• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: dát ho mně! :D
    černorybízovou marmeládu, ze prolisované šťávy - tj. bez peciček - s cukrem v poměru 2:1 a nějakým tím pektinem. My to milujeme nejenom na linecké cukroví.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Danajsky dar v podobe lisky cerneho rybizu. Co s nim, aby to bylo jedle?
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    Omlouvám se za spam - nabízím za odvoz sklenice na zavařování (šroubovací), opečovávané, používané. Praha 10, Malešice
    [ BLANCHE1 @ Daruji, přenechám, vyměním, dám za odvoz nebo do 150,- (nabídka i poptávka:-) ]
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Delala jsem rybiz ala brusinky, jen nejak netuhnout. Tak netusim co s tim.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Ja jsem si poridila tenhle odpeckovavac a spokojenost obrovska.
    Odpeckovač oliv/třešní PRESIDENT | Oficiální eshop Tescoma
    http://eshop.tescoma.cz/...hynske-naradi-a-pomucky/president/638639-odpeckovac-oliv/tresni-president
    Nekde se mi tu povaluje i ten handy, ale u nej jsem tolik spokojena nebyla.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    tak ja se tu s prominutim seru hodiny s hromadama rybizu, aby byla stavicka cista, cira, je ji malo, ale je luxusni, pak to nehoustne, k vzteku... po tydnu, tedy dneska, jsem jen jednu malou misku hodila do hrnce, jen kulicky i s bubakama, zalila vrouci vodou, osladila, trochu pohladila tycakem, nechala povarit, nasypala zbytecek pectogelu a za chvili jsem mela temer bez prace luxusni marmeladu... neco mi rika, ze murphy i mou babickou se mi dost smejou ;-)
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    ZEMINO: Alternativa je klasicka kancelarska sponka, funguje to, loni vyskouseno na 1,5kg tresni. Akorat ty ruce a nehty potom vypadaji jeste par dni nevabne..
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    WERKA: moje máma měla doma na odpeckovavání třešní takové "očko",které se strčilo dírkou po štopce dovnitř,pecka se podebrala a bylo to ..
    třešen jsme ale uřezali,bo zmrzla,tak peckování už neřešíme :))
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    odpeckolaval sem dvě kila si za hodinu, zcela ručně (i bez nože) a do příště roku zapomenu, jak jsem u toho klela, a udělám to zas :)

    Ještě višně letos budou, ale ty jdou samy. Jen stříká šťáva všude, dělám to venku v plavkách.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    TRISSIE: měla jsem mašinku i ten ruční vypeckovávač. Výhoda mašinky je ta, že šťáva nestříká ven, když odpeckovávám ručním strojkem tak jsem zastříkaná od hlavy k patě. Trochu nevýhoda mašinky je v tom, že nepoznáš že se třešeň neodpeckovala a nemůžeš to napravit. Takže se mi dostalo loni do marmelády pár pecek, což jsem ale zjistila až když je rozsekal ponorný mixér, a občas jsme pak plivali úlomky pecek. Mám teď ten ruční, je to pracnější a pomalejší, ale se zárukou.
    KRKA
    KRKA --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: taky normalne pri pokojove .. :)
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRISSIE: "Ruční" jsem myslela nůž a ruce. Teď jsem dostala tohle http://www.etescoma.cz/handy/odpeckovac-tresni-handy-p-204299.html?cPath=202261, tak to chci na letošních třešních (pokud mi je nechali ti špačci) prověřit.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    WERKA: a "ruční odpeckovávání" myslíš ten ruční odpeckovávač, nebo nůž a spoustu trpělivosti?
    Já mám ten malý ruční, ale přemýšlím, že bych výhledově pořídila tu mašinku - při mé šikovnosti si i při odpeckovávání malé misky pro mrňouse obvykle přiskřípnu ruku.
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRISSIE: Já rybíz ženu všechen přes lis - nesnáším jadýrka. Mne čeká výroba marmelády zřejmě o víkendu, pokud tedy rybíz i třešně nesklidili špačkové (14 jsme tam nebyli). Nemůžu si vzpomenout kam jsem loni uklidila lis na ovoce :-), tak doufám, že ho najdu. Mám nový odpeckovávač, tak chci část rybízu smíchat s třešněmi. Sice jsem se před třemi roky po ručním odpeckování půl kýble třešní zařekla, že už nikdy... Samotná třešňová marmeláda se totiž nesetkala s úspěchem - pánové ji byli ochotni konzumovat jen smíchanou s rybízovou, samotná jim přišla fádní (mně teda taky ;-), ale já si obecně potrpím na kyselejší). Díky vlastnictví odpeckovávače jsem se rozhodla, že tomu letos dám ještě šanci a zkusím směs namíchat rovnou při výrobě.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ale jinak právě kvůli těm třem dětem se "patlám" s domácími produkty - předtím jsem složení moc neřešila, ale kvůli mrňatům chci co nejmíň aditiv, takže co je domácí, to momentálně vede.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    WERKA: dvě skleničky mi akorát chladnou v kuchyni :-)
    ale v rámci lenosti a pokusu jsem 250g rozmixovala a 250 dala vcelku (Balaštík radí míchat 50:50 celý rybíz s prolisovaným zastudena, ale přes cedník mi to nešlo, tak jsem to akorát rozmixovala, když to bude stát za houby, příští rok budu chytřejší). Přidala jsem akorát cukr a želírovalo to tak krásně, že kapky na lince budu muset asi odrbat drátěnkou :-)

    Sirup udělám z bílýho rybízu, uvidíme, kolik nasbírám toho.
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRISSIE: Aha :-). Já bych určitě udělala marmeládu, protože ta je do lineckého téměř nenahraditelná ;-) (samotná rybízová se blbě shání) a linecké s jinou marmeládou není ono (aspoň pro mne a pro mladýho ;-). Ale z půl kila jsem marmeládu ještě nikdy nezkoušela (jestli to stojí za platání lisu a hrnce ;-).
    Už jsi něco vyrobila (a co)? ;-). Jinak máš můj obdiv, že se ti s třemi dětmi "za krkem" chce ještě patlat s nějakými domácími produkty :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: normálně pokojové, v potravní skříni. Mám dvě poličky na domácí výtvory :-)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TRISSIE: loni jsem dělala marmeládu a šťávu/sirup. marmeláda kyselá až hrůza a dá se použít jen do pečení kde se ztratí. šťáva super a holky ji rády pijou!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam