• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    KRKA
    KRKA --- ---
    dotaz :-)
    varim pampeliskovy med a ve vsech receptech, co jsem nasla na netu pisou, ze se ma nechat po uvareni louhovat 24 hodin - netusite nekdo jestli v pokojove teplote nebo jestli to mam dat do lednice?

    dekuji, nikdy jsem to nedelala, tak abych to nezkazila, mam to rovnou dvojitou davku :)
    WERKA
    WERKA --- ---
    LILY: Já na chalupě běžně používám svařený nálev na okurky a jinou kyselou zeleninu několik dní po sobě - když mi zavařuju fazolky, jak mi dorůstají, tak je to vždycky jen pár skleniček, takže dělat na ně nálev samostatně by bylo zbytečně komplikované. A nálev na červenou řepu jsem taky už použila myslím i po týdnu, když se nám jednou řepy urodilo hodně a já to za víkend nestihla zpracovat.
    LILY
    LILY --- ---
    TRAVIX: voda, cukr, ocet, sůl
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    LILY: Pokud je to voda a cukr, pak by tomu nemělo nic být, doporučuji uskladnit na noc do ledničky.
    LILY
    LILY --- ---
    Zavařovala jsem řepu a zbyla mi asi půlka nálevu. Myslíte, že by se dal použít i zítra, když ho znovu svařím? Je mi trochu líto ho vylívat.
    MAUS
    MAUS --- ---
    LILY: v lednici celkem vydrží, ale jakmile je mimo, je to katastrofa .-)
    LILY
    LILY --- ---
    MAUS: jo, omylem. Chtěla jsem to pyré druhý den použít, ale nějak na to nedošlo. Není tudíž ani zavařené (jen za horka dané do sklenice), už několik měsíců ho mám v lednici a jeví se, že je v pořádku. Je to teda upečená a posléze rozmixovaná dýně, žádnou vodu ani nic jiného jsem nepřidávala.
    MAUS
    MAUS --- ---
    a povedlo se vám někomu zavařit pyré z dýně? jsem vyzkoušel všechno možný, ale taky to vždycky zkvasilo..
    TABBY
    TABBY --- ---
    KAROLKA: Platkovana jabka delaji rodice leta, a pamatuju snad jednu dve zkazene sklenice. Coz nerikam proto, abych te nastvala, ale proto, ze metoda konzervace jablem to je dobra a chybu je treba hledat v necem jinem. Jinak potvrzuju, ze se jabka zavarenim dost sesednou...
    LILY
    LILY --- ---
    KAROLKA: jeslti nebyl ten robot třeba nějak lehce znečištěný..
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    LILY: cca hodinu, na hodně mírném "ohni"
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    TRISSIE: mám šroubovací a dotahovala jsem je až když jsem je vytáhla z hrnce.Tak nevím, v čem je problém.Víčka se normálně po vychladnutí přicucla (jako že se nedala zmáčknout) ale prostě začal tam probíhat ten kvasicí proces, takže se nafoukly asi až po týdnu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAROLKA: nebyl problém ve víčkách? máš šroubovací nebo klasická? Klasická musí být dotažená na maximum (a při druhém a dalším použití už se nemusí chytit), šroubovací se dotahují až po zavařování, jinak se taky nemusí chytnout.
    LILY
    LILY --- ---
    ILLUZE: tzn. to nějakou dobu vaříš? Jak dlouho cca? (netuším, jak funguje pekárna)
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    TRISSIE: nevim čím to je, ale první várku jablek jsem zavařila na plátky, i když jsem je tam napěchovala tak se po zavaření hodně sesedly a bylo jich tam tak do 3/4. Zkvasily mi asi 2 sklenice ze 6. Na druhou várku jsem si půjčila robot a nastrouhala je na robotu, napěchovala do sklenic a zavařila. Nechápu co se stalo, ale ze 6 sklenic je v pohodě jen jedna, přicuclá, ostatní začaly kvasit a nafoukly se.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TABBY: s křížkem po funuse... dělám to stejně jako SANTAL: - jen klasicky na sporáku, zase tolik práce s tím nebylo - jen do toho dávám návdavkem rum - voní to a chutná pak neskutečně...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jojo, přesně tak. Trvanlivost nevím, myslím, že maximálně jsem našla jednu sklenici asi po osmi letech a byla použitelná :-)
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    aha, to je zajímavý, takže prostě napěchovat suché plátky jablek do sklenice a zavařit...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAROLKA: nene, právě nasucho, žádná šťáva vevnitř. Pokud si dobře pamatuju, tak pak sterilovat 15-20 minut ve vodní lázni na 95C.

    Moje "zavařovací bible" od Balaštíka uvádí ještě jeden recept (ale to bude spíš na "hutnější moučníky" než na štrůdl, kde potřebuješ suchá jablka, co nepustí šťávu):
    na dno 0,7l sklenice 3 lžíce vody, jablka (nastrouhaná na hrubší kousky) utláčit 10mm pod okraj sklenice, přidat lžíci cukru. Sterilovat ve vodní lázni ohřáté na 90-95C 15-20 minut. Používá se k přípavě moučníků.
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    TRISSIE: bezva, a jak se to zavařuje? Když jablka napěchuju do sklenice, musím to zalít nějakým lákem?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam