• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAROLKA: nebyl problém ve víčkách? máš šroubovací nebo klasická? Klasická musí být dotažená na maximum (a při druhém a dalším použití už se nemusí chytit), šroubovací se dotahují až po zavařování, jinak se taky nemusí chytnout.
    LILY
    LILY --- ---
    ILLUZE: tzn. to nějakou dobu vaříš? Jak dlouho cca? (netuším, jak funguje pekárna)
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    TRISSIE: nevim čím to je, ale první várku jablek jsem zavařila na plátky, i když jsem je tam napěchovala tak se po zavaření hodně sesedly a bylo jich tam tak do 3/4. Zkvasily mi asi 2 sklenice ze 6. Na druhou várku jsem si půjčila robot a nastrouhala je na robotu, napěchovala do sklenic a zavařila. Nechápu co se stalo, ale ze 6 sklenic je v pohodě jen jedna, přicuclá, ostatní začaly kvasit a nafoukly se.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TABBY: s křížkem po funuse... dělám to stejně jako SANTAL: - jen klasicky na sporáku, zase tolik práce s tím nebylo - jen do toho dávám návdavkem rum - voní to a chutná pak neskutečně...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jojo, přesně tak. Trvanlivost nevím, myslím, že maximálně jsem našla jednu sklenici asi po osmi letech a byla použitelná :-)
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    aha, to je zajímavý, takže prostě napěchovat suché plátky jablek do sklenice a zavařit...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAROLKA: nene, právě nasucho, žádná šťáva vevnitř. Pokud si dobře pamatuju, tak pak sterilovat 15-20 minut ve vodní lázni na 95C.

    Moje "zavařovací bible" od Balaštíka uvádí ještě jeden recept (ale to bude spíš na "hutnější moučníky" než na štrůdl, kde potřebuješ suchá jablka, co nepustí šťávu):
    na dno 0,7l sklenice 3 lžíce vody, jablka (nastrouhaná na hrubší kousky) utláčit 10mm pod okraj sklenice, přidat lžíci cukru. Sterilovat ve vodní lázni ohřáté na 90-95C 15-20 minut. Používá se k přípavě moučníků.
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    TRISSIE: bezva, a jak se to zavařuje? Když jablka napěchuju do sklenice, musím to zalít nějakým lákem?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAROLKA: ono to půjde i s těmi plátky, ale polámou se ti při pěchování. Pokud ti to nevadí, tak žádná křeč...
    zavařujeme (teda spíš zavařovali jsme, jabloním už je 50 let a neplodí tak zuřivě, jako dřív, kdy se sbíraly tuny jablek) klasické kompoty, strouhaná jablka, jablečnou přesnídávku, sterilizované mošty... děda taky experimentoval s jablečným vínem, ale to byla jeho doména, to vůbec nevím, jak dělal...
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    TRISSIE: Tak se poděl? Taky mám hodně jablek, a už mě nenapadá, co s nimi :)
    já mám právě jablka na plátky, z tohoto strojku (mimochodem doporučuji :)
    EZIDRI kráječ a loupač jablek od 575 Kč - Heureka.cz
    http://kuchynske-krajece.heureka.cz/ezidri-krajec-a-loupac-jablek/
    no a potřebovala bych to nějak zavařit....
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAROLKA: plátky taky nevím, u nás se vždycky zavařovaly strouhaný jablka. Základ je, pořádně napěchovat do sklenice a slít šťávu (nevděčná práce, otočíš sklenici vzhůru nohama, vrazíš tam pěst a slíváš do skleničky).
    Pak ani nebudeš mít štrůdl rozmočený.
    S babiččinými 50 jabloněmi máme spoustu zkušeností, co se dá s jablkama na zimu dělat :-)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KAROLKA: platky nevim. ale do "prumyslovych" strudlu se davaji strouhany, zavareny jablka standardne :). takze to jde
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    nevíte někdo, jak (nebo jestli vůbec) se dají zavařit plátky jablek, abych je mohla později použít na štrůdl?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: imho v té troubě nebyla dostatečná teplota/čas na to, aby se dýně vysterilovala + víčka, která jaksi moc nefungovala.

    A teda 30 minut na 180 je fakt málo - potřebuješ aby ve středu sklenice bylo alespoň 10 minut víc jak 70 stupňů. To podle mého bude trvat daleko dýl.
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    SANTAL: no jo, ale sklenice i s víčky jsem sterilizovala 15 minut ve vroucí vodě, špatně zavřené... to by se asi nezkazily všechny, ne? nemohl by být problém v zavařování v troubě? Po vyndání vypadaly, že se všechny chytly, teprve dva, tři, čtyři dny po zavaření se začaly otvírat a zkvašené byly všechny...
    uvnitř byla upečená a rozmixovaná dýně.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MAUS: první možnost: špatně sterilizované sklenice/víčka
    druhá možnost: špatně zavřené sklenice (stará, opakovaně použitá víčka, jež dosloužila)
    MAUS
    MAUS --- ---
    nepřežili.. po "zavaření" v troubě se sice zdálo býti všechno v nejlepším pořádku, ovšem do tří dnů se většina víček uvolnila, jelikož "zasterilovaná" dýně počala samovolně kvasit.. nevíte, co jsme udělali špatně?
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    VODOMERKA: právě, že není/nebyla... teď už na jejím místě sojí dvacet zavařenejch sklenic... uvidíme, zda přežijou .-)

    díky!
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: a nebo ji taky muzes nechat jen tak, nekde ve spizi. pokud je dobre zaschla, vydrzi hooodne dlouho :). pyre mivame v lednici taky nezavareny, a v pohode :)
    LILY
    LILY --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: já jsem dělala v létě pečenou dýni a z ní pak pyré. Chtěla jsem původně udělat pyré jako meziprodukt, ale pak jsem se na to nějak vykašlala, hodila jsem to do zavařovačky do lednice, že s tím pak něco provedu....a teď mi to tam už několikátý měsíc leží, nezavařené a bez známky zkažení.
    Čímž jsem chtěla hlavně říct to, že upečení (a následné rozmixování a zavaření) jen tak bez ničeho mi přijde jako dobrá varianta, protože tam nepřidáváš navíc žádnou vodu a je větší šance, že to vydrží..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam