
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    ZEMINO: když mám míň skleniček tak nesteriluju a uchovávám v ledničce (vydrží několik měsíců), když mám hodně tak radši steriluju. Ale chci zkusit pokusnou skleničku nesterilovat a uchovat jen ve spíži.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANYSA: děkuji, jsem ti zavázána.

    A kdo máte možnost si je pěstovat, doporučuji na příští rok odrůdu býčí srdce. Slupky lze loupat bez spaření, pevná dužina téměř bez semínek a vody, velká (až 400g) krásně červená s výraznou chutí.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ANYSA: a steriluješ to pak ještě?
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Zemino, Martina: rajčata se rozpůlí, naskládají nahusto na plech řeznou stranou nahoru, pokapou olivovým olejem, trochu osolí, osladí, posypou bylinkami (já dávám provensálské) a pečou. Po upečení se projedou ponorným mixérem a dají do sklenic. Někdy promixuju v hrnci a komplet dochutí včetně česneku, někdy nacpu do sklenic takto a dochutím až když dělám omáčku.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    MAR_TINA: ostružiny už došly.. ted čekám na druhé kolo malin :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam