• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    TRISSIE: měla jsem mašinku i ten ruční vypeckovávač. Výhoda mašinky je ta, že šťáva nestříká ven, když odpeckovávám ručním strojkem tak jsem zastříkaná od hlavy k patě. Trochu nevýhoda mašinky je v tom, že nepoznáš že se třešeň neodpeckovala a nemůžeš to napravit. Takže se mi dostalo loni do marmelády pár pecek, což jsem ale zjistila až když je rozsekal ponorný mixér, a občas jsme pak plivali úlomky pecek. Mám teď ten ruční, je to pracnější a pomalejší, ale se zárukou.
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRISSIE: "Ruční" jsem myslela nůž a ruce. Teď jsem dostala tohle http://www.etescoma.cz/handy/odpeckovac-tresni-handy-p-204299.html?cPath=202261, tak to chci na letošních třešních (pokud mi je nechali ti špačci) prověřit.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    WERKA: a "ruční odpeckovávání" myslíš ten ruční odpeckovávač, nebo nůž a spoustu trpělivosti?
    Já mám ten malý ruční, ale přemýšlím, že bych výhledově pořídila tu mašinku - při mé šikovnosti si i při odpeckovávání malé misky pro mrňouse obvykle přiskřípnu ruku.
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRISSIE: Já rybíz ženu všechen přes lis - nesnáším jadýrka. Mne čeká výroba marmelády zřejmě o víkendu, pokud tedy rybíz i třešně nesklidili špačkové (14 jsme tam nebyli). Nemůžu si vzpomenout kam jsem loni uklidila lis na ovoce :-), tak doufám, že ho najdu. Mám nový odpeckovávač, tak chci část rybízu smíchat s třešněmi. Sice jsem se před třemi roky po ručním odpeckování půl kýble třešní zařekla, že už nikdy... Samotná třešňová marmeláda se totiž nesetkala s úspěchem - pánové ji byli ochotni konzumovat jen smíchanou s rybízovou, samotná jim přišla fádní (mně teda taky ;-), ale já si obecně potrpím na kyselejší). Díky vlastnictví odpeckovávače jsem se rozhodla, že tomu letos dám ještě šanci a zkusím směs namíchat rovnou při výrobě.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ale jinak právě kvůli těm třem dětem se "patlám" s domácími produkty - předtím jsem složení moc neřešila, ale kvůli mrňatům chci co nejmíň aditiv, takže co je domácí, to momentálně vede.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    WERKA: dvě skleničky mi akorát chladnou v kuchyni :-)
    ale v rámci lenosti a pokusu jsem 250g rozmixovala a 250 dala vcelku (Balaštík radí míchat 50:50 celý rybíz s prolisovaným zastudena, ale přes cedník mi to nešlo, tak jsem to akorát rozmixovala, když to bude stát za houby, příští rok budu chytřejší). Přidala jsem akorát cukr a želírovalo to tak krásně, že kapky na lince budu muset asi odrbat drátěnkou :-)

    Sirup udělám z bílýho rybízu, uvidíme, kolik nasbírám toho.
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRISSIE: Aha :-). Já bych určitě udělala marmeládu, protože ta je do lineckého téměř nenahraditelná ;-) (samotná rybízová se blbě shání) a linecké s jinou marmeládou není ono (aspoň pro mne a pro mladýho ;-). Ale z půl kila jsem marmeládu ještě nikdy nezkoušela (jestli to stojí za platání lisu a hrnce ;-).
    Už jsi něco vyrobila (a co)? ;-). Jinak máš můj obdiv, že se ti s třemi dětmi "za krkem" chce ještě patlat s nějakými domácími produkty :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: normálně pokojové, v potravní skříni. Mám dvě poličky na domácí výtvory :-)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TRISSIE: loni jsem dělala marmeládu a šťávu/sirup. marmeláda kyselá až hrůza a dá se použít jen do pečení kde se ztratí. šťáva super a holky ji rády pijou!
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    díky! A při jaký teplotě ty věci uskladňujete?
    KRKA
    KRKA --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: Jo s cukrem a s kyselinou citronovou a dávám i do sroubovacich flasek a úplne v poho .. Rok vydrzelo všechno :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: svařuju s cukrem a kyselinou citronovou (podle Balaštíka), horké plním do čistých lahví vypláchnutých vroucí vodou. Používám na to click-lahve od dětské jablečné šťávy z DM (malej jednu dobu odmítal pít cokoli jiného, tak jich mám zásobu), ještě se mi nestalo, aby se nezavakuovaly (i když občas je musím promáčknout sama, když se do půl hodiny nechytnou). Nejdýl vydržela mátová, od září do března, ale to nebylo trvanlivostí sirupu, nýbrž malou zásobou :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    WERKA: nechcu koláč, ten se za den sežere a nic z toho, chápej, tohle je moje první úroda rybízu, ta musí být trvanlivější! :-)

    navíc teda do koláče dávám většinou mraženej rybíz z babiččiných plantáží.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    TABBY: Já už ty šišky nezavařuju, bez benzínu sou trpký....
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: a pardon, jsem úplnej amatér...
    TABBY
    TABBY --- ---
    MANFRED: Tady dobry ;) Borovice i smrky jsou prumerne obtezkane...
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    a jak ty šťávy uchováváte? Já loni dělala bezinkovku a skoro všechna mi zplesnivěla. Letos bych si chtěla odšťávnit něco rybízu. Dáváte to do lahví? Zavařujete to? Přidáváte do toho cukr nebo něco na ten způsob? Díky!
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRISSIE: Z toho bych udělala koláč - půl kila je tak na jeden plech.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    MAR_TINA: No jo tak tady holt smůla, nevim co to prostě je, asi budu muset nadrbat to oschlý listí a zkusit literaturu, z třešní to chytily sakury, možná že to namrzo?
    Jinak tady bída, ořechy nic, namrzly, meruňky tady nerostou(zima), broskve nedozrajou(mám je ve fabrice, je tam bordel že je o šedej strom s šedejma broskvema) akorát na jabka, hrušky a švestky se těšíme.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MANFRED: máme běžnou úrodu, ne obří množství jako loni, ale slušnou úrodu. Třešně nebyly nic moc, meruňky jak který strom - netrpělivě čekám, zda odkážou dozrát, slívy a broskve vypadají velmi nadějně.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Já asi tak trochu mimo, ale taky u Vás jsou višně bez višní? Tady opadala višnim část listí..a taky teda ty višně, takže jsem jasnej(višně miluju) :-(
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    TRISSIE: no, vahu nevim :(, ale byly to 4 litr a pul krabicky, takze sest litru rybizu.. ale tedy taky mi prijde, ze by slabe odstaveno, babicka mela super stroj, ja udelala asi az moc chyb...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam