• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    já bych k té šťávě/sirupu z květů černého bezu měla dotaz. loni se mi povedla a letos hnus na entou. ač podle stejného receptu. jediné co si nepamatuju zda jsem to loni 24hodin louhovala v lednici či při pokojové teplotě. letos jsem kvůli velkému množství zvolila pokojovou teploty a nevím jestli to právě nebylo špatně. Nevíte zda se to má louhovat v lednici?
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    pouzivate nekdo takove ty 'hezke' sklenicky od wecku? http://www.ezavarovani.cz/produkty/zavarovaci-sklenice/ zkousela jsem zavarovat poprve v zivote a hned tady do tech a zajima me, jestli jsou to jen debilni sklenice nebo se chovaji jinak nez vsechny ostatni nebo jsem neco udelala spatne :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SNELA: bezinkový sirup už jsem jednou dělala, byl dobrý, ale koukám, že v sešitu mám napsaný jenom recept na bezinkový likér z černého bezu :-(
    Zkusím se ti večer podívat po receptu na ten sirup, bylo to z internetu, ale nevím už, odkud.
    SNELA
    SNELA --- ---
    MAR_TINA: Tak mám zavařovací :D od jogurtu a tak.. super, tak to zkusim v tý troubě, děkuju, snad mi to chvíli vydrží :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SNELA: tak v čem to máš zavařený? (Zavařovací je každá skleněná s víčkem, které má gumové těsnění, i od tatarky ;)

    Já už v hrnci nezavařovalo roky. Dávám hlubší pekáč do trouby, na dno utěrku (aby to neskákalo a neprasklo při varu), vodu aspoň do třetiny výšky sklenic - podle hloubky pekáče, a do trouby na 100st na 30 minut.

    Do hrnce se to dávalo ponořené a mám pocit, že 20 minut na skorovar (90-95st).
    SNELA
    SNELA --- ---
    MAR_TINA: Děkuju, zavařovací sklenice jsem nemela, ale vyvařila jsem je a dala i dnem nahoru, blbej dotaz, ale zavařit celý ponořeny? (nikdy jsem nezavařovala :D)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SNELA: pokud jsi měla vypařené sklenice a víčka a jsou to zavařovací sklenice a dala jsi je dnem vzhůru po naplnění, mělo by to vydržet pár let. Nebo je dodatečně zavař a vydrží to jistě.
    SNELA
    SNELA --- ---
    Chci se zeptat, dělala jsem z červenýho rybízu marmeládu, ale na cca kilo rybízu jsem dala půl kila třtinovýho cukru a zahustila agarem, chutná výborně, ale, jak dlouho myslíte, že vydrží ? Půl dávky jsem dělala z celejch kuliček a druhou jsem rozmixovala, ta mi neztuhla, tak jsem ji převařila znova a přidala agar. Skleniček je dost a do ledničky se mi to všechno nevejde.

    A ještě děláte někdo sirup z černého bezu ? Dělala jsem z květů a sice byl vůbornej, ale zkvasil mi (opět jen s třtinovým cukrem bez konzervantů), ale piju ho i tak :D ale chtěla bych si udělat i z plodů..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: dát ho mně! :D
    černorybízovou marmeládu, ze prolisované šťávy - tj. bez peciček - s cukrem v poměru 2:1 a nějakým tím pektinem. My to milujeme nejenom na linecké cukroví.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Danajsky dar v podobe lisky cerneho rybizu. Co s nim, aby to bylo jedle?
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    Omlouvám se za spam - nabízím za odvoz sklenice na zavařování (šroubovací), opečovávané, používané. Praha 10, Malešice
    [ BLANCHE1 @ Daruji, přenechám, vyměním, dám za odvoz nebo do 150,- (nabídka i poptávka:-) ]
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Delala jsem rybiz ala brusinky, jen nejak netuhnout. Tak netusim co s tim.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Ja jsem si poridila tenhle odpeckovavac a spokojenost obrovska.
    Odpeckovač oliv/třešní PRESIDENT | Oficiální eshop Tescoma
    http://eshop.tescoma.cz/...hynske-naradi-a-pomucky/president/638639-odpeckovac-oliv/tresni-president
    Nekde se mi tu povaluje i ten handy, ale u nej jsem tolik spokojena nebyla.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    tak ja se tu s prominutim seru hodiny s hromadama rybizu, aby byla stavicka cista, cira, je ji malo, ale je luxusni, pak to nehoustne, k vzteku... po tydnu, tedy dneska, jsem jen jednu malou misku hodila do hrnce, jen kulicky i s bubakama, zalila vrouci vodou, osladila, trochu pohladila tycakem, nechala povarit, nasypala zbytecek pectogelu a za chvili jsem mela temer bez prace luxusni marmeladu... neco mi rika, ze murphy i mou babickou se mi dost smejou ;-)
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    ZEMINO: Alternativa je klasicka kancelarska sponka, funguje to, loni vyskouseno na 1,5kg tresni. Akorat ty ruce a nehty potom vypadaji jeste par dni nevabne..
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    WERKA: moje máma měla doma na odpeckovavání třešní takové "očko",které se strčilo dírkou po štopce dovnitř,pecka se podebrala a bylo to ..
    třešen jsme ale uřezali,bo zmrzla,tak peckování už neřešíme :))
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    odpeckolaval sem dvě kila si za hodinu, zcela ručně (i bez nože) a do příště roku zapomenu, jak jsem u toho klela, a udělám to zas :)

    Ještě višně letos budou, ale ty jdou samy. Jen stříká šťáva všude, dělám to venku v plavkách.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    TRISSIE: měla jsem mašinku i ten ruční vypeckovávač. Výhoda mašinky je ta, že šťáva nestříká ven, když odpeckovávám ručním strojkem tak jsem zastříkaná od hlavy k patě. Trochu nevýhoda mašinky je v tom, že nepoznáš že se třešeň neodpeckovala a nemůžeš to napravit. Takže se mi dostalo loni do marmelády pár pecek, což jsem ale zjistila až když je rozsekal ponorný mixér, a občas jsme pak plivali úlomky pecek. Mám teď ten ruční, je to pracnější a pomalejší, ale se zárukou.
    KRKA
    KRKA --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: taky normalne pri pokojove .. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam